UŽIVO KORONA: 285 novih, još 6 umrlih, evo kako će izgledati policijski čas za vikend, penzioneri sutra dvaput u šetnji
Foto: Printscreen, Ana Paunković, Tanjug/Zoran Žestić

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA: 285 novih, još 6 umrlih, evo kako će izgledati policijski čas za vikend, penzioneri sutra dvaput u šetnji

Društvo -

* Policijski za 1. maj od danas u 18 do subote u 5 ujutru

* Penzioneri u petak dvaput u šetnji od po 1 čas, najviše na 600 metara od kuće

* Policijski čas u subotu i nedelju od 18 časova uveče do 5 ujutru narednog dana

* Tokom vikenda na snazi zabrana okupljanja više od dvoje u javnom prostoru

* Dr Gojković: Ko za vikend ne mora da izlazi, neka ne izlazi! Izlazimo iz faze izolacije a stav Štaba je da se i dalje izbegavaju kontakti

SRBIJA - U Srbiji danas do 15 časova registrovano je ukupno 9.009 zaraženih, od toga 285 novih pozitivnih. Na respiratoru je 71 pacijent. U proteklih 24 časa registrovano je nažalost još 6 smrtnih slučajeva - 4 žene i 2 muškarca što je dosad ukupno 179 preminulih.

Naime, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano još 285 slučajeva virusa korona, ukupno 9.009, preminulo je još šest osoba, ukupno 179, a ukupno je izlečeno 1.343, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

foto: Printscreen

On je rekao da su od poslednjeg izveštaja testirane 6.703 osobe, od kojih je 285 bilo pozitivno. Hospitalizovano je 2.479 pacijenata. Ukupno je u Srbiji testirano 85.645 osoba.

foto: AMG

23.05 - Na Kosovu sedam novozaraženih korona virusom, ozdravilo 22 pacijenata

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia je večeras saopštio da su danas izvršena 243 testiranja na COVID 19 i da je pozitivno samo 7 osoba, dok su ozdravila 22 pacijenata.Sa današnjim rezultatima broj zaraženih na Kosovu je povećan na 806, dok je broj onih koji su ozdravili 271. U međuvremenu su preminule 24 osobe. Među onima koji su danas pozitivni je pet iz opštine Prizren i po jedan iz opština Vitina i Južna Mitrovica.

22.42 - Doktorka Kisić: Virus je oslabio i nadali smo se da će sunce ubiti koronu

22.35 - Đurić: Petoro novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas je registrovano pet novoobolelih od korona virusa, čime se popeo na 102 osobe. Kako je u svom dnevnom izveštaju saopštio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Djurić, 56 osoba je izlečeno, a preminulo je osmoro. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (41), Zvečana (24), Leposavića (16), Zubinog Potoka (21). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (11), Studentski centar Kosovska Mitrovica (23), KC Kragujevac (2), KBC ''Dr Dragiša Mišović'' Beograd (2).

22.11 - U Prokuplju ukupno 127 lica inficirano korona virusom

Prema poslednjem izveštaju u Prokuplju je korona virusom inficirano ukupno 127 lica, saopštili su večeras iz Kriznog štaba u tom gradu. ; Na osnovu toga broj zaraženih se od poslednjeg izveštaja pre dva dana do danas uvećao za 19 novozaraženih osoba. ; Na Infektivnom odeljenju prokupačke Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" trenutno je hospitalizovano devet pacijenata.

21.15 - Pijace za vikend rade od 7 do 15 časova

20.05 - Posle korone iz cevi poslovnih zgrada vreba nova bolest

19.04 - Ovo su nove mere za praznični vikend: Evo ko sme napolje, kada mogu da se šetaju ljubimci...

Policijski čas počeo je danas u 18 časova, i prema poslednjoj odluci Vlade, trajaće do subote u 5 ujutru. Ovakva odluka sa sobom donosi i drugačije mere za vikend, pa će u subotu i nedelju policijski čas funkcionisati kao i radnim danima - od 18 časova do 5 ujutru narednog dana. Zabrana kretanja u petak, 1. maja, ne odnosi se na penzionere. Odlukom Vlade najstariji sugrađani mogu u petak da izađu dva puta u bilo koje doba dana po sat vremena, a najdalje 600 metara od mesta stanovanja.

18.50 - Muškarac star 33 godine, prvo je zaraženo lice u opštini u Kosjerić

Sa njim je u neposrednom kontaktu bilo 19 osoba i svi su dobili rešenje za izolaciju, saznaje agencija RINA.

„Šest osoba je testirano iz te porodice i za sada je samo jedan pozitivan rezultat. Zaraženi muškarac ima blagu kliničku sliku i nakon urađenih analiza biće odlučeno da li će biti smešten na beogradski Sajam ili na Infektivnu kliniku“, rekao je Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

17.27 - Kurir eksluzivno u poseti KBC Dragiša Mišović

Iz porodilišta, gde je sve opuštenije, ulazimo na intenzivnu negu, gde su pacijenti na respiratoru, čuje se samo brujanje mašina koje ih održavaju u životu. Po dva para rukavica, maske, kape, navlaka za obuću, vizir i zaštitno odelo, ni delić kože ne sme da se vidi... Kao da u „skafanderu“ već nije dovoljno vruće, a zbog tek rođenih beba u bolnici radi i grejanje.

15.57 - Gojković: U narednom periodu o nastavku školske godine. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da će u narednom periodu razmatrati o nastavku školske godine za osnovce i srednjošlokce, kao i za nastavu na fakultetima.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u Palati Srbija rekao da je da su na Kriznom štabu do sada donete odluke vezane za rad predškolskih ustanova i nižih razreda, odnosno produženog boravka dece od prvog do četvrtog razreda.

- Još nikakva odluka nije doneta vezana za nastavak školske godine za osnovce i srednjoškolce, a samim tim i za nastavu na fakultetima, rekao je Gojković. Kako je najavio, to će se u narednom periodu analizirati i u zavisnosti od epidemiološke situacije procenjivati.

On je to rekao odgovarajući na konstataciju novinara da je ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da će se studenti već od sledeće nedelje vracati u studentske domove i pitanje da li se razgovaralo o tome kako će taj povratak izgledati u studentskom centru u Nišu, gde su sada smeštena 164 zaražena.

S tim u vezi, naveo je da ćejedan od uslova za boravak studenata u studentskim domovima svakako biti da se studentski domovi isprazne od pacijenata koji se trenutno tu nalaze i da se po svim higijenskim merilima i epidemiološkim protivmerama taj prostor osposobi za boravak studenata.

15.52 - SrbijaVoz:Saobraćaj vozom postepeno od ponedeljka. Preduzeće Srbija Voz saopštilo je danas daće, od ponedeljka, 4. maja, na osnovu odluke Vlade Srbije postepeno uvoditi polaske vozova za prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju. Kako se navodi, preduzete su sve propisane mere zaštite putnika i vozopratnog osoblja.

"Obavljena su dodatna čišćenja vozova, što podrazumeva dezinfekciju podova, staklenih i metalnih površina, kao i svih ostalih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja", kaže se u saopštenju.

15.20 - DR STEVANOVIĆ UPOZORAVA: Porast broja obolelih u Beogradu! Evo šta MORATE da uradite. Danas je ponovo zabeležen porast obolelih od virusa Covid-19 u Beogradu, rekao je doktor Goran Stevanović. U Srbiji je do danas u 15.00, u prethodna 24 sata, zabeleženo novih 285 zaraženih koronom, od rekordnih 6.703 testiranih.

foto: Printscreen

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i član vladinog Kriznog štaba Goran Stevanović se posebno osvrnuo na situaciju u glavnom gradu.

15.15 - Policijski za 1. maj od danas u 18 do subote u 5 ujutru.

Penzioneri u petak dvaput u šetnji od po 1 čas, najviše na 600 metara od kuće. Policijski čas u subotu i nedelju od 18 časova uveče do 5 ujutru narednog dana. Zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi u javnom prostoru.

foto: Printscreen

15.00 - U Srbiji danas do 15 časova registrovano je ukupno 9.009 zaraženih, odd toga 285 novih pozitivnih. Na respiratoru je 71 pacijent. U proteklih 24 časa registrovano je nažalost još 6 smrtnih slučajeva - 4 žene i 2 muškarca.

foto: Printscreen

14.44 - Dr Goran Stevanović u ekskluzivnom intervjuu za Kurir!

13.59 - Cela porodica iz Gornjeg Milanovca zaražena

Dvoje male dece (jedno trogodišnje, drugo od 18 meseci) u Gornjem Milanovcu i njihov otac novi su oboleli od korona virusa – potvrđuju danas Štab za vanredne situacije i njegov komandant, predsednik opštine Dejan Kovačević.

- Njihova mati, odnosno supruga, već je ranije obolela od ove zaraze i nalazi se na lečenju u ovdašnjoj Opštoj bolnici. U minula 24 sata, još dva pacijenta su izlečena: jedan od njih otpušten je iz Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, drugi iz milanovačke bolnice.

13.26- U Novom Pazaru 4 novoobolela

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da su u tom gradu, od 45 testiranih uzoraka, potvrđena još četiri slučaja infekcije korona. Ukupno je od početka epidemije prisustvo korona virusa utvrdjeno kod 87 osoba iz Novog Pazara. Iz privremene kovid bolnice u kućnu izolaciju otpušteno je 27 pacijenata, a u njoj se trenutno nalazi njih 49.

13.07 - Pčinjski okrug: 4 novoobolela, ukupno 133 zaražena

U Pčinjskom okrugu još četiri osobe obolele su od covida -19, pokazuju najnoviji podaci od 30. aprila. Inficirane su dve osobe iz Vranja i po jedna iz Surdulice i Vladičinog Hana. Poslato je 86 uzoraka, a ispitano je 69.

12.47 - Policijski čas za Prvi maj od četvrtka 30. aprila u 18 sati, do subote 2. maja u 5 sati ujutru

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa usvojio je danas predlog Vlade Srbije da zabrana kretanja za prvomajske praznike bude od četvrtka 30. aprila u 18 sati, do subote 2. maja u 5 sati ujutru, saznaje Kurir. U tom periodu građani stariji od 65 godina će moći dva puta da izlaze napolje po sat vremena.

12.37 - Oko 1.600 najstarijih Vranjanaca poranilo u kupovinu

Građani Vranja stariji od 65 godina i ovog jutra, u vremenu od 4 do 7 časova, mogli su da obave kupovinu neophodnih životnih namirnica. Prema podacima sa terena jutros je ovu mogućnost iskoristilo oko 1.600 naših najstarijih sugrađana.

foto: T.S.

12.02 - U Šumadijskom okrugu nema novih slučajeva korone 4. dan zaredom

Po poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, u Šumadijskom okrugu jutros do 8 časova nije bilo pozitivnih uzoraka na prisustvo korona virusa, što je četvrti dan zaredom da u tom okrugu nema novoobolelih. Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu potvrđena su 93 slučaja infekcije. U Kliničkom centru Kragujevac trenutno se leči 67 pacijenata iz nekoliko okruga u Srbiji, od kojih je četvoro na respiratorima.

11.48- Kon: Ključno bez kontakata sa starijima tokom leta

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da će najvažnija stvar tokom leta po pitanju toka epidemije Kovida-19 biti zabrana kontakata sa starijim građanima, ukazujući da takvo pitanje treba uveliko da bude poznato svima u društvu.

"Postoje ljudi koji ne shvataju da smo uspeli, mnogi od njih pričaju da mi izmišljamo, da ništa od ovoga nije bilo i oni će biti sve glasniji, to je ono što se zove apsurd prevencije", ukazao je Kon na trećoj veb konferenciji posvećenoj pacijentima.

foto: Printscreen RTS

Kon napominje da u narednom periodu treba biti vrlo oprezan i izbegavati bliske kontakte, te da će za sve pacijenti koji budu imali temperaturu, kašalj ili respiratorne tegobe biti rađeni testovi u ambulantama, uz ocenu da očekuje da će biti veliki broj testiranja. Podsetio je da će u maju krenuti paralelno orijentaciono testiranje koje će obuhvatiti do 7.000 porodica od strane Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

11.40 - Uslovi koje će građani morati da ispune ako žele da putuju avionom

Svi građani koji budu želeli da putuju avionom moraće da imaju test na korona virus koji nije stariji od 72 sata, a kada slete ići će u izolaciju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je rekla da je Srbija spremna da otvori avio-saobraćaj, ali da će se to učiniti u dogovoru sa Evropom, s obzirom na to da još nigde nema putničkih letova.

11.33 - Danas konačna odluka o policijskom času za Prvi maj

Doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je da će odluka o policijskom času tokom prvomajskih praznika biti doneta danas. Za očekivati je da je saznamo na konferenciji za medije u 15 sati.

foto: Ana Paunković

11.31 - Vučić:Spremni i za drugi talas korone

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom19, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije. On je, na primopremiji u magacinu "Milšpeda", rekao da danas stiže 50 respiratora i 100 monitora, kao i da će stići kasnije još 70 respiratora.

11.18 - Oboleo radnik Narodnog muzeja

Jedan radnik obezbeđenja Narodnog muzeja u Beogradu oboleo je od korona virusa 22. aprila, dan pred ponovno otvaranje muzeja za posetioce, a svi koji dolaze u muzej i pridržavaju se propisanih mera zaštite apsolutno su bezbedni, kaže za Tanjug Lidija Ham iz Narodnog muzeja u Beogradu. Kako je Ham precizirala, pripadnik obezbeđenja muzeja je 22. aprila iz predostrožnosti, usled blagih simptoma nalik prehladi, upućen u Dom zdravlja.

11.09- Pravila o gradskom prevozu u Beogradu

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da 8. maja sa koridorskog prelazi na redovan gradski prevoz i da će moći da ga koriste samo oni građani koji imaju radnu obavezu i moraju da se prevezu do svog radnog mesta.

"Кada bude pušten gradski prevoz, neće svi moći da ga koriste jer je cilj da se smanji opterećenje, odnosno gužve u vozilima. S obzirom na to da počinje da radi veći deo privrede i povećava se broj ljudi koji su radno angažovani, tako ćemo i povećavati kapacitet gradskog prevoza", rekao je Nikodijević, za TV Prva.

10.53- 4. maja kreće gradski prevoz u Novom Sadu

Prevoz JGSP "Novi Sad" će počev od 4. maja, uspostaviti redovni linijski prevoz na celokupnoj mreži linija u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu. Režim odvijanja prevoza putnika će biti realizovan po važećem redu vožnje za subotu u sledećim periodima: od 5.00 do 8.59 časova, od 13.00 do 16.59 časova i od 21.00 do 22.59 časova. U periodima od 9.00 do 12.59, 17.00 do 20.59 i 23.00 do 5.00 prevoz se neće obavljati.

10.43 - Kisić Tepavčević: Ulazak korone u gerontološke centre je mogao da bude sprečen

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ocenila je da je unošenje korona virusa i njegovo dalje prenošenje u gerontološkim centrima u Srbiji "moglo i trebalo da bude sprečeno" i dodala da odgovorne za te propuste treba sankcionisati. Navodeći da su u Srbiji napravljeni pravi koraci u izboru mera za suzbijanje epidemije, ona je ocenila da su se desili pojedinačni propusti koji su doveli od oboljevanja i umiranja u odredjenim gerontološkim centrima.

10.35 - Opasnost nije prošla, mere se postepeno relaksiraju

Od iduće nedelje počinje da funkcioniše međugradski i međumesni saobraćaj, a građani će biti u obavezi da poštuju sve mere bezbednosti koje podrazumevaju da u prevoz ne mogu ući ako nemaju maske i rukavice, izjavila je danas ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović. Od ponedeljka, 4. maja, otvara se međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, a od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu. Mihajlovićeva je istakla da se mere u Srbiji postepeno relaksiraju, te da će u saobraćaju biti obavezno poštovanje svih mera bezbednosti.

10.22 - Vesić: Dezinfikovani i otvoreni svi parkovi u Beogradu

Beogradski parkovi, njih 64, otvoreni su i svi građani mogu slobodno da ih koriste, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesića prilikom obilaska parka Ušće. Vesić je rekao da su u skaldu sa odlukom Vlade Srbije, svi beogradski parkovi juče otvoreni.

10.15- U KCV se leči 60, a u Opštoj bolnici u Pančevu 94 pacijenta

Ukupan broj obolelih od Covid 19 infekcije u Vojvodini i dalje je u opadanju, pa se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 60, a u Opštoj bolnici u Pančevu 94 pacijenta. Od toga, u KCV se na mehaničkoj ventilaciji nalazi šest hospitalizovanih pacijenata.

10.11- Nestorović o koroni, Konu, Dariji...

Doktor Branimir Nestorović, član Kriznog štaba, smatra da je dobro predvideo tok pandemije.

"Pokazalo se da je virus vrlo osetljiv na sunčeve zrake, kako je sad pokazala međunarodna studija iz 116 zemalja u 500 gradova. To znači da se može očekivati smirivanje situacije sa minimalnim brojem novozaraženih, virus gubi snagu, do sredine ili kraja maja. Tokom leta će verovatno potpuno nestati, a diskusija da li će se vratiti na zimu je teoretske prirode. Najpoznatiji nemački virolog Drosten, čovek koji je napravio test za SARS, MERS i sada Covid-19/SARS2, misli da neće", rekao je dr Nestorović.

9.40 - Kon o produženom policijskom času za Prvi maj

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je "apsolutno preterana rasprava oko ovog vikenda" jer je, kako kaže, to poslednji vikend sa zabranom. Može da se desi da pokvari sve, navodi Kon i dodaje da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati ovaj produženi vikend. Navodi da je predlog da zabrana traje od četvrtka u 18.00 do subote u 5.00 "kompromisno rešenje" o kom će se, kaže, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

9.23- Kako je korona ušla u Kosjerić

Opština Kosjerić uspešno je odolevala korona virusu sve do danas, kad je potvrđen prvi slučaj zaraze. Virus je u ovu opštinu stigao u selo Mušići, kad je u goste došao muškarac iz Požege.

"On nije znao da je zaražen i došao je u posetu prijateljima. Nakon što je njemu potvrđen virus,a on smešten na beogradski Sajam, testirali smo sve ljude sa kojima je bio u kontaktu i za sada imamo jedan pozitivan rezultat“, rekao je za RINU, Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

8.58 - Ambasador Srbije u Grčkoj o letovanju

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da je odlazak turista ovog leta u Grčku i dalje "na dugom štapu".

"Nama je Grčka vrlo popularna destinacija, a Grci pomno prate situaciju u zemljama iz kojih dolaze turisti. Po brojevima, Srbija je u sličnoj kategoriji kao i Grčka. Ovde se prati i epidemiološka situacija kod nas", počeo je Spasojević priču za TV Prva.

8.46 - Još 7 inficiranih u Zlatiborskom okrugu

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 47 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je sedam pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – dvoje u Užicu, dvoje u Arilju, po jedno u Požegi i Sjenici i prvi slučaj infekcije ovim virusom u Кosjeriću.

8.34 - U Mišoviću rođena beba kojoj su davali transfuziju u stomaku majke zaražene koronom

Luka je rođen u trideset trećoj nedelji, carskim rezom. Da bi u maminom stomaku ostao što duže, ali i da bi preživeo, lekari su dve nedelje pre carskog reza morali da urade jednu specifičnu proceduru – beba je dobila transfuziju. To je rutinska procedura, ali je sada prvi put, i kod nas i u svetu, urađena kod trudnice pozitivne na koronavirus. Da pomognu ugroženoj bebi, udružili su se lekari Fronta i Mišovića.

7.45 - Policijski čas za Prvi maj od danas?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas na Kriznom štabu, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, izaći sa predlogom da zabrana kretanja počne od četvrtka u 18 do subote u pet ujutro.

Vučić je sinoć na RTS-u objasnio da se tom merom želi dobiti dan i po koji su važni, kako bi došli do pet do sedam dana zaredom sa rastom infekcije ispod pet odsto, kako kažu stručnjaci.

7.32 - U Negotinu inficirana još 4 korisnika doma za stare

Prema poslednjim podacima, još četiri korisnika Doma za stare "Radost" u Negotinu zaraženo je korona virusom, kao i još dva građanina. Na teritoriji opštine Negotin ukupno je potvrđeno 65 slučajeva COVID-19, od kojih su 53 osobe iz doma za stare "Radost". Dve osobe koje su bile korisnici Doma za stare "Radost" preminule su, a reč je o starim licima koja su imala i druge prateće bolesti.

Važni telefoni

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

foto: Printscreen covid19.rs

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track