KORONA U SRBIJI IZ MINUTA U MINUT 11.MARTA: Najnoviji podaci - do sada 18 potvrđenih slučajeva!
Foto: Beta Saša Đorđević

Na koronavirus u Srbiji je testirano više od 120 osoba

KORONA U SRBIJI IZ MINUTA U MINUT 11.MARTA: Najnoviji podaci - do sada 18 potvrđenih slučajeva!

Društvo -

Dosad zaraženo 12 i smešteno na lečenje u NS, BG i Nišu. Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235, zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" 011 2684 566

BEOGRAD - U Srbiji je večeras do 20 časova potvrđeno ukupno 18 slučajeva zaraze koronavirusom, navedenoj je u 20 časova na sajtu Ministarstva zdravlja.

foto: Covid19.rs

Do juče u 18 sati, u Srbiji je bilo potvrđeno da je pet osoba zaraženo koronavirusom.

NA KURIRU IZ MINUTA U MINUT PRATITE SVE NAJVAŽNIJE INFORMACIJE

21:48 GP Prohor Pčinjski od sutra zatvoren. Granični prelaz Prohor Pčinjski od sutra u 07.00 sati biće zatvoren za putnike i putnička vozila, a u skladu sa dogovorom sa Vladom Srbije, saopštilo je večeras severnomakedonsko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako je saopšteno, svi putnici će se preusmeravati na granični prelaz Tabanovce - Preševo, prenosi MIA.

21:10 Beograd preduzima konkretne mere. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da Grad Beograd preduzima konkretne poteze i mere povodom korona virusa, aktivno se prati situacija i donose odluke u skladu sa njom. "Pridržavamo se svih preporuka radne grupe Ministarstva zdravlja i prilagođavamo se svim merama, s obzirom da je javno zdravlje i zdravlje građana na prvom mestu", istakao je Radojičić.

On je još jednom istakao da nema mesta za paniku, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

20:22 Sve trgovine dobro snabdevene, ne treba praviti zalihe. Sve trgovine u Srbiji uredno su snabdevene osnovnim životnim namirnicama koje su u potpunosti dostupne potrošačima i nema potrebe za stvaranjem zaliha, poručeno je posle sastanka ministra trgovine Rasima Ljajića i predsednika PKS Marka Čadeža sa predstavnicima nacionalnih trgovinskih lanaca.

Predstavnici trgovinskih lanaca su ukazali da ne postoji potreba da potrošači stvaraju zalihe namirnica, jer se rad i snabdevanje odvijaju neometano, a svi njihovi kapaciteti su adekvatno pripremljeni za potencijalnu povećanu tražnju za određenim grupama proizvoda.

20.00 - U Republici Srbiji je do 20 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 18 potvrđenih slučajeva COVID 19, odnosno 6 novih slučajeva zaraženih, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

foto: Printwcreen N1

19.30 - Otkazane predstave zbog koronavirusa. Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je da je "poštujući sve oglašene i objavljene naloge Vlade Srbije otkazalo predstave na Velikoj sceni i sceni "Raša Plaović", koje su bile planirane da se izvedu danas".

Jugoslovensko dramsko pozorište, Pozorište na Terazijama i Zvezdara Teatar takođe su otkazali večerašnje predstave zbog suzbijanja korana virusa u Srbiji.

O daljim koracima u odnosu na odluku Vlade Srbije o meri zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru sa više od 100 ljudi pozorišta će obavestiti javnost.

Ova odluka Vlade, kao i ostale mere koje su danas usvojene, stupaju na snagu od četvrtka.

19.07 - Ambasada o zaraženom kineskom državljaninu. Ambasada Kine u Beogradu demantovala je pisanje pojedinih srpskih medija o kineskom državljaninu zaraženom koronavirusom COVID-19, navodeći da je on dobio povišenu temperaturu 1. marta, te da je od tada kod kuće i nije išao na posao.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade, nakon provere s poslodavcem zaraženog kineskog državljanina, potvrđeno je da se on vratio u Beograd iz Kine 7. januara, da je nakon toga dva puta putovao poslovno u BiH, a da je ostalo vreme bio u Beogradu.

Pojedini mediji preneli su prethodnih dana da se kineski državljanin, koji je inače drugi registrovani slučaj korona virusa u Srbiji, javljao na adrese više zdravstvenih ustanova od 3. marta, ali da tamo nisu pravovremeno reagovali zbog saznanja da u prethodnom periodu nije boravio u zaraženim područjima.

18.43 U Srbiji i dalje 12 slučajeva. U Srbiji je danas do 18 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Kako se navodi u saopštenju, do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 151 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak je trenutno u radu 21 uzorak. Rezultati testiranja će biti gotovi i saopšteni oko 20 časova, dodaje se u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

18.25 - U školama i vrtićima pojačane mere higijene, takmičenja i smotre samo na otvorenom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas, povodom koronavirusa u Srbiji da "relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada", a da se stanje u školama i vrtićima prati na dnevnom nivou.U poslednjem dopisu Ministarstva prosvete obrazovnim ustanovama se navodi da se rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama obavlja redovno, "jer u ovom trenutku svi relevantni pokazatelji ne ukazuju na potrebu obustave rada".

Ministarstvo prosvete navodi da je "potrebno roditeljima skrenuti pažnju da se zbog bezbednosti njihove dece i bezbednosti drugih, obrate nadležnim zdravstvenim institucijama ukoliko primete bilo kakve simptome kod dece koji bi mogli da ukazuju na prisustvo virusa, na telefone epidemiološke službe: 064/ 894 52 35 i 011 /268 45 66.

17.35 - Svetska zdravstvena organizacija je proglasila pandemiju koronavirusa. "SZO je procenjivala ovu epidemiju iz minuta u minut i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih", kazao je šef SZO Tedros Adhanom na konferenciji za medije i dodao: "Sve zemlje još mogu da promene tok ove pandemije. Ako zemlje otkriju, testiraju, leče, izoluju, prate i mobilišu svoje ljude u odgovoru"

16.53 - Atelje 212 otkazao predstave. Zbog novih mera za suzbijanja korona virusa u Srbiji, Atelje 212 otkazao je sve svoje predstave do daljeg, potvrdili su u ovom beogradskom pozorištu.

16.51 - "Lasta" otkazala polaske. Auto- prevoznik "Lasta" otkazao je sve polaske za Italiju i Švajcarsku.

16.50 - Nastava na fakultetima u manjim grupama. Fakulteti u sastavu Univerziteta u Beogradu organizovaće nastavu u manjim grupama studenata, u skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa. Rektorka UB prof. Ivanka Popović kaže da se zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, za grupe veće od 100, odnosi i na predavanja kojima prisustvuje veliki broj studenata, te da su na današnjoj sednici Senata razgovarali o tome kako da se nastava reorganizuje.

"Dali smo preporuke da se radi i online, elektronskim putem, gde je to moguće", rekla je Popović i navela da su preporuke date kako bi se umanjio rizik širenja novog korona virusa i zaštitili studenti.

Ona je rekla da će UB pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i reagovaće brzo.

15.15 - Saopštenje KC Vojvodina. Na Klinici za infektivne bolesti, leče se dva pacijenta kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19.

Prvi pacijent koji je primljen u subotu 07.marta je u stabilnom stanju i u toku je stalni monitoring njegovog zdravstvenog stanja i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja.

Drugi pacijent koji je transportovan iz OB Kikinda u toku noći 10/11.marta je u teškom opštem stanju, hemodinamski stabilan i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji uz intenzivan 24 časovni monitoring na Klinici za infektivne bolesti.

U narednom periodu KCV će blagovremeno dostavljati informacije o eventualno nastalim promenama vezanim za virus korona.

(S. S.)

14.34 - Saveti lekara starijima.

14.22 - Na VMA preventivno merenje temperature pacijentima. Od jutros se na ulazu u polikliniku Vojnomedicinske akademije (VMA) sprovodi merenje telesne temperature pacijenata, u skladu sa akcionim planom koji predviđa mere za prevenciju i zaštitu od infekcija korona virusa, izjavio je danas načelnik te zdravstvene ustanove Miroslav Vukosavljević. "Indirektno merenje telesne temperature nastavljeno je i u toku dana, naročito s obzirom na to da je sreda dežurni dan za našu ustanovu za pacijente iz cele zemlje", rekao je Vukosavljević. Inače, isped VMA svako jutro oko pola osam formiraju se redovi, jer postoji samo jedan ulaz u tu zdravstvenu ustanovu.

14.00 - Odlučuje struka, a ne politika. Dr Petrović: Ako ste bolesni, ostanite kod kuće. Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović poručio je danas građanima da ako primete da su bolesni ostanu kod kuće, da ne idu na posao i da se jave epidemiološkim službama. Petrović je na konferenciji za novinare ponovio da je važno pridržavati se saveta nadležnih službi. Kao jednu od mera, Petrović je istakao da je važno održavati distancu u smislu da se izbegavaju suvišni kontakti.

13.00 - O zatvaranju škola i odlaganju izbora u Srbiji. Predsednik Vučić je istakao da će država slušati struku. Kao primer je naveo da su svi političari, koji su bili na sastanku sa predstavncima zdravstvenih službi koje su uključene u borbu protiv koronavirusa, bili za to da se zatvore škole, ali da su lekari rekli da sada nije vreme za to. "Osećam potrebu da štitim nekog lekara kojem političar soli pamet šta je virusologija, iako on ne zna ni sta je politički sistem, a kamoli virusologija", rekao je Vučić.

Skupovi na otvorenom dozvoljeni, zasad nema razloga za odlaganje izbora, što više TV debata. Vučić je istakao da u ovom trenutku ne postoje razlozi za odlaganje izbora, a kad je reč o kampanji, ukazuje da nema zabrane za skupove na otvorenom, te najavljuje da će razgovarati sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata na televizijama.

Na pitanje da li će izbori biti odloženi zbog pojave korona virusa, Vučić je rekao da u ovom trenutku za to nema razloga, ali da, ukoliko situacija postane teža, zna svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za 2 do 3 nedelje. Poručio je da niko neće zabraniti proteste na otvorenom, ali moli učesnike da peru ruke.

12.46 - Muškarac iz Kikinde u teškom stanju. Vučić je danas u vanrednom obraćanju rekao da je osoba koja se nalazi u teškom stanju zbog koronavirusa muškarac iz Kikinde, koji boluje i od drugih bolesti, a koji je boravio kod sina u Milanu.

Predsednik je dodao da je taj čovek primljen u bolnicu zbog drugih bolesti, dijabetesa i bubrežnih bolesti, te da je tek kasnije ustanovljeno prisustvo koronavirusa, budući da taj čovek nije lekarima rekao da je boravio u Milanu. "Celu bolnicu smo doveli u pitanje", rekao je Vučić i zato apelovao na građane da medicinskim radnicima kažu da li su bili u područjima koji su žarište koronavirusa.

Vučić je rekao da je situacija posebno opasna kod starijih ljudi koji imaju druge simptome bolesti, odnosno za kardiovaskularne bolesnike, ljude sa visokim krvnim pritiskom, dijabetičare i maligne bolesnike. "Ako ste bili u Milanu ili na severu Italije, recite, da bismo vas sačuvali", rekao je Vučić.

12.25 - Predsednik Vučić obraća se javnosti posle sastanka sa zdravstvenim stručnjacima povodom pojave korona virusa i u Srbiji. On je iz Predsedništva poručio da se sve odluke usmerene na borbu protiv korona virusa donose na osnovu stavova najstručnijih ljudi, a ne političara. On je na vanrednoj konferenciji za štampu posle sastanka državnog vrha, vlade i svih nadležnih ljudi u sistemu, kazao da je u ovom trenutku za 12 lica u Srbiji potvrđeno da je zaraženo.

Danas je, kako je rekao, bilo razgovora o tome šta je urađeno i šta će se raditi dalje.

- Slušali smo pre svega struku, nisu odluke donosili političari, već najstručniji ljudi u našoj zemlji. Nisam lekar, niti je Ana Brnabić pa da bi mogli biti pamentniji od ljudi koji su spasli živote ljudi. Shvatili smo da je dobro da se pozovemo na struku i najbolje lekare u našoj zemlji, rekao je on.

12.25 - KC Niš:Imamo dovoljno zaštitne opreme i aparata. Klinički centar Niš ima prostorne i kadrovske kapacitete za prijem, izolaciju i lečenje svih pacijenata sa sumnjom na novi korona virus. "KC Niš je u potpunosti snadbeven svom zaštitnom opremom, aparaturom i dovoljnim brojem respiratora", rečeno je u toj zdravstvenoj ustanovi.

foto: Kurir/M.S.

Na Infektivnoj klinici KC Niš leči se četvoro pacijenata zaraženih novim korona virusom i oni su u stabilnom stanju, nisu živoTrno ugroženi.

11.25 - Sastanak Vučića sa vodećim zdravstvenim stručnjacima povodom korona virusa.

11.21 - Preventiva je najvažnija!

10.57- Nije bolest samo virus... Fuj!

10.48 - Informacije iz prve ruke, direktor Infektivne klinike dr Stevanović o toku bolesti...

10.34 - Uoči sastanka s predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić na Andrićevom vencu.

10.19 - U strahu su velike oči! Ako vam curi nos, to nije korona, tvrde stručnjaci.

09.33 - Oglasio se KC Niš: Sva 4 pacijenta stabilno, nisu životno ugroženi. Četvoro pacijenata zaraženih novim koronavirusom koji su smešteni u Klinici za infektivne bolesti KC Niš u stabilnom su stanju i nisu životno ugroženi.

Oni su izolovani na Klinici za infektivne bolesti, kako propisuju algoritmmi i procedure. Lekari će i narednih dana budno pratiti njigovo zdravstveno stanje.

09.14 - Dr Nestorović tvrdi: Većina i ne zna da je obolela od korone, a ima posebnu poruku za pušače

08.45 - Evo kako su naši lekari pronašli pozitivne na koronu...

08.40 - Vučić sa lekarima u 11 sati. Danas će biti održan novi sastanak predsednika Srbije i premijerke sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

08.22 - Dva pacijenta hospitalizovana su na KC u Novom Sadu, četvoro u Nišu i šestoro na Infektivnoj klinici u Beogradu, objavio je javni servis.

08.20 - Epidemiolog Predrag Kon kaže za javni TV servis da smo spremno dočekali koronavirus i dodaje da ne sme da nam se dogodi Italija, koja je cela u crvenoj zoni zbog koronavirusa.

08.18 - Od sedmoro novozaraženih koronavirusom, jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, kaže za RTS direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

08.16 - Evo kako stvari zasad stoje u svetu.

foto: Covid19.rs

08.15 - Bez panike. Možda imate samo običan grip ili prehladu. Podsetite se osnovnog i "čekirajte" prvo ovih 6 stavki!

08.10 - Ponašajte se pametno, odgovorno i solidarno. Ministarstvo apeluje na građane i podseća ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, vec i zdravlje drugih. Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponasanju svakog pojedinca.

08.00 - U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja. Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište. Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj.

Kome se javiti ako posumnjate da imate simptome?

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

foto: Covid19.rs

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

Pozovite institut ili zavod za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite:

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd - 011/2078-677

nstitut za javno zdravlje Niš - 060/4119-416

Institut za javno zdravlje Kragujevac - 065/8776-914

Institut za javno zdravlje Vojvodine - 021/4897-800

Zavod za javno zdravlje Požarevac - 064/8649-028

Zavod za javno zdravlje Ćuprija - 035/8470-036

Zavod za javno zdravlje "Timok" - 063/479-649

Zavod za javno zdravlje Užice - 064/8577-507, 060/8577-519

Zavod za javno zdravlje Čačak - 032/325-019

Zavod za javno zdravlje Kraljevo - 064/8855-006

Zavod za javno zdravlje Kruševac - 037/422-951

Zavod za javno zdravlje Leskovac - 064/864-8825, 064/864-8815, 064/839-2405

Zavod za javno zdravlje Vranje - 017/421-310

Zavod za javno zdravlje Šabac - 064/8605-211

Zavod za javno zdravlje Valjevo - 062/202-701, 062/202-719, 062/202-721

Zavod za javno zdravlje Pirot - 069/3452-108

Zavod za javno zdravlje Novi Pazar - 063/1623-776

Zavod za javno zdravlje Subotica - 024/571-333

Zavod za zaštitu zdravlja Zrenjanin - 023/566-345

Zavod za javno zdravlje Pančevo - 013/322-965

Zavod za javno zdravlje Sombor - 025/412-888

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica - 022/610-511

Zavod za javno zdravlje Kikinda - 023/ 421-102

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica - 028/498-274

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track