AKO SE ZARAZITE KORONOM U GRČKOJ IDETE U HOTEL-KARANTIN: Tamo važe STROGA pravila, a ovako izgleda FOTO
Foto: Printscreen TV Mega

turisti na mukama

AKO SE ZARAZITE KORONOM U GRČKOJ IDETE U HOTEL-KARANTIN: Tamo važe STROGA pravila, a ovako izgleda FOTO

Društvo -

Srpski turisti, koji bi da letuju u Grčkoj ove godine su na mukama, zbog otežanog ulaska u ovu zemlju.

Podsetimo, od 1. jula im je neophodan kju-ar (QR) kod za prelazak granice, a od danas je zatvoren i granični prelaz Evzoni.

Ipak, mnoge je strah da bi letovanje moglo da im presedne i ako se zaraze koronom. Kako su preneli grčki mediji, ukoliko se ustanovi da je neki turista pozitivan na koronu on će automatski biti prebačen u “karantinski hotel”, smeštajni objekat, ranije određen u ovu svrhu i to ako zdravstveno stanje obolelog ne zahteva bolničko lečenje.

Grčka TV Mega prenosi da će oni u ovim hotelima-karantinima ostati najmanje 14 dana, ili čak i duže, odnosno sve dok ne budu negativni na korona testu.

Pacijenti će biti u poluizolaciji u svojim sobama i neće im biti dozvoljeno da koriste ostale delove ovih objekata. Sa hotelskim personalom će kontaktirati isključivo putem telefona, a ulazak u sobu biće dozvoljen isključivo lekarima.

foto: Printscreen TV Mega

Hrana, peškiri i druge neophodne stvari pacijentima će se ostavljati ispred vrata, da bi posteljina i peškiri, nakon upotrebe, bili detaljno dezinfikovani. Kada je hrana u pitanju, i ona će stizati “upakovana”, hermetički zatvorena, sa priborom za jelo za jednokratnu upotrebu.

foto: Printscreen TV Mega

Ono što je interesantno, ove mere se odnose na strane tuiste, ali i na Grke koji se nalaze na odmoru.

TV Mega je posetila karantin-hotel na Kritu, koji ima 20 kreveta i nalazi se 25 minuta vožnje od bolnice u Heraklionu.

foto: Printscreen TV Mega

Kako su objasnili reporteri, država plaća 15 evra na dan za praznu sobu, a 50 evra plus obroci ukoliko se u njoj nalazi zaraženi turista. Na ovu cenu su pritužbe imali hotelijeri pošto smatraju da imaju velike troškove na polju dezinfekcije prostora.

foto: Printscreen TV Mega

Grčki epidemiolozi smatraju da nema opasnosti od širenja korona virusa zbog dolaska velikog broja turista, a kritičan slučaj bi mogao da bude ako se otkrije 25 do 50 zaraženih u jednoj oblasti a ne može da se utvrdi izvor zaraze.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track