Najnovije vesti

PREMINUO POSLE PROTESTA, NIKO NIJE OSUĐEN ZA NJEGOVU SMRT: Evo ko je bio Ranko Panić koga Aleksandar Vučić često pominje
Foto: MUP

JEZIVA SUDBINA

PREMINUO POSLE PROTESTA, NIKO NIJE OSUĐEN ZA NJEGOVU SMRT: Evo ko je bio Ranko Panić koga Aleksandar Vučić često pominje

Društvo

Protesti, koje je organizovao SRS, održani su 29. jula 2008. godine, a Ranko Panić je preminuo 15. avgusta. Predsednik Aleksandar Vučić je na jučerašnjoj konferenciji nekoliko puta spomenuo ime nastradalog muškarca dok je govorio o protestima u Beogradu.

Ranko Panić (1967-2008), simpatizer SRS, pretučen je kao učesnik protesta zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu tokom leta 2008. godine. Proteste su 29. jula organizovali tada vodeći ljudi stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Tokom protesta je došlo do nasilja, povređeno je 46 ljudi, među kojima i policajci i novinari. Panić je preminuo u bolnici 17 dana kasnije od posledica udarca od kog mu je puklo debelo crevo.

"Morate ljudima nešto da ponudite. Neki program. Ne možete da govorite o nasilju policije vi koji ste ubili Ranka Panića... Pogledajte to licemerje... Ubili su Ranka Panića, a nisu saopštili na televiziji da je čovek umro", rekao je Vučić na jučerašnjoj konferenciji.

Zajedno sa stotinama hiljada Srba iz Hrvatske, Panić je proteran 1995. tokom operacije "Oluja" hrvatske vojske i živeo je sa familijom u Mladenovcu, a od posledica prebijanja preminuo je u Kliničkom centru u Beogradu sredinom avgusta 2008. godine.

Panić je živeo u Mladenovcu sa svojom majkom Smiljom i partnerkom Mirjanom. Iako se školovao za učitelja, uglavnom je radio fizičke poslove, a poslednjih devet godina života radio je u skladištu u mlekari Granice.

Viši sud u Beogradu je početkom maja 2019. godine oslobodio bivšeg pripadnika Žandarmerije Nikicu Ristića za nanošenje teških povreda Ranku Paniću tokom protestnog mitinga Srpske radikalne stranke.

Ristić je u to vreme bio pripadnik niškog odreda Žandarmerije, a na teret mu je optužnicom stavljeno krivično delo teška telesna povreda sa smrtnom posledicom. Tužilaštvo je sudu predložilo da ga proglasi krivim i osudi po zakonu. Odbrana je tražila oslobađujuću presudu. Nakon višegodišnje istrage, krivični postupak protiv Ristića pokrenut je u septembru 2014. godine.

Sudija je tokom obrazlaganja presude rekao da sve što se navodi u optužnici, poput toga da je Panić umro od udarca koje mu je zadao čuvar reda i da je taj neko bio Nikica Ristić, može podvesti pod "možda".

Upravo zbog te sumnje odlučio se na oslobađajuću presudu.

Ivica Dačić je kao tadašnji ministar policije govorio da treba ispitati i kako je Panić lečen, s obzirom na to da je posle višednevnog boravka umro u bolnici i da se u obdukcionom nalazu navodi da je nastupila sepsa.

Prema rečima Mirjane Vujičić, Panićeve nevenčane supruge, on je te noći kući došao posle ponoći. Kako je ispričala na suđenju, nije joj delovalo da mu nešto fali. U toku noću se požalio na bolove u stomaku i tražio nešto protiv bolova. Tada je supruzi ispričao da je od žandarma dobio udarac, u predelu stomaka, nogom, kada je upao u nerede. Na nadlaktici je imao masnicu za koju je rekao da je od pendreka.

Ristićev advokat Zora Dobričanin Nikodinović podsetila je da je jedna od prvih izjava Mirjane Vujičić glasila da je Ranko rekao kako je dobio udarac od policajca sa maskom kome nije video lice. Vujičićeva je rekla da je prošlo devet godina i da se više ne seća šta joj je tačno rekao.

Panićev prijatelj Stojan Delić posvedočio je na sudu da Ranko Panić nije bio huligan i da je kod sebe imao samo cigarete i upaljač. Panićeva prijateljica Mirjana Lalić rekla je da on nije bio član stranke. Bio je patriota, borio se u Krajini, rekla je ona. Bio je pošten, vredan i nije bio ratoboran.

Majka Ranka Panića je plakala dok je slušala obrazloženje presude. Kada je izašla iz sudnice novinarima je rekla da je njen sin preživeo rat u Hrvatskoj, da nikome nikada nije naudio, ali da ga je Srbija ubila i da pravde nema.

(Kurir.rs/Alo)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...