UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Traže hitnu ostavku Gorana Ilića!
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

saopštenje

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Traže hitnu ostavku Gorana Ilića!

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) Gorana Ilića da zbog "odsustva nepristrasnosti momentalno podnese ostavku na tu, kao i funkciju zamenika predsednika DVT kako bi svi nosioci javnotužilačke funkcije uživali adekvatnu zaštitu u svom postupanju".

U saopštenju, UST javno poziva i Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje i saopšti da da li su izborni članovi DVT u sukobu interesa.

- Sve ukazuje da nisu u stanju da se izdignu iznad strukovne politike i da zbog toga nisu u stanju ni da objektivno obavljaju svoje funkcije, zbog čega javno pozivamo Agenciju za borbu protiv korupcije da postupi po prijavama UST i saopšti da li su izborni članovi Državnog veća tužilaca pored toga što su pristrasni i subjektivni u svom radu, istovremeno u sukobu interesa - navela je zamenik predsednika UST Snežana Mitić.

foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

U svom saopštenju, ona je navela i da je za udruženje čiji je predsednik Upravnog odbora najoštrije osuđuje odluku Poverenika Ilića, da se izuzme iz postupanja u vezi zahtevom ovog udruženja da se zaštiti samostalnost zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a povodom medijskih napisa u vezi sa odlukom da se odbaci krivična prijava protiv Milomira Marića, urednika TV "Hepi".

- Za UST je zabrinjavajuća činjenica da je Poverenik kao jedan od razloga za njegovo izuzeće naveo i činjenicu da je objavljivao tekstove i imao saradnju sa dnevnim listom "Danas" i sajtom "Cenzolovka". Ako se uzme u obzir da je Poverenik imao komunikaciju i davao izjave do sada za skoro sve medije, postavlja se pitanje da li on može nadalje da vrši svoju funkciju - navela je u saopštenju Snežana Mitić tvrdeći da takva odluka dovodi u pitanje Ilićevu pristranost u odnosu na 615 članova UST.

- Ovakva odluka ostavlja otvoreno pitanje zašto se Poverenik kao izborni član DVT, nije do sada izuzeo iz postupka izbora zamenika javnih tužilaca na oglasima DVT, iako su postojali zahatevi kandidata UST za izuezeće nekoliko izbornih članova DVT, uključujući i njegovo zbog njihove pristrasnosti i preklapanja funkcija u DVT i Udruženju tužilaca Srbije - piše u saopštenju UST, koje smatra da postoji netrpeljivost kod pojedinih članova DVT prema ovom Udruženju.

- Pozivamo Poverenika za samostalnost DVT Gorana Ilića da zbog odsustva nepristrasnosti momentalno podnese ostavku na funkciju zamenika predsednika DVT i Poverenika za samostalnost DVT kako bi svi nosioci javnotužilačke funkcije uživali adekvatnu zaštitu u svom postupanju - navela je Snežana Mitić.

(Kurir.rs/foto UST)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track