RADNA SUBOTA ZA OSNOVCE: Nastavu pratite i na Kuriru od 8 sati! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ RTS

tv škola se nastavlja

RADNA SUBOTA ZA OSNOVCE: Nastavu pratite i na Kuriru od 8 sati! (VIDEO)

Društvo -

Od ponedeljka, 23. marta, osnovci nižih razreda nastavu mogu pratiti od 8 do 14.45 na RTS 2, a đaci od petog do osmog razreda takođe od 8 na RTS 3

BEOGRAD - Za đake u Srbiji koji prate nastavu na daljinu, danas je radna subota jer je emitovanje časova na RTS 3 počelo u utorak.

Osnovcima predavanja počinju ujutro u osam sati, prema rasporedu koji svakodnevno objavljuje Ministarstvo prosvete, ali se može naći i na sajtu Javnog servisa.

Od ponedeljka, 23. marta, osnovci nižih razreda nastavu mogu pratiti od 8 do 14.45 na RTS 2, a đaci od petog do osmog razreda takođe od 8 na RTS 3.

U poslepodnevnim časovima, od ponedeljka će radnim danima, od 15.30 do 20.00, biti emitovana predavanja iz opšteobrazovnih predmeta za srednjoškolce.

Nastava preko TV i na jezicima nacionalnih manjina

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da će se nastava preko javnih i privatnih televizija odvijati i na jezicima nacionalnih manjina, kako bi svi u Srbiji ostvarili pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

Ministarstvo je, navodi se u saopštenju, pripremilo poseban operativni plan za realizaciju nastave na jezicima nacionalnih manjina. Pored toga što svi učenici imaju mogućnost da prate časove na srpskom jeziku na kanalima RTS3 i RTS Planeta, što predstavlja i dodatno učenje srpskog kao nematernjeg jezika, za pet manjinskih jezika koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini i na kojima se celokupna nastava realizuje, započeto je snimanje časova maternjeg jezika u saradnji sa Radio televizijom Vojvodina.

Emitovanje časova maternjeg jezika od prvog do četvrtog razreda na hrvatskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom i slovačkom jeziku počeće od ponedeljka, 23. marta. Pored javnih servisa, u ovaj veoma značajan zadatak snimanja i emitovanja su se uključili i drugi privatni, manjinski i lokalni mediji.

Panon RTV će snimati i emitovati časove na mađarskom, a TV Kopernikus na albanskom i bugarskom jeziku. Za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim većem (BNV) urađeni su svi časovi za prvu sedmicu nastave na daljinu, od prvog razreda osnovne do trećeg razreda srednje škole, a snimci su dostupni na YouTube kanalu. Raspored i mesto emitovanja časova, odnosno onlajn i drugi interaktivni digitalni resursi na manjinskim jezicima biće sukcesivno postavljeno na linku:

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track