EKSPLOZIJA NASILJA U KARANTINU: Izolacija, stres i alkohol okidači za napade
Foto: Shutterstock

Užas: NASILNICI SE IŽIVLJAVAJU NAD PORODICOM

EKSPLOZIJA NASILJA U KARANTINU: Izolacija, stres i alkohol okidači za napade

Društvo -

Strah: Sigurne kuće su od početka vanrednog stanja primile čak 600 poziva vezanih za nasilje, što je za 30 odsto više u odnosu na period od pre 15. marta, navela je Vesna Stanojević

Janoš L. (64) iz Bečeja nevenčanu suprugu 3. maja napao je mačetom, isekao joj četiri prsta, posekao je po glavi i čitavom telu. Surčinac D. J. (46) uhapšen je 1. maja zbog sumnje da je toliko šutirao suprugu u stomak da su lekari morali da joj izvade slezinu, a M. Š. (27) iz okoline Šida 30. aprila uhapšen je zbog sumnje da je bivšu devojku D. P. (19) tri sata zlostavljao, sekao, šamarao i ošišao do glave.

Strah od smrti

Ovo su samo neki od primera monstruoznog porodičnog nasilja koje se dešavalo tokom vanrednog stanja, a sagovornici Kurira navode da su strah od koronavirusa i smrti, stres zbog izolacije, ali i preterano konzumiranje alkohola bili okidači koji su doveli do porasta broja nasilja nad najbližim članovima porodice.

foto: Marina Lopičić

- Sigurne kuće su od početka vanrednog stanja primile čak 600 poziva vezanih za nasilje, ali i za pravne savete, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na period od pre 15. marta. Uzrok tolike količine nasilja jeste izolacija, koja je doprinela da konflikti u već nefunkcionalnim porodicama eskaliraju. Kada u malom prostoru, na duži vremenski period, zatvorite ljude koji su inače u lošim odnosima i gde je često već postojao neki oblik nasilja, to onda sigurno vodi do ovakvih zločina - kazala je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurnih kuća, upozorila je da će se broj slučajeva porodičnog nasilja u narednom periodu još više povećati:

Prijavljivanje

- Mnogi nisu prijavljivali nasilje jer nisu znali kome da se obrate. A na povećanje broja žrtava porodičnog nasilja dodatno će uticati i propratni stresovi, kao što je finansijska neizvesnost.

Dr Ivica Mladenović, psihijatar iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, kazao je za Kurir da epidemija koronavirusa, ograničeno kretanje i vrtoglava izmena uobičajenog stila života predstavljaju veliki stres za sve građane, ali da kod psihološki nestabilnih osoba to može dovesti do eskalacije agresije:

- Strah za život je veliki stresor, a kada se na to doda i izolacija, ali i, u nekim slučajevima, preterano konzumiranje alkohola, kojeg je sasvim sigurno bilo tokom vanrednog stanja, to može dovesti do porasta nasilja nad članovima porodice, koji su kolateralna šteta korone. A taj porast se tek može očekivati u narednom periodu, jer se dešava da, kada nivo stresa počne da opada, sva negativna akumlirana energija izlazi na površinu.

Dr Stašević Karličić

NASILNICI SU IMPULSIVNI I NEMAJU EMPATIJU

foto: Marina Lopičić

Dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Laze Lazarevića, rekla je za Kurir da „svaki stres ili kriza, mogu provocirati različite simptome psihičke destabilizacije: - Nasilnici su najčešće specifične strukture ličnosti, osobe koje imaju veoma nisku toleranciju na frustraciju, impulsivne, tj. otežano kontrolišu svoje ponašanje, i sa manjkom kapaciteta za empatiju.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track