Najnovije vesti

PAŽNJA! SVA PRAVILA NA JEDNOM MESTU Da li je bezbedno voditi decu u park, ići u kafiće i zašto više nema KLIMA uređaja!
Foto: Marina Lopičić

Možemo li nakon korone živeti kao i pre nje

PAŽNJA! SVA PRAVILA NA JEDNOM MESTU Da li je bezbedno voditi decu u park, ići u kafiće i zašto više nema KLIMA uređaja!

Društvo

Epidemija koronavirusa u Srbiji bliži se kraju. Danima unazad beležimo procentualno mali broj novozaraženih, a sve više izlačenih, imunitet nam jača, mere Vlade popuštaju.

Došli smo u fazu u kojoj je sada pitanje, ne meseci, nedelja, već dana kada će vanredno stanje biti ukinuto, a život vraćen u normalne tokove. A hoće li zaista biti tako? Možemo li nakon korone živeti kao i pre njene pojave?

Ne, nećemo moći.

Koliko se god situacija u našoj zemlji poboljšava i epidemija bliži kraju, toliko su upozorenja stučnjaka, članova Kriznog štaba, o oprezu koji sada mora biti na višem nivou od onoga s početka epidemije kako ne bi bilo dovedeno u pitanje ono što smo postigli do sada, učestalija i naglašenija.

Nakon što vanredno stanje bude ukinuto, koronavirus neće nestati i mi ćemo, umesto da pričamo kako posle virusa, morati da naučimo da živimo sa njim, a najvažnije od svega su higijena i socijalno distanciranje, odnosno izbegavanje kontakata.

Naš suživot sa koronom, počeo je, na neki način, od ponedeljka. Tog 27. aprila, došlo je do prvih ublažavanja mera Vlade Srbije. Posle više od mesec dana sa radom su počeli frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane. Otvorene su pijace i male trgovinske radnje, dok su zanatlije počele sa radom nešto ranije.

Za naredne nedelje najavljen je "povratak" gotovo svih obeležja našeg svakodnevnog života u normalnim okolnostima. Vrtići, kafići, restorani, butici, tržni centri, gradski i međugradski prevoz, ponovo su tu. Ali ne više na isti način.

Od 29. aprila ponovo su otvrena dečja igrališta

Ublažavanje mera ne znači i da je opasnost prošla. Deo roditelja svestan je toga, deo baš i ne. Teško je objasniti detetu da i u parku mora da se pridržava svih pravila koja su i do sada važila, ali je neophodno - pre svega zbog odgovornosti prema sebi i drugima, a i zato što će ih te iste mere svakako sačekati u školama i vrtićima, te je bolje da odmah počnu da se privikavaju na njih.

foto: GO Savski venac

Koliko je bezbedno voditi decu u parkove?

- Život svakako mora da se vraća u normalu, ali postupno. Otvaranje parkova ne znači i zaboravljanje na sve mere opreza - upozorava epidemiolog Zoran Radovanović.

Idealno bi bilo, kaže on, kada bi članovi porodice u parkove odlazili i tamo se družiti međusobno, a deca se samostalno igrala. To je praktično nemoguće sprovesti u praksi, jer dete koje vidi grupu druge dece teško da će pristati da se igra samo, kao što ima i roditelja koji ne mogu da odole a da ne priđu komšijama.

- Fizička distanca je i dalje neophodna i glavni uslov za sva kretanja - kaže  Zoran Radovanović, primećujući da je odgovornost pojedinaca ključna u ovom stepenu epidemije.

- Roditelji bi trebalo da se bespogovorno drže svih pravila. Za decu je to malo moguće, pa će roditelji, ako već vode decu na igrališta, morati da se pomire sa određenim rizikom - kaže ovaj epidemiolog.

foto: Beoinfo

Da li deca treba da nose maske i rukavice?

- U ovakvim okolnostima, maske i rukavice za decu nemaju puno smisla, tako da ih ne treba primoravati na to - kaže Zoran Radovanović.

Da li deca mogu da se zaraze na igralištu?

- Postoji mogućnost da se deca zaraze putem rekvizita za igru, posebno ako je u pitanju svež kontakt - kaže ovaj epidemiolog.

Sve se na kraju svodi na ličnu odgovornost. Ako već planirate izlazak na igralište sa decom, moraćete da se pomirite sa određenim rizicima i nekontrolisanim situacijama. U idealnim okolnostima, u parku bi trebalo da budete grupisani tako da su tu samo članovi porodice, a da od ostalih držite distancu. U praksi je situacija ipak drugačija, a odgovornost za javno zdravlje je u rukama nas, pojedinaca.

Konobari sa vizirima, gosti sa maskama

U podužim preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda stoji da organizacija i sprovođenje rada objekata mora da bude takva da se mogućnost prenošenja virusa svede na minimum. To će biti postignuto sprovođenjem ključnih mera prevencije - socijalnog distanciranja, nošenja lične zaštitne opreme i pojačane dezinfekcije.

foto: Profimedia

Osoblje ugostiteljskih objekata moraće da nosi maske i rukavice, a konobarima, koji direktno komuniciraju ili uslužuju goste, preporučeno je korišenje vizira. Bez maski će gosti moći borave samo dok su za svojim stolom, a raspored stolova neće smeti da bude manji od propisane socijalne distance od 2 metra. Ako objekti ne budu mogli da obezbede ovakav raspored, moraće između stolova da postave fizičke barijere (od pleksiglasa ili drugog punog materijala) koji će deliti međuprostor.

Redari u autobusima javnog prevoza

Prema preporukama koje loklane uprave treba da sprovedu kada je gradski prvoz u pitanju, definisane su četiri faze za uspostavljanje i organizovanje prevoza putnika. Prva faza podrazumeva prevoz isključivo zaposlenih lica, druga đaka i studenata, treća nezaposlenih, turista i drugih lica i četvrta lica starijih od 65 godina.

foto: Shutterstock

U vozila javnog gradskog prevoza ulaziće se isključivo na prednja, a izlaziti na ostala vrata, a obeležja će se nalaziti na samim vratima. Vozila će biti redovno dezinfikovana i provetravna, a u njih će moći da uđu samo putnici sa maskama i rukavicama. Vozači će takođe imati maske i rukavice, a posebnim plastičnim barijerama ili kabinama biće odvojeni od putnika. Većina vozila već ima kabine, a tamo gde ih ne bude bilo, biće postavljeni plastični zastori.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, rekao je nedavno da će se u svakom autobusu nalaziti i redari čiji će zadatak biti da prate ulazak putnika u vozila i da im daju instrukcije o validiranju karte, kretanju, zauzimanju mesta i izlasku iz vozila.

- Na ulazu će stajati redar koji će puštati određen broj putnika u vozilo. Validacija karte je neophodna, a svako drugo sedište će biti obeleženo, kako bi se držala fizička distanca. Osim toga, i na podu će biti obeleženo gde ljudi mogu da stoje - rekao je Vesić.

Paklene vrućine u tržnim centrima

U danima koji su pred nama će, pored propisa o poštovanju mera socijalnog distancijara i pojačane dezinfekcije prostora, tržni centri morati da ispune još jedan uslov kako bi im bio omogućen nastavak rada. Neće smeti koriste centralnu klimatizaciju, jer ona povećava rizik transmisije virusa, tako da nas u tržnim centrima očekuju tropske vrućine i ustjao vazduh, bar neko vreme.

Zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dr Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je onda bezbedno ići u butike, radnje, tržne centre i zašto je u njima preporučeno isključivanje klima uređaja.

- Svako od nas treba da proceni rizik od nastanka infekcije kada odlazi na takva mesta. Što se tiče klima dokazano je da može da favorizuje kapljični put infekcije. Zahtevaju se striktne procedure za kafiće, teretane. Izrađene su preporuke za svako od tih mesta, ali se preporučuje da budemo na otvorenom. I te kako ima smisla to fizičko distanciranje. Vraćamo se normalnim životnim aktivnostima, ali ne smemo da zaboravimo na virus koji lako pronalazi put do osetljive osobe - rekla je.

Vrtići - male grupe dece, stariji mogu da nose i maske

Otvaranje vrtića najavljeno je za 11. maj, sve predškolske ustanove moraće da ispoštuju ni manje ni više nego 35 bezbednosnih uslova, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je država potpuno spremna za ovaj korak, te da su ustanove širom Srbije potpuno opremljene. Ministarstvo je obezbedilo i dodatnu medicinsku opremu koja će biti smeštena u pet velikih centara - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Kraljevo.

foto: Kurir/T.S.

Za početak, u vrtiće će ići samo deca čija roditelji imaju radnu obavezu, odnosno ne mogu da rade od kuće i oni će morati to i da dokažu potvrdama poslodavaca. Formiraće se male grupe, u kojima neće biti više od 5, 6 njih, a starije grupe će moći da nose i maske.

- Starije grupe će verovatno moći da nose maske, dok mlađe neće morati, konsultovaćemo se sa strukom. Neće biti puno dece u vrtiću, to će biti grupe od po 5, 6 njih. Dete mora biti potpuno zdravo kako bi ušlo u vrtić i to ćemo kontrolisati. Higijenski uslovi su dobri, ulagali smo dosta - rekao je ministar Šarčević.

U avion s testom od poslednja 72 sata

Komercijalni putnički vazdušni saobraćaj, odnosno otvaranje graničnih prelaza na međunarodnim aerodromima u Beogradu, Nišu i Kraljevu, zvanično može početi 18 maja.

Umesto dva i po sata pre poletanja, sada će na aerodrom morati da se dolazi četiri sata ranije. Kada avioni ponovo počnu da lete, putnike očekuju mnoge promene - od merenja temperature pre ulaska u avion, testova na virus od 72 sata, karantina od 14 dana, do striktnih pravila u samom avionu.

Dr Darija Kisić Tepavčević kazala je da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj još uvek nema, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

- To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju - istakla je Kisić Tepavčević povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

Svadbe, krštenja, rođendani - sredina juna

Na svadbama, krštenjima, rođendanima i u kafanama moći ćemo ponovo da se veselimo s društvom već od 15. juna, kaže član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Branimir Nestorović.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...