EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU: Još ograničenja ako se broj zaraženih u BG poveća, četvrta nedelja biće ozbiljnija
Foto: Tanjug Printscreen

važno nastaviti sa sprovođenjem mera

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU: Još ograničenja ako se broj zaraženih u BG poveća, četvrta nedelja biće ozbiljnija

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da bi moglo doći do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaražženih u Beogradu naglo povećao.

foto: AMG

"Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti", naveo je Kon.

A zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević napominje da samo masovno testiranje neće značiti ništa ukoliko i dalje na snazi ne budu zabrana kretanja i mere socijalne izolacije.

"Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe", kazala je Kisić.

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je u Beograd najveći rizik od zaraze zbog najveće gustine naseljenosti stanovništva i da zato nema govora o popuštanju mera i da treba da budemo svesni da će četvrta nedelja borbe sa korona virusom biti značajno ozbiljnija.

1 / 3 Foto: Mondo.rs

Dodao je da i kada počne masovno testiranje da se neće testirati svaka kijavica pošto bi to bilo besmisleno.

"Biće proširena indikacija i testiraće se svi novi sa određenim simptomima i oni koji su bili u kontaktu sa njima, kao i oni oni koji budu dolazili iz inostranstva", rekao je Kod.

Napomenuo je i da je onih koji dolaze iz inostranstva sve manje pošto su zatvorene granice.

Kisić Tepavčević je još rekla da je smisao smeštanja zaražženih s lakšim simptomima na Sajmu u tome da se virus ne unosi u porodicu, te poručuje da svako treba da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track