DIL! N1 I NUNS U SPREZI: Obmanjuju javnost fejk podacima!
Udružili se... Jugoslav Ćosić i Željko Bodrožić, čelni ljudi N1 i NUNS, Foto: Beta/ Ivan Mitić, Fotomontaža

Istražujemo: UDRUŽENJA I KABLOVSKE TELEVIZIJE

DIL! N1 I NUNS U SPREZI: Obmanjuju javnost fejk podacima!

Društvo -

Provaljeni: Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije optužili su naš list da ima veliki broj prekršaja, a da istovremeno N1 nema nijedan. Istina je, međutim, da se radom te televizije niko nije ni bavio

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i televizija N1 uzajamno se pomažu optužujući druge medije da krše kodeks.

Međutim, ovo udruženje ostaje nemo na kršenje kodeksa koje vrši N1, o čemu je Kurir juče pisao, a što, takođe, dokazuje i primer priloga emitovanog na N1 u prvoj polovini decembra prošle godine.

Babe i žabe

Predstavnica NUNS Tamara Filipović tada je, naime, optužila Kurir da nema moralni kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija, u izjavi za televiziju N1, reagujući na (dan) ranije objavljeni tekst Kurira u kojem se pominju propusti ove televizije. „Ko je vama sa N1 dao pravo da sudite novinarima i medijima i da li biste za svoju uređivačku politiku mogli da kažete da je nezavisna i po svim profesionalnim standardima?“, pitao je tada Kurir, a navodi se u prilogu N1.

Tamara Filipović iz NUNS je tada odgovorila, pozivajući se na podatke Saveta za štampu, da je Kurir za dva meseca imao 387 prekršaja, dok REM, koji je nadležan za elektronske medije, nije podneta nijedna prijava protiv N1. Ona je dodala i da Kurir nema kredibilitet da rasuđuje o profesionalnosti drugih medija.

Istina je, međutim, da je REM tek početkom marta ove godine najavio da će početi monitoring programa televizije N1, isključivo u predizbornoj kampanji, a koji do tada za ovu televiziju uopšte nije rađen. A podaci Saveta za štampu u kojima se pominje Kurir odnose se na monitoring ovog tela, a ne na žalbe građana, koje Filipovićeva, zbrajajući babe i žabe, ovde meša.

Broj žalbi je, naime, uvek manji u odnosu na prekršaje zabeležene monitoringom, i pred Savetom i pred REM, koji prijave podnosi po službenoj dužnosti.

Sebe ne vide, druge napadaju

Predstavnica NUNS, inače supruga novinara televizije N1 i člana Izvršnog odbora ovog novinarskog udruženja Vojislava Stevanovića, ovde, dakle, zbraja broj prekršaja Kurira zabeležen monitoringom, poredeći sa nepostojanjem žalbi pred REM, a ne pominjući da monitoring programa televizije N1 niko nije ni radio.

Teze televizije N1 potvrđuje i urednik portala Fejk njuz tragač Stefan Janjić, koji navodi da je, prema njihovoj evidenciji, Kurir na trećem mestu po broju lažnih vesti, ali nigde ne navodi ni on, niti N1 da li je takva analiza rađena i za tu televiziju.

NUNS i televiziji N1 ne smeta da druge optužuju za pristrasnost i neobjektivnost sve dok je to u njihovom interesu, ali zato drugim medijima osporavaju pravo na kritiku svog rada.

Pravila nisu ista za sve

DVOSTRUKI STANDARDI TZV. BORACA PROTIV LAŽNIH VESTI

foto: Medija Centar Beograd

Portal Fejk njuz tragač, koji vodi Stefan Janjić, odbija da odgovori na pitanje zašto se ne bavi prilozima N1 u kojima je, kako smo pisali, više puta dokazano kršenje novinarskog kodeksa i plasiranje lažnih vesti. Ovi navodni borci protiv lažnih vesti najpre su nam kazali da nemaju kapaciteta da se bave celodnevnim monitoringom rada neke TV, a naše pitanje zašto se ne bave portalom te televizije - budući da se i tamo postavljaju svi prilozi s TV - ostalo je bez odgovora. Istovremeno, Fejk njuz tragač se bavi radom drugih portala, ali i televizija. Zato je nejasno zašto je N1 za njih izuzetak.

Kurir.rs/ Foto: Beta/ Ivan Mitić, Fotomontaža

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track