POSLE VANREDNE SEDNICE SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA Đorđević: Za rad od kuće puna plata! KURIR TV
Foto: Kurir Tv Printscreen

predsedavao ministar za rad

POSLE VANREDNE SEDNICE SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA Đorđević: Za rad od kuće puna plata! KURIR TV

Društvo -

Zdravlje nacije u ovom trenutku najvažnije, poručili ministar i poslodavci. Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće, rade od kuće ako je to moguće, rekao je Đorđević

BEOGRAD - U Beogradu je održana vanredna sednica Socijalno ekonomskog saveta kojom je predsedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Tema sednice je trenutna epidemiološka situacija.

Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević.

On je, nakon vanredne sednice Socijalno-ekonomnskog saveta, naglasio da je po vladinoj Uredbu, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od kuće, gde god je to moguće. "Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada radi u firmi", rekao je Djorđević.

Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

"Za zaposlene koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede zaštitnu opremu", rekao je ministar i dodao da će inspekcija intenzivnije kontrolisati objjekte, da će vlasnici trgovina koji nisu nabavili zaštitu za zaposlene biti kažnjeni, a radnje zatvorene.

On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Upitan da li je u planu da se u Srbiji donese obavezujuća mera ili preporuka da roditelji koji imaju decu mlađu od 12 godina ostanu kod kuće, Đorđević je rekao da preporuka Vlade već postoji.

"Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće da im se pružimo mogućnost da rade od kuće", rekao je Djorđević.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić naglasio je da je za privrednike najvažnije dotok sirovina i isporuka gotove robe, da zavise od transporta i da na to mora da se obrati posebna pažnja.

Važno je, napominje, da se prati situacija i u okolnim zemljama zbog mera koje preduzimaju kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa.

Navodi da je važno da se primene sva sredstva kako ne bi došlo do otpuštanja radnika. "Važno je da finansijski sistem nastavi nesmetano da radi", naglasio je Nenezić.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković naglasio je da se posebno mora voditi računa o zaštiti radnika koji u ovom momentu moraju pojačano da rade, kao što su zdravstveni radnici, carina... "Ne vidim da u samoposlugama zaposleni imaju rukavice, maske", naglasio je Stojiljković i dodao da je važno da svi u ovom momentu pokažu odgovornost.

Napominje da u ovom trenutku ne mogu da se predvide ekonomske posledice po privredu, ali da je važno da se vodi neka vrsta stalne projekcije.

"Važno je da pokažemo da smo solidarno društvo, a ne da se preti otkazima i da se nudi rad od kuće sa umanjenom platom od 70, 80 odsto. Važno je da se ljudima ne smanjuje plata dok je vanredna situacija, kao i da se zaštite oni koji rade pod ugovorom, odnosno da im se oni produžavaju", naglasio je on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da je najžanije da se se sačuvaju životi ljudi, da se mora voditi briga o zaposlenima i penzionerima.

Pohvalio je meru pomoći penzionerima od 4.000 dinara i istakao da rad od kuće ne sme da se sankcioniše već da bude plaćen u punom iznosu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track