u kompleksu drugi srpski ustanak

VUČIĆ U TAKOVU Predsednik uručio zastave elitnim jedinicama: NESALOMIV SMO ORAH ZA SVE! ČUVAJTE SRBIJU!

Društvo -

U Spomen-kompleksu "Drugi srpski ustanak" u Takovu danas se održava svečanost uručenja vojnih zastava.

Svečanost je upriličena povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: RTS Printscreen
foto: RTS Printscreen

Nakon što je predsednik obišao brigade i pozdravio ih, intonirana je i Himna Srbije.

1 / 8 Foto: Printscreen RTS

Zastava 72. brigade za specijalne operacije uručena je komandantu jedinice brigadnom generalu Miroslavu Talijanu koji je bio ratni zamenik komandanta Bataljona za protivterostristička dejstava "Sokolovi".

foto: Printscreen RTS
foto: Printscreen RTS

Zastava 63. padobranske brigade uručena je njenom komandantu pukovniku Nenadu Zoniću, nekadašnjem članu ratne komande 63. padobranske brigade.

- Gospodine predsedniče, hvala na dodeljenoj zastavi - kazao je.

1 / 7 Foto: Printscreen RTS
foto: Printscreen RTS

- Dame i gospodo, dragi vojnici, oficiri, naši veterani, danas je svečani i veliki dan za nas. Ovo su dve najelitnije jedinice naše armije, koje su uvek bile na braniku naše otadžbine, jedinice kojima su se ljudi u Srbiji uvek ponosili. Uvek ste bili uz naš narod, vi ste najhrabriji deo našeg naroda - kazao je Vučić nakon dodele zastava.

- Vi ste uvek primali najteži udar, uvek uz svoj narod i kada neko drugi nije želeo na neka bojišta vi jeste. Vi ste najbolji deo nas.

- Ona je simbol časti naše Srbije, ona nikada ne sme da padne neprijatelju u ruke, vi ste dobili zalog, obavezu, ali i opomenu, dok god su te zastave podignute, dotle i mi postojimo - kazao je predsednik i napomenuo da nema boljeg mesta za ovu svečanost od Takova, odakle je krenuo ustanak.

Danas nikog ne zovemo rat, ali poručujemo da ćemo biti nesalomivi orah za svakog ko proba da nas polomi, kazao je Vučić.

Za vas imam samo jednu komandu - da živite za tu zastavu, zaključio je Vučić.

1 / 4 Foto: Kurir TV/glas zapadne srbije

- Bez vas Srbija ne može da postoji, zato se trudimo da vam obezbedimo bolje uslove, plate, izgradimo stanove - dodaje Vučić.

- Čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju, čuvajte Srbiju - ponovio je Vučić na kraju.

Svečanost u takovskom spomen-kompleksu nastavila se defileom 20 podešelona pripadnika i veterana 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, a slede i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, padobranski skokovi, kao i prikaz naoružanja i vojne opreme.

Prikazani su i Mi35 helikopteri koji su krajem prošle godine isporučeni Srbiji. Helikopter Mi-35 važi za jedan od najboljih jurišnih helikoptera.

1 / 17 Foto: Printscreen RTS

Na kraju svečanosti Vučiću je uručena i oficirska sablja, kojom se vojska zahvalila za posvećenost predsednika.

foto: rts printscreen

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track