Najnovije vesti

PRETI NAM APOKALIPSA! ALARMANTNO UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA: Koronavirus će zaraziti pet milijardi a ubiti 42 miliona ljudi
Virus se nekontrolisano širi... Do sada obolelo više od 43.000, a umrlo 1.018 ljudi, Foto: EPA/Yuan Zheng

PRETI NAM APOKALIPSA! ALARMANTNO UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA: Koronavirus će zaraziti pet milijardi a ubiti 42 miliona ljudi

Društvo

Pošast: Poznati stručnjaci strahuju da će nova smrtonosna zaraza iz Kine zahvatiti čak dve trećine svetskog stanovništva

Epidemija smrtonosnog koronavirusa, zvanično nazvanim Covid-19 - od kojeg je do sada preminulo 1.018 ljudi, a obolelo više od 43.000 - mogla bi da zarazi oko dve trećine svetskog stanovništva, ukoliko ne bude kontrolisana, alarmantno je upozorenje vodećih svetskih epidemiologa.

- Većina stručnjaka misli da će svaka zaražena osoba proširiti virus na oko 2,5 drugih ljudi, što je dovelo do zaključka da virus ima stopu napada od 60 do 80 odsto. Čak i 60 odsto svetske populacije je užasno veliki broj! I uz opštu stopu mortaliteta, koja nije veća od jedan odsto, ukupni broj smrtno stradalih mogao da bude veoma visok - rekao je profesor Gabrijel Leung, čelnik odseka za medicinu univerziteta u Hongkongu, za britanske medije.

To bi u praksi značilo da, ako na svetu živi 7,8 milijardi ljudi, zaražene bi bile 5,2 milijarde ljudi, dok bi od ovog virusa umrlo čak 42 miliona ljudi.

foto: Profimedia

Broj smrtnih slučajeva prešao je 1.000, čineći tako koronavirus smrtonosnijim od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), a dr Tom Friden, bivši direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, rekao je da to znači da je koronavirus „izuzetno zarazan“ i da ga je „možda nemoguće obuzdati“.

Pretnja čovečanstvu

Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da ova epidemija predstavlja „vrlo ozbiljnu pretnju za ostatak sveta“, a komesar EU za krizni menadžment Janez Lenarčič upozorava da bi, „pre nego što se situacija popravi, sve moglo da bude još gore“.

EU procenjuje da vrhunac epidemije još nije dosegnut, a u aktivnosti kriznog centra EU u Briselu uključena je i Srbija.

Na karantinskom brodu „Dajmond princes“, na kome ima 14 srpskih državljana, potvrđeno je 65 novih slučajeva koronavirusa, te je broj do sada otkrivenih porastao na 161. Japanske vlasti planiraju da, zbog toga što su podložniji infekcijama, evakuišu starije putnike i osobe s hroničnim bolestima sa svog broda. Takođe, vlada zabrinutost za članove posade kruzera jer oni žive u kabinama, jedu i rade zajedno, zbog čega se povećava šansa za prenos zaraze.

Dvoje Srba u Vuhanu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da zasad nema nijednog državljanina Srbije zaraženog koronavirusom, a podseća da je dvoje Srba po sopstvenoj želji ostalo u Vuhanu. - Oni koji su evakuisani francuskim vojnim avionom nalaze se u karantinu, koji ističe u nedelju, zasad su dobro, nisu zaraženi, a nakon toga mogu slobodno da se kreću - rekao je Dačić.

ČINJENICE

U DANU UMRLO 108 LJUDI

  • Biznismen Stiv Volš iz Velike Britanije prvi je „superprenosilac“ koronavirusa
  • SZO upozorava da „trolovi i teoretičari zavera“ potkopavaju napore u borbi protiv ubojitog virusa
  • Turistička industrija beleži milijarde dolara gubitaka zbog epidemije
  • Smenjeni zvaničnici u provinciji Hubej zbog lošeg upravljanja u žarištu pandemije
  • Tokom ponedeljka preminulo je 108 osoba, pa je to najsmrtonosniji dan do sada
  • Klinika za infektologiju KBC Split saopštila je da državljanka Kine koja se nalazi kod njih nema koronavirus
  • Pojedini građani Pekinga, Šangaja i provincije Hubej bacaju kućne ljubimce kroz prozore stanova jer su lokalne vlasti sugerisale da ih se reše zbog straha od prenošenja virusa.

Ivan Nikolić

OZBILJNA ŠTETA PO SRBIJU

Eskalacija koronavirusa može ozbiljnije štetiti Srbiji, ukazalo je urednik MAT Ivan Nikolić: - Osim kineskih investicija u Bor i smederevsku železaru i dolaska drugih investitora iz Kine, poslednje dve godine je izuzetan rast robne razmene Srbije i Kine, pri čemu je osetan rast izvoza u Kinu. Kineski turisti su na prvom mestu po značaju za turizam Srbije.

Kurir.rs/ Jelena Pronić  Foto: EPA/Yuan Zheng

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...