KOVID BOLNICE U SRBIJI SVE PUNIJE: Evo šta epidemiolozi kažu o LETOVANJU
Foto: Tanjug Printscreen

potrebni dodatni kapaciteti

KOVID BOLNICE U SRBIJI SVE PUNIJE: Evo šta epidemiolozi kažu o LETOVANJU

Društvo -

Kovid bolnice su sve punije i biće potrebni dodatni kapaciteti, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kaže da se neprestano proširuju kapaciteti i da će ih biti dovoljno.

Kon je rekao da se nova zgrada Kliničkog centra Niš pretvara u kovid bolnicu, a da će Vojna bolnica u Nišu preuzeti sve hitne slučajeve drugih oboljenja, odnosno ostale pacijente.

''Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji'', rekao je Kon na pres konferenciji o situaciji sa korona virusom.

Naglasio je da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

''Srećom, napravili smo na vreme te kapacitete, a da ih nemamo, sada bismo bili u vrlo teškoj situaciji'', kazao je Kon.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da za svaki region, posebno za centralne bolnice u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, postoje planovi za proširenje u skladu sa potrebama.

Naveo je da su u Beogradu sukcsesivno uključivani novi kapaciteti i da će tako biti i dalje, a da je cilj da se medicinsko osoblje koliko je moguće odmara.

Dodao je da racionalizacija zahteva da se koliko je god moguće koncentrišu bolesnici, odnosno da se, kada se jedna bolnica skoro popuni, aktivira sledeća.

''Iako imamo veliki broj obolelih, biće sasvim dovoljno kapaciteta'', rekao je Stevanović.

Istakao je da podaci, koji ne govore o značajnom porastu zaraženih, pokazuju da poštovanje mera distanciranja daje rezultate i naglasio da je važno da građani nastave da se ponašaju u skladu sa merama jer će se, kako kaže, tako sačuvati kapaciteti u bolnicama.

Na pitanje šta je pravi odgovor na želju nekih da idu na letovanje, Kon je rekao: "Ne znam koja bi to bila presija koja bi nekog mogla da natera posle ovakve epidemije da po svaku cenu mora da ide. Bolje biti svoj na svome u ovakvoj sitauciji, to je moje lično mišljenje. NIje zasnovano na epidemilologiji".

Kon je kazao da kada imate jednu pretnju ovakve vrste i nađete se u stranoj zemlji...

"Bolje da budete kod kuće, ako se to dešava u celom svetu. To je moje lično mišljenje", dodao je Kon.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track