ĆURUVIJA UBIJEN NA USKRS PRE 21 GODINE: Za likvidaciju osuđena četvorica pripadnika tadašnje DB na ukupno 100 godina
Foto: AP

USRED NATO BOMBARDOVANJA

ĆURUVIJA UBIJEN NA USKRS PRE 21 GODINE: Za likvidaciju osuđena četvorica pripadnika tadašnje DB na ukupno 100 godina

Društvo -

Danas se navršava 21 godina od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs po julijanskom kalendaru, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred svoje kuće u centru Beograda.

Za izvršenje likvidacije su pre godinu dana prvostepeno osuđena četiri pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti, ukupno na 100 godina zatvora.

Obeležavanju godišnjice ubistva će, danas usled vanrednog stanja i ograničavanja kretanja zbog pandemije, prisustvovati samo po jedan član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Slavko Ćuruvija Fondacije koji imaju dozvolu kretanja.

UNS je povodom godišnjice saopštio da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i da traži da se što pre privede pravdi Miroslav Kurak, kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bekstvu.

foto: Printskrin / You Tube

Fondacija Slavko Ćuruvija podseća da je medijski linč tog novinara dve nedelje od početka bombardovanja i pet dana pre ubistva u dnevnom listu Politika Ekspres objavljen tekst "Ćuruvija dočekao bombe", koji je kasnije u celosti pročitan u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije.

Optužnica za ubistvo Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon samog čina, a suđenje optuženima je počelo godinu dana gasnije.

"Iako je tajni dosije Državne bezbednosti pod nazivom 'Ćuran' sačuvan i objavljen krajem oktobra 2000. godine, a javnost saznala da je tajna policija nezakonito danima pratila Slavka Ćuruviju sve do nekoliko sekundi pre samog zločina, kako je rečeno tokom suđenja, istraga je godinama tapkala u mestu i bila opstruirana", navode u Slavko Ćuruvija Fondaciji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track