SRBIJA IZBEGLA NESTAŠICU HLOROKINA: SZO upozoravao svet da će do toga doći ali Srbija je reagovala na vreme!
Foto: Profimedia

Njegova proizvodnja počela je i u Srbiji

SRBIJA IZBEGLA NESTAŠICU HLOROKINA: SZO upozoravao svet da će do toga doći ali Srbija je reagovala na vreme!

Društvo -

Hlorokin i njegov derivat hidroksihlorokin se u više zemalja eksperimentalno koristi za lečenje COVID-19. Njegova proizvodnja počela je i u Srbiji, a nestašica ključnih lekova će se neizbežno desiti, samo je pitanje za koje vreme će se zemlje prilagoditi ovoj globalnoj potražnji.

Srbija je poslušala preporuke SZO i uspela je da izbegne nestašicu hlorokina. Nije bilo nestašice ovog leka ni jedan dan.

To je postignuto na sledeći način:

-centralizacijom lekova i kontrolisanom distribucijom ka COVID bolnicama

-sopstvenom proizvodnjom

Ona na šta se posebno mora obratiti pažnja, a šta je ujedno i preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se mora voditi računa da se ključni lekovi koriste i za lečenje pacijenata koji ne boluju od COVID-a.

Srbija reagovala na vreme

Svetska zdravstvena organizacija je dala takvu preporuku 9. aprila ove godine, a Srbija je ovo uradila još 15 marta, tako što je povukla tromesečne zalihe lekova, a povlačeni su i sa tržišta sa kojima ranije naša zemlja nije imala poslovanje, a sve zahvaljujući dobrim odnosima između država.

Ovako svaka država mora da uradi na osnovu sopstvenih procena.

foto: Marina Lopičić

Podsetimo, farmaceutska kompanija Galenika proizvela je prvu seriju hlorokina, ključnog leka protiv virusa Kovid10, koji je već u upotrebi. Galenika je proizvela za početak 372.000 tableta.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track