KON ODGOVORIO NA ONO ŠTO NAS SVE ZANIMA: Kada će doći do popuštanja mera? Sigurno ne još dve nedelje ali oprez!
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U proseku 15-20 kontatka su imali oboleli

KON ODGOVORIO NA ONO ŠTO NAS SVE ZANIMA: Kada će doći do popuštanja mera? Sigurno ne još dve nedelje ali oprez!

Društvo -

Prošli smo 5. nedelju i ulazimo u 6, rekao je Kon dodajući da ne treba popuštati i gubiti snagu s tim da su nam najosetljivije tačke domovi za stare. Dodao je i da treba negovati umereni optimizam, ali da se sad nikako ne treba opuštati jer sve može da padne u vodu

BEOGRAD - Epidemiolog dr Predrag Kon danas je u preseku uživo u 15 časova odgovorio na pitanje koje sve nas najviše zanima - kada će doći do popuštanja aktuelnih strogih mera u borbi protiv korona virusa - pre svih zabrane kretanja odnosno policijskog časa.

- Sigurno ne još dve nedelje... Rekao sam sigurno ne manje od 14 dana posle pika epidemije, ali i tada oprez, znači ne pre kraja aprila - rekao je Kon dodavši da će se tek tada tako nešto razmatrati.

On je dodao i da su oni koji su oboleli od virusa korona u proseku imali 15-20 kontakata, koji takođe moraju biti ispitani na prisustvo tog virusa, ali taj broj zavisi, pre svega, od godina starosti obolelog.

- U proseku 15-20 kontatka su imali oboleli, ali to se menja i sam prosek se ne prati, rekao je Kon na pres konferenciji.

Kon je dodao da broj kontakata zavisi i od godina starosti obolelog, odnosno da li je reč o radnoaktivnom delu stanovništva ili starijim osobama.

"Najviše je bilo radno aktivnih, pa su kontakti relativno veliki, a kod starijih je neuporedivo niži. Ali, srećom starijih nismo mnogo ni imali, oni su se uglavnom zadesno inficirali", rekao je Kon.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track