Najnovije vesti

CELA SRBIJA SE PITA JEDNU STVAR: Zbog čega samo doktor Kon kaže za novi virus SARS KOVID-19?
Foto: Tanjug Printscreen

upečatljivo da jedino dr Kon ne govori "korona virus"

CELA SRBIJA SE PITA JEDNU STVAR: Zbog čega samo doktor Kon kaže za novi virus SARS KOVID-19?

Društvo

Vlada Srbije svakodnevno apeluje na sve građane da odlože obaveze i ostanu u svojim kućama usled mogućnosti oboljevanja od korona virusa.

Tokom konferencija za medije o stanju borbe protiv epidemije korona virusa u našoj zemlji javnosti se obraćaju dr Predrag Kon, dr Darija Kisić-Tepavčević i dr Ivana Stašević-Karličić, dr Goran Stefanović, a posebno je ostalo upečatljivo da jedino dr Kon ne govori "korona virus" nego koristi termin SARS KOVID-19.

Doktor Kon je za razliku od srpske javnosti i ostalih medicinskih stručnjaka jedini prihvatio terminologiju koju je uveo Međunarodni komitet za taksonomiju virusa kao referentna ustanova i nije se poveo pomodarstvom već kao pravi profesionalac drži do struke.

U javnosti su se pojavili mnogi termini za virus koji kosi ljude širom sveta, ali je najustaljeniji onaj najjednostaviji, a to je "korona virus". Kada se novi soj korona virusa pojavio u svetu, organizacije i naučne ustanove nazvale su ga "virus Vuhana". Onda je "virus Vuhana" prešao u "kineski virus", a konačno je u naučnoj zajednici nazvan 2019-nCoV.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je ranije da je Kovid-2019 zvanično ime bolesti koji izaziva novi korona virus. Naziv korona virus se odnosi se na grupu virusa kojima pripada, a ne na najnoviju vrstu.

Međunarodni komitet za taksonomiju virusa je sam virus označio kao SARS-CoV-2 ili SARS KOVID-19, a očigledno je da i naš doktor Kon primenjuje njihovu terminologiju. "SARS" u nazivu se odnosi na novi korona virus koji ima istu genetsku liniju kao virus SARS koji se pojavio 2002. godine.

Takođe, doktor Kon ne koristi uobičajeni naziv korona virus, jer je to pogrešno budući da su korona virusi oduvek postojali. Ipak, u javnosti se odomaćio taj izraz.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...