SAHRANJEN SAŠA, NAJMLAĐA ŽRTVA KORONE U SRBIJI: Otišao u ćuprijsku bolnicu da leči bubrege, a umro od korone TUGA
Foto: EPA/Janos Vajda

U Trešnjevici samo jad i tuga pregolema

SAHRANJEN SAŠA, NAJMLAĐA ŽRTVA KORONE U SRBIJI: Otišao u ćuprijsku bolnicu da leči bubrege, a umro od korone TUGA

Društvo -

U Trešnjevici, kod Paraćina, posle smrti Saše Radivojevića (26), najmlađe žrtve kovida 19 u Srbiji, samo jad i tuga pregolema.

A kod Radivojevića je i pre Sašine smrti, kažu meštani, sve bilo tragedija. Od siromaštva glavu nikada nisu mogli da podignu. Roditelji bolesni, a sina, koji je takođe sa zdravljem bio slab, sad sahraniše.

Saša je godinama bio težak dijabetičar, na insulinu. Od šećera su mu stradali bubrezi. Otišao je u Ćupriju pre petnaestak dana da se leči, ležao je nekoliko dana u bolnici, na Nefrologiji. I taman je krenuo na dijalizu, bilo mu je bolje, kad je odjednom dobio temperaturu! Hitno su ga prebacili u Beograd, ali uzalud. Na kraju ga korona odnese sa samo 26 godina.

Ovako meštani podjuhorskog sela Trešnjevica govore o Sašinoj zloj sudbini. Do seoskog groblja, na večni počinak, u ponedeljak je mogla da ga isprati samo najbliža familija. A celo selo u neverici. Niko se nije nadao da dečko u najboljim godinama tako premine. Znali su da "pati" od hronične bolesti, ali su očekivali da prezdravi. Kažu da pre odlaska u bolnicu nije kašljao, nije imao temperaturu. Samo bolove u slabinama. Niko nije ni pomislio da bi mogao da skonča od najveće pošasti 21. veka. Da bude najmlađa žrtva kovida 19 u Srbiji.

- U Trešnjevici se dosad od korone niko nije razboleo. Nesrećni Saša otišao je bolnicu da leči bubrege, možda se tamo zarazio. Čuli smo da je veliki broj doktora i sestara u Ćupriji zaražen, da odeljenje gde se on lečio više ne radi. Zatvoreno je verovatno iz tog razloga - kaže jedan od komšija, i dodaje da i Sašini roditelji imaju zdravstvene probleme.

- Majka mu je osoba sa posebnim potrebama, otac Jovan takođe je bolestan, operisan, sa minimalnom penzijom. Radili su dodatno koliko su mogli, da se prehrane. Iako hronični bolesnik, Saša je leti išao u nadnicu, obavljao sezonske poslove u poljoprivredi.

Izuzetno loša situacija ove porodice bila je poznata i lokalnoj samoupravi, pa im je zajedničkom akcijom preko Centra za socijalni rad, odborničke grupe "Pokret za selo i grad", rođaka, pre svega strica, i uz podršku donatora, pre dve godine obezbeđen pristojniji krov nad glavom. Kupljena im je skromna kuća sa okućnicom. Do tada, porodica je živela u jednom sobičku, bez ikakvih uslova. Nažalost, materijalni problemi su se nastavili, pa je porodica živela bez struje koju nije mogla da plaća.

Kako se saznaje, nekoliko pacijenata sa hemodijalize, koji su ležali na Nefrologiji Opšte bolnice u Ćupriji, u kratkom vremenskom periodu je preminulo. Neki od njih su transportovani u Beograd sa temperaturom i drugim simptomima korone, među njima i mladić iz Trešnjevice. U međuvremenu, veliki deo personala bio je pozitivan na testu, pa je odeljenje Nefrologije trenutno zatvoreno. Hemodijaliza i dalje radi za 150 najtežih bubrežnih bolesnika iz šest opština Pomoravskog okruga. Poslednjih dana sve su glasniji zahtevi da se svi koji dolaze na dijalizu testiraju.

(Kurir.rs/Večernje novosti, Z.P./EPA/Janos Vajda/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track