Najnovije vesti

NOVA METODA TAJNIH SLUŽBI: Zaboravite na prisluškivanje putem telefona, od sada se za to koriste i SIJALICE
Foto: Printscreen YouTube/TVK3

NOVA METODA TAJNIH SLUŽBI: Zaboravite na prisluškivanje putem telefona, od sada se za to koriste i SIJALICE

Društvo

Tajne službe pored već gomile načina za prisluškivanje imaju još jednu metodu - snimanje razgovora uz pomoć obične sijalice - bez mikrofona, mobilnih telefona ili drugih uređaja koji obaveštajcima inače olakšavaju posao.

Na izraelskom univerzitetu Ben Gurion iz Negeva razvijena je tehnika koja se zasniva na tome da se posebnim uređajem, koji su nazvali lampfon, snima svetlost u neposrednoj blizni zvučnog izvora (mesta gde se razgovara) koja u sebi sadrže fine vibracije i pretvara ih ponovo u zvuk koji se može snimiti i preslušati.

Dok pričamo, zvučni talasi koje proizvodimo, utiču na sijalicu (uslov je da bude od onih starih sa topljivim vlaknom), i to onda za posledicu ima da svetlost koju ona emituje nije konstantna već u sebi, u nekim delovima spektra, ima zabeleženu vibraciju koja zavisi od zvuka.

Lampfon je dovoljno osetljiv, naravno uz posebno razvijen softver, da sve to zabeleži i onome ko ga ima omogući da sluša razgovor bez mikrofona.

Ova tehnika je posebno pogodna kada posao prisluškivanja treba odraditi "na brzinu".

Trenutno je, kako tvrde istraživači koji su razvili ovaj sistem, da lampfon od sijalice bude udaljen do 25 metara jer je preko ove udaljenosti potreban znatno osetljiviji uređaj i dobra optička vidljivost.

- Lampfon optički vraća zvuk putem elektro-optičkog senzora koji je usmeren na sijalicu - objašnjava se u studiji naučnika koja je za potrebe izraelske obaveštajne službe razvijala ovu metodu.

(Kurir.rs/Magazin Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...