Najnovije vesti

KO JE BIO KOSMAJAC? Zvali su ga srpskim Eskobarom i najvećim narko-bosom, a izbegao Sablju i penziju dobio kao konobar
Foto: Zorana Jevtić

PREMINUO OD KORONE

KO JE BIO KOSMAJAC? Zvali su ga srpskim Eskobarom i najvećim narko-bosom, a izbegao Sablju i penziju dobio kao konobar

Društvo

Dragoslav Kosmajac (67), koji je danas preminuo od korona virusa, bio je kontroverzna ličnost.

Kosmajac je krajem marta hospitalizovan, a stanje mu je od početka bilo ozbiljno. Nedelju dana nakon što je utvrđeno da je oboleo, Kosmajac je priključen na respirator.

Virus mu je zahvatio oba plućna krila i on je jutros izgubio bitku za život.

Ko je bio Dragoslav Kosmajac?

Domaća javnost ga je smatrala narko-dilerom i nazivala "srpskim Eskobarom" i "srpskim Al Kaponeom", ali Kosmajac u Srbiji nije osuđivan.

foto: Nebojša Mandić

Poznato je da je 90-ih godina prošlog veka sa Radetom Ćaldovićem Ćentom, inače bliskim prijateljem Željka Ražnatovića Arkana, harao Bečom, pa je "pao" za pljačke i "odležao" dve godine u zatvoru.

Pričalo se da je upravo u Beču iza rešetaka upoznao i sprijateljio se sa saradnikom kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara i da je kasnije tom vezom iz Južne Amerike u Evropu "uvozio" ogromne količine kako heroina tako i kokaina.

Navodno, time je "zaslužio" mesto u "Beloj knjizi" MUP-a, ali ga je "Sablja" zaobišla.

Smatralo se da je od tako stečenih para po Beogradu, ali i širom Evrope, kupio veliki broj nekretnina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2014. godine javno je obeležio Dragoslava Kosmajca kao najvećeg narko-bosa u našoj zemlji.

Iste godine je Kosmajac uhapšen u spektakularnoj akciji, kada mu je u kuću upalo 30 policajaca. Tada je procenjeno da u nekretninama u Srbiji poseduje više od deset miliona evra, a širom Evrope više od milijardu evra! Međutim, sve te nekretnine bile su na ime neke druge osobe, dok je on zvanično imao prijavljene samo prihode po osnovu invalidske penzije, koju je zaradio kao konobar!

Tada mu je zaplenjeno 20-ak lokala u Beogradu.

Kada je u februaru 2015. položio kauciju u visini od 200.000 evra, pušten je da se brani sa slobode.

foto: Nebojša Mandic

Kosmajcu se na teret nisu stavljali poslovi s drogom, jer za to nije bilo dokaza, već utaja poreza. Kada je taj optužni predlog odbijen, 2016. je optužen za zloupotrebu službenog položaja u podstrekavanju.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i službenik Opštine Zvezdara Dragi Milidrag i geometar Republickog geodestkog zavoda Milan Rapaić za zloupotrebu sa građevinskim zemljištem.

Viši sud u Beogradu imao je problem da pronađe građevinske veštake koji će dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

Na kraju su, krajem oktobra 2018, sva trojica oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...