KAKO ŽIVE SRBI U PARIZU U VREME KORONE: Piju u kući, pa nazdravljaju pred kamerama telefona
Francuzi ne odustaju od navika... Aleksandar Matović, Foto: Lična Arhiva

Snašli se

KAKO ŽIVE SRBI U PARIZU U VREME KORONE: Piju u kući, pa nazdravljaju pred kamerama telefona

Društvo -

Izolacija: Aleksandar Matović kaže da su naši našli zamenu za kafanski sto i da su i Francuzi to pokupili od nas

Surova italijanska realnost udarila je i na Francuze, ali su ljudi još iznenađujuće dobrog raspoloženja. Posle početnih tuča oko toalet-papira i nesnosnih gužvi na mestima gde im ni vreme ni mesto nije, danas tamošnji žitelji poštuju pravila izolacije.

Nagli rast broja inficiranih u „zemlji petlova“, koja je po broju smrtnih slučajeva treća u Evropi i četvrta na planeti, uozbiljio je Gale, poštuju mere samozaštite i zaštite, ali od nekih stvari ne žele da odustanu, makar i zbog toga usput zakačili i koronavirus.

Ima svega

- Može sutra da bude i kraj sveta, ali Francuz se neće odreći svog komada sira, flaše vina, bageta i aperitiva kad počne da pada noć - kaže za Kurir Aleksandar Matović, naše gore list, IT stručnjak koji sada radi od kuće i slobodno vreme provodi sa suprugom Silvi.

- Mogao bih i ja reći nešto u stilu da sedimo kod kuće, da retko ko izlazi... i sve to ne bi bilo ništa novo, nešto što već svi ne rade (nadam se!), sedeli u Parizu, Beogradu, Londonu, u Sidneju ili na Palama. Ali Francuzi su ipak Francuzi!

Svež francuski hleb (baget) uvek može da se nađe, mesare su opskrbljene, ima sira:

- Primetno je da skoro svako zastane pred prodavnicama odličnih vina, tužno pogleda u pune, ali zabravljene izloge. Onda krene u supermarket po neku bocu, nerado, ali nužda menja uobičajena pravila igre.

Na sceni je, kaže Matović, i već ustaljena navika za video-aperitiv s prijateljima. Umesto za kafanskim stolom, Srbi koji se druže, a to su sada i Francuzi pokupili, okupe se oko telefona i nazdravljaju preko interneta.

Specijalne prilike

- Flaše vina koje se godinama čuvaju za specijalne prilike u podrumima otvaraju se danas bez razmišljanja i s nekim olakšanjem. Biće popijene, jer nikad se ne zna... Korona ili ne, ja sam otvorio jedan odlični bordo iz 2010.

Matovići izlaze samo jednom nedeljno, idu u nabavku, odnose hranu i Aleksandrovim roditeljima Radi i Cvetku. Pritom Aleksandar prodavcima nikada ne zaboravi jedno da kaže: Đoković je poklonio milion evra Srbiji, šta čekaju ovi vaši Francuzi!

Nole je jedan, a i dodajem im so na ranu, poručuje Matović i završava:

- Živi i zdravi svi bili u Srbiji i Republici Srpskoj, čuvajte se, pamet u glavu i zadnjicu u stranu!

Kurir.rs/ B. M. Foto: Lična arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track