POMOĆ PRIJATELJA! Ambasador Norveške u Srbiji: Ovo je tek početak, stiže još sredstva (FOTO)
Foto: Tanjug Printscreen

DONIRALI NAM MEDICINSKU OPREMU

POMOĆ PRIJATELJA! Ambasador Norveške u Srbiji: Ovo je tek početak, stiže još sredstva (FOTO)

Politika -

Ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugene Jelstad izrazio je zadovoljstvo što je Norveška pomogla Srbiji u prvoj fazi izbijanja epidemije, ocenjujući da je to bio momentalni akt solidarnosti, koji je duboko ukorenjen u dugotrajno prijateljstvo između naša dva naroda.

Jelstad je rekao da će osim medicinske opreme, čiji je deo u vidu respiratora i monitoring instrumenti danas stigao u Staru Pazovu, Srbija od Norveške dobiti još sredstva za suzbijanje društvenih i ekonomskih posledica virusa korona.

“Pošto se postepeno uspostavi normalizacija i kada budemo imali veće analize o društvenim i ekonomskim posledicima ove krize, Norveška će nameniti sredstva Srbiji za socijalnu i ekonomsku stabilizaciju sa fokusom na inovacije, obezbeđivanje radnih mesta i izgradnju kapaciteta, kako bi se osigrala ekonomska aktivnost, smanjila nezaposlenost i stvorila nada”, rekao je ambasador.

Podseća da je pre šest nedelja obavestio predsednika Aleksandra Vučića o odluci Vlade Norveške o dostupnosti više milionskih sredstva za Srbiju, kako bi pomogli srpskim državnim organima u borbi protiv pandemije i u spasavanju života građana.

“Svi smo videli kako se ovaj virus brzo širi u svim delovima sveta i kako je preplavio čak i najotpornije zdravstvene sisteme. Posle svega ovoga, moramo da se usrsredimo na visoko-kvalitetnu klničku negu, a naročito na jedinice intenzivne nege čime ćemo umanjiti mortalitet i usled drugih uzroka bolesti”, naveo je Jelstad.

Kaže da je na molbu predsednika Vučića značajan deo norveških sredstava namenjen upravo za jedinice intenzivne nege u Srbiji, kako bi povećali njihove kapacitete.

Prioritet je bio, ističe ambasador, nabavka kliničkih respiratora kako bi podržali pacijente koji su na intenzivnoj nezi u kritičnom stanju, ali i, takođe, nabavka instrumenata za monitoring koji služe za praćenje pacijenata u teškim stanjima.

“Ja sam ponosan i srećan što smo od prve faze izbijanja epidemije u Srbiji uspeli da delujemo na prikladan način i da obezbedimo sredstva. Ovo je bio momentalni akt solidarnosti koji je duboko ukorenjen u dugotrajno prijateljstvo između naša dva naroda”, naglasio je Jelstad.

Dodaje da je medicinska oprema u Srbiji kasnila zbog, kako kaže, “brutalnih uslova” na međunarodnom tržištu za sofisticiranu zdravstvenu opremu.

Danas je, ističe Jelstad, isporučeno 50 monitoring instrumenata, kao i veliki broj visoko-tehnoloških respiratora, dok će mnogo više, najavljuje, stići tokom narednih nedelja.

Ambasador se zahvalio i organizaciji UNOPS na njihovoj podršci u ovaj nabavci opreme.

Kaže da Norveška pomaže Srbiji u borbi protiv virusa korona i tako što daje podršku ranjivim grupama u lokalnim zajednicima, sprečavanje infekcije i opremama za testiranje.

“Želeo bih da istaknem da borba protiv virusa korona mora biti globalno solidarna i svet mora da koristi efikasnu dijagnostiku, tretmane i vakcine”, naveo je ambasador.

Navodi da je Norveška do sada izdvojila 350 miliona dolara za pronalazak vakcine i za tehnike dijagnostike.

“Nadam se da ćemo vratiti svetu stanje normalnosti, radujemo se da se to desi i da će svi moći da povrate svoje živote i uživaju u čudu od života”, zaključio je Jelstad.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track