RFZO APELUJE DA SE NE GOMILAJU LEKOVI: Ima ih dovoljno, ne stvarajte veštačke nestašice u apotekama
Foto: Profimedia

dovoljna snabdevenost apoteka

RFZO APELUJE DA SE NE GOMILAJU LEKOVI: Ima ih dovoljno, ne stvarajte veštačke nestašice u apotekama

Društvo -

Direktorka RFZO Sanja Škodrić zahvalila je građanima što veruju državi i ne stvaraju veštačke nestašice lekova kojih ima dovoljno u apotekama.

"Apsolutno sve funcioniše i u uslovima kada je deo kadra i kapaciteta, lekova i reagenasa, postelja rezervisan za obolele od korona virusa," naglasila je Škodrić i istakla da su unapred obezbeđene dovojlne količine lekova i reagenasa.

Ona je podsetila da su automatski produžena bolovanja na trideset dana, a ukoliko stanje bude potrajalo, biće produžena i na duže. Važnost e-recepata produžena je na tri meseca, a ako bude bilo potrebe, produžićemo ih još, rekla je Sskodrić na konferenciji za novinare povodom korona virusa u Srbiji.

Nesmetano funkcionišu svi drugi programi i dijagnostika za sve zdravstvene terapije, naročito one vezane za hronične pacijente, naglasila je Škodrić.

Građani su primetili da nije stalo lečenje hroničnih pacijenata, da su dijalizu dobili svi koji bi trebalo, nisu prekinute terapije malignih bolesti, inovativne terapije, kao i terpije retkih bolesti.

"Ukoliko se desi da neki pacijent bude vraćen iz neke zdravstvene ustanove a da nije dobio svoju terapiju, treba odmah da se javi Republičkom fondu i mi ćemo odmah regovati. To mogu da budu samo sporadični slučajevi i mi kao država trudimo se se da predvidimo šta će sutra da se desi, da obezbedimo dovoljnu količinu i lekova i reagenasa", rekla je Škodrić.

U banje i rehabilitacione centre upućuju se samo hitni slućajevi, da bi se sprečilo širenje infekcije.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track