SRBIJE OPET NEMA NA LISTI ZA SLOBODAN ULAZAK U CRNU GORU: Evo zbog čega! Znači, tamo ne možete ni od ovog ponedeljka
Foto: Shutterstock

džabe ste se pakovali

SRBIJE OPET NEMA NA LISTI ZA SLOBODAN ULAZAK U CRNU GORU: Evo zbog čega! Znači, tamo ne možete ni od ovog ponedeljka

Društvo -

Ažurirani spisak počinje s primenom u ponedeljak 15. juna u ponoć

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je juče spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mera. Na spisku, kada su u pitanju zemlje regiona, i dalje nema Srbije i Severne Makedonije.

- Na odluku da se Srbija još uvek ne uvrsti na listu zemalja uticala je pre svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije - navodi Institut.

Kako dodaju, u svemu tome poseban problem predstavljao je, kako se tvrdi, potpuni izostanak odgovora na upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, „koji je imao za cilj razmenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica“. Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak, 15. juna, u ponoć.

Kako prenose podgorički mediji, iz Crne Gore je poručeno i da su "sigurni da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica s Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć", dodaju iz Instituta.

Takođe, kako navode, sa liste država iz kojih je dozvoljen dolazak uklonjeno je nekoliko zemalja zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Kako dodaju, sa liste su ove sedmice uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam pošto je stopa aktivnih slučajeva u tim državama trenutno iznad 25 na 100.000 stanovnika.

Institut poručuje da lista ove sedmice neće biti proširena jer, kako se tvrdi, nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum. Ažurirana lista počinje sa primenom u ponedeljak 15. juna u ponoć.

(Kurir.rs/I. Kljajić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track