VUČIĆ: Hvala Norveškoj i EU na medicinskoj opremi, ovo ide na jug! Da se slikamo Sem, pazi se Ivice, voli da grli!
Foto: Tanjug Printscreen

donacija

VUČIĆ: Hvala Norveškoj i EU na medicinskoj opremi, ovo ide na jug! Da se slikamo Sem, pazi se Ivice, voli da grli!

Politika -

Posebna zahvalnost EU i Kraljevini Norveškoj sa kojom prijateljstvo traje još od interniraca, danas dobijamo još 120 respiratora i 100 kliničkih monitora što znači da ćemo biti opremljeni ne samo za kovid nego i za intenzivnu negu, kardio-vaskularne i onkološke bolesti... Ovo neće ostati u Beogradu, ovo ide na jug u Leskovac, Prokuplje, ide i u Užice, Čačak, Kraljevo, Valjevo..., rekao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas magacin medicinske opreme u Krnješevcima gde prisustvuje primopredaji medicinske opreme za borbu protiv COVID-19 koju Srbiji doniraju Kraljevina Norveška i EU.

1 / 4 Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Primopredaji prisustvuju pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugene Jelstad i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

foto: Tanjug Printscreen

- Posebna zahvalnost EU i Kraljevini Norveškoj sa kojom prijateljstvo traje još od interniraca, danas dobijamo još 120 respiratora i 100 kliničkih monitora što znači da ćemo biti opremljeni ne samo za kovid nego i za intenzivnu negu, kardio-vaskularne i onkološke bolesti... Ovo neće ostati u Beogradu, ovo ide na jug u Leskovac, Prokuplje, ide i u Užice, Čačak, Kraljevo, Valjevo..., rekao je predsednik Srbije rekavši da smo EU i Norveškoj beskrajno i veliko hvala na izuzetno vrednoj i značajnoj donaciji za nas od više od 2,6 miliona evra.

1 / 23 Foto: Tanjug Printscreen

"Narod Srbije će ovu pomoć umeti da ceni"

Narod Srbije će ovu pomoć umeti da ceni! Brinuli smo za naše ljude i zaista smo mnogo toga napravili, ali bez pomoći prijatelja ovo nikada ne bismo uspeli. Ne moram da govorim koliko veliko i značajno prijateljstvo imamo sa Norveškom državom i norveškim narodom kroz istoriju. Veliko hvala našim norveškim i evropskim prijateljima na tome što su iskazali ogromnu želju da nam pomognu. Samo zajedno možemo da pobedimo brojne izazove koji su pred nama. Živela solidarnost i naše prijateljstvo." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador @norwayinbelgrade Jern Eugene Jelstad i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici prisustvovali su primopredaji medicinske opreme neophodne za borbu protiv zarazne bolesti #COVID19, koju Kraljevina Norveška i Evropska unija doniraju Republici Srbiji u magacinu „Milšped Grupe“.

Podsetimo, Norveška i Evropska unija donirale su Srbiji medicinsku opremu neophodnu za borbu protiv zarazne bolesti KOVID-19. Predsednik Vučić zahvalio je na toj pomoći, jer će, kako je istakao, ona znatno ojačati kapacitete zdravstvenog sistema Srbije, ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima zemlje, gradovima na jugu...

foto: Tanjug Printscreen

"Mnogo hvala i EU i Norveškoj. Uložili ste velike velike napore za ovu pomoć i građani Srbije će ovo ceniti", rekao je Vučić. Istakao je da će donirana oprema značjano pomoći u borbi protiv Kovida 19, ali će značiti i nakon epidemije. "Ovo je za nas veoma važno, a da budemo iskreni, reč je o veoma vrednoj opremi", istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija uložila mnogo novca u nabavku opreme, jer se borimo i brinemo za živote ljudi. Ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad rekao je da je oprema nabavljena još par nedelja, ali je bilo potrebno neko vreme da bude dopremeljena u Srbiju.

foto: Tanjug Printscreen

Sem, dođi da se slikamo i pazi se Ivice!

Pošto su predsednik Srbije, norveški ambasador i Sem Fabrici obišli magacin, Vučić je donatore pozvao da se zajedno fotografišu: Sem, da se slikamo ovde pored kutije na kojoj piše Norveška i EU... Pazi se Ivice, on voli da grli, našalio se predsednik na šta je ministar spoljnih poslova Dačić dodao: A, volim i da ljubim!

foto: Tanjug Printscreen

Fabrici: Danas je dan solidarnosti i saradnje

Danas je dobar dan, dan solidarnosti i saradnje, poručio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, prilikom primopredaje dodatne medicinske opreme koju našoj zemlji, za borbu protiv Kovida 19, doniraju Norveška i Unija.

Farbici je ukazao da nije samo Srbija pogođena virusom korona, već cela Evropa i svet, te da su svi odlučni da se bore i da sarađuju u borbi protiv Kovida 19.

- EU je uz Srbiju od prvog dana u ovoj borbi, istakao je Fabrici i podsetio da je prvi ugovor potpisan sa Srbijom još 20. marta, a po kojem je EU pokrila troškove transporta više kargo aviona, do danas njih 12, koji su dopremili 500 tona opreme.

foto: Tanjug Printscreen

Takođe, podsetio je da je 3. aprila , zajedno sa UNOPS-om, potpisao sa ministarkom Jadrankom Joksimović, ugovor vredan 4,9 miliona evra, za pokrivanje transportnih troškova, ali i za nabavku preko potrebne medicinske opreme širom sveta.

- Naša donacija se nije odnosila samo na respiratore već i na drugo. Podrazumevala je 130 trijažnih kontejnera koji su širom Srbije postavljeni ispred bolnica, zatim maske, beskontaktni toplomeri, reagensi Sve je to dolazilo u aprilu i dolaziće tokom maja, rekao je Fabrici.

foto: Tanjug Printscreen

On je ukazao da pandemija nije pod stres stavila samo zdravstvene sisteme, već i privrede, te da se zato razgovara sa predstavnicima vlada i evropskim institucijama kako da se pomogne oporavak pridvrede i normalizaciji stanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja