IDEJA POTEKLA IZ ĆUPRIJE: Osnivanje Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka-SISLI
Hristos Aleksopulos, Foto: Privatna Arhiva

IDEJA POTEKLA IZ ĆUPRIJE: Osnivanje Svetskog instituta srpskih lekara i istraživača biomedicinskih nauka-SISLI

Društvo -

Diigitalna platforma za sve srpske lekare i istraživače širom sveta i razmena iskustava. Ideja potekla iz Ćuprije jednog od glavnih žarišta COVID 19 u Srbiji

„Osnivanje Svetskog instituta i jedne digitalne platforme za sve lekare i istraživače biomedicnskih nauka ima za cilj razmenu mišljenja i znanja među lekarima i istraživačima biomedicinskih nauka u zemlji i dijaspori. Fokusom je na pacijente i srpske lekare i istraživače koji su svoja iskustva stekli ne samo u Srbiji već širom sveta“, kaže dr sci. med. Hristos Aleksopulos predsednik Srpskog lekarskog društva Pomoravlje i inicijator osnivanja Svetskog instituta srpskih lekara i istraživačaomedicinskih nauka-SISLI.

Na ovu inicijativu, pored Instituta, uspostavljena je i namenska elektronska mreža za povezivanje srpskih naučnih radnika. Srpski lekari i istraživači iz celog sveta moći će da se prijave na internet stranici www.onmed.rs kako bi uspostavili međusobnu saradnju. U početku je cilj integracija lekara koji žive i rade u većim zemljama kao što su Amerika, Kanada, Engleska, Nemačka, Švedska itd. Činjenica je da, prema procenama danas, u razvijenim stranim zemljama živi i radi nekoliko hiljada lekara i istraživača, a oko 300 lekara napušta Srbiju svake godine.

„SISLI bi izgradio digitalne mostove saradnje u cilju udruživanja svih srpskih lekara i istraživača širom sveta pod kapom Instituta. Veliki broj srpskih lekara čini visokokvalitetni naučni potencijal, sa međunarodno priznatim sertifikatima i sposobnostima, sa ogromnim iskustvom i velikim društvenim doprinosom, koji su sada razuđeni po svetu i koji su možda najbolji ambasadori Srbije. Taj kapital se mora podržati i iskoristiti pogotovo sada, u najkritičnijem i najranjivijem trenutku za Srbiju. Pored toga, vreme je da se stvore takvi uslovi da se lekari koji su emigrirali u inostranstvo kao rezultat recesije mogu vratiti u domovinu.“- kaže je Aleksopulos. Ova jedinstvena platforma pod nazivom www.onmed.rs je u izgradnji, a početak rada se očekuje do kraja 2020. godine.

Kurir.rs / D.A. foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja