Najnovije vesti

AKO VAM CURI NOS, TO NIJE KORONA: Ovo su 2 glavna simptoma, virus na vašim rukama živi NAJVIŠE 10 MINUTA
Foto: Covid19.rs, Ministarstvo zdravlja

Stručnjaci objašnjavaju

AKO VAM CURI NOS, TO NIJE KORONA: Ovo su 2 glavna simptoma, virus na vašim rukama živi NAJVIŠE 10 MINUTA

Društvo

Кod prvih simptoma pozovite 064 8945 235, NE IDITE u dom zdravlja

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Stručnjaci koji rade na istraživanju koronavirusa tvrde da virus nije otporan na toplinu. Oni zato savetuju da za vreme epidemije pijemo više tople vode i češće boravimo na suncu.

- Ukoliko vam curi nos, to nije koronavirus. Glavni simptomi korone su suv kašalj bez curenja iz nosa i upala pluća. Virus može živeti na vašim rukama samo pet do 10 minuta, ali za to vreme ne smete trljati oči ili pipati nos i usta. Takođe, kada zaraženi kine pred vama, proći će tri metra pre nego što čestica padne na zemlju, dok će virus na metalnoj površini živeti najmanje 12 sati. Zato, ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom. I obično sredstvo za pranje veša ubija virus, a zimsku odeću koja ne zahteva svakodnevno pranje stavite na sunce - kažu stručnjaci.

Oni su objasnili i kako teče proces zaraze.

- Prvo će se zaraziti grlo, a osećaj suvog grla trajaće tri do četiri dana. Tada će se virus stopiti u nosnoj sluzi, a zatim će preko dušnika ući u pluća, uzrokujući upalu. Ovaj proces traje pet do šest dana. S upalom pluća dolazi do visoke temperature i poteškoća sa disanjem. Važno je da odmah potražite lekarsku pomoć ako imate ovaj osećaj - objašnjavaju stručnjaci.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

foto: Covid19.rs

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Informer/ covid19.rs/ FOTO: Covid19.rs, Ministarstvo zdravlja)

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...