POSLE 15 GODINA NOVA OPERACIONA SALA NA VMA Vulin: Vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

centar za dnevnu hirurgiju

POSLE 15 GODINA NOVA OPERACIONA SALA NA VMA Vulin: Vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna

Društvo -

U Centru za dnevnu hirurgiju Poliklinike Vojnomedicinske akademije posle 15 godina od osnivanja, otvorena je nova operaciona sala i renovirane su postojeće prostorije. - Vojno zdravstvo brine o svima kojima je pomoć potrebna. U vojnom zdravstvu nikada nisu pitali da li ste civil, vojnik, da li ste Srbin, ili bilo ko drugi. U vojnom zdravstvu vodi se računa da se ublaže ljudska patnja i bol, da se izleči i da se zaleči - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska nove operacione sale i renoviranog prostora Centra za dnevnu hirurgiju VMA.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Samo tokom ratova devedesetih godina, podseća ministar Vulin, VMA je pregledala, lečila i sanirala posledice ratova za više od 29.000 ljudi. - Na nama je da visoke standarde koji je vojno zdravstvo dostiglo i koje je VMA postigla sačuvamo i unapredimo. Zbog toga smo izvršili rekonstrukciju hirurške sale prvi put nakon 15 godina od njenog osnivanja. Cilj nam je da sve naše sale budu moderne, rekonstruisane i da svi kapaciteti VMA omoguće da se naši pacijenti leče u skladu sa najvišim svetskim standardima. Mi imamo sposobne lekare i sestre koji po svom znanju i angažovanju ne zaostaju za bilo kim drugim, zato ni naša oprema ni naši uslovi ne smeju da zaostaju za bilo kim - naglasio je ministar Vulin. Čestitajući današnji praznik - Dan VMA, ministar Vulin je poručio da je ovo veliki praznik ne samo za one koji su tu instituciju gradili, već i za sve one koji su u njoj našli i lek i pomoć.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević rekao je da će renoviranje Centra za dnevnu hirurgiju i nova operaciona sala znatno ubrzati rad i povećati obim operacija.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Danas je aksiom raditi u dnevnoj hirurgiji, raditi ambulantne operacije. Otvaranjem treće operacione sale Vojnomedicinska akademija staje u red svih evropskih i svetskih ustanova – istakao je pukovnik Vukosavljević.

Načelnik Centra za dnevnu hirurgiju VMA vaskularni hirurg pukovnik Ivan Marjanović ističe da se dobijanjem treće operacione sale kapacitet Centra uvećao za trećinu.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Tokom 2019. godine izmešten je Kabinet za maksilofacijalnu hirurgiju i ta prostorija je adaptirana i napravljena je treća operaciona sala u kojoj sada aktivno radi svakodnevni program specijalista maksilofacijalne hirurgije, specijalista otorinolaringologije i svi drugi kojima je ta sala namenjena. U drugoj sali, koja je renovirana, sada se izvode operacije iz domena očne hirurgije i plastične hirurgije, što do sada nije bilo slučaj – objašnjava pukovnik Marjanović. Centar za dnevnu hirurgiju VMA namenjen je kraćim operacijama iz različitih specijalnosti koje ne traju duže od nekoliko sati, a posle kojih pacijenti ne zahtevaju postoperativnu negu, već se nakon dijagnostike i operativnog lečenja istog dana otpuštaju na kućno lečenje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track