UŽIVO KORONA U SRBIJI: 409 novozaraženih, 10 umrlih, vanredno u Trgovištu i Blacu
Foto: EPA / Stephanie Lecocq, Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Covid19.rs Printscreen

borba sa virusom

UŽIVO KORONA U SRBIJI: 409 novozaraženih, 10 umrlih, vanredno u Trgovištu i Blacu

Društvo -

Posebna pažnja usmerena na Valjevo i Vrnjačku Banju gde se beleži povećanje broja obolelih

U poslednja 24 sata širom Srbije na korona virus testirano je 10.634 osoba, njih 409 bilo je pozitivno, a nažalost preminulo je 10 osoba.

foto: Covid19.rs Printscreen

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima se nalazi 167 pacijenata, a to je blagi pad u odnosu na juče kada ih je bilo 185.

foto: AMG
foto: Covid19.rs Printscreen

20.03 - Gradski štab Novog Sada naredio - produžavaju se mere, situacija je nestabilna

Sve donete mere zaštite u Novom Sadu produžene su, među njima i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena do 31. jula.Takvu naredbu je doneo Gradski štab za vanredne situacije, jer je epidemiološka situacija u Novom Sadu i dalje nestabilna.

17.40 - Korona u Kraljevu: Od 45 testiranih pozitivno 16 osoba Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, od ukupno 45 uzoraka brisa sa teritorije Kraljeva, koji su testirani 23. jula u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta, 16 je pozitivno na virus kovid-19.

Ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest kovid-19, na teritoriji grada na dan 23. jul iznosi 1.035. U poslednja 24 časa nema preminulih u Opštoj bolnici „Studenica“, a od početka epidemije 24 pacijenta izgubilo je bitku sa korona virusom.

16.30 - Korona virus u Rasinskom okrugu ponovo u ofanzivi. Posle relativno duže pauze, korona virus ponovo napada Kruševac i Rasinski okrug. Povećan je broj građana koji se javljaju na pregled u kovid ambulante, a u Opštoj bolnici Kruševac smešteno 95 pacijenata sa srednjom i srednje-teškom kliničkom slikom, a svi teži bolenici se prebacuju u Klinički centar Niš.

Prema najnovijim podacima u Kruševcu je u prethodna 24 sata evidentirano 17 noovoobolelih, a još deset je u ostalim opštinama Rasinskog okruga - u Aleksandrovcu 9 i u Varvarinu 1. Ukupan broj pozitivnih na korona virus Rasinskom okrugu je 882, izlečenih je 505 od početka epidemije, a redovno se šalju uzorci novotestiranih. Inače, u poslednja tri dana tri osobe su preminule od posledica virusa Kovid 19. Ž.M.

15.45 - Gojković: Posebna pažnja sada na Valjevo i Vrnjačku Banju. Najveći broj zaraženih virusom korona i dalje je u Beogradu i Novom Sadu, nešto kompleksnija situacija je u Kragujevcu, a trenutno je posebna pažnja usmerena na Valjevo i Vrnjačku Banju gde imamo povećanje broja obolelih, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Na konferenciji za medije, Gojković je kazao da je danas nešto bolja situacija u Kraljevu nego što je bila pre nekoliko dana.

15.15 - Vanredno i u Blacu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju i porasta broja pozitivnih na virus korona u Prokuplju, Brusu i Kuršumliji, opština Blace je proglasila vanrednu situaciju na svojoj teritoriji.

Blace je inače bila jedina opština u Topličkom okrugu koja do sada nije uvela vanrednu situaciju, a kako je naglasio predsednik te opštine Milan Ćurčić, odluka je doneta pre svega iz preventivnih razloga i kako bi se stekli uslovi za uvođenje novih mera u cilju sprečavanja pojave i daljeg širenja virusa. Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od pet osoba, u javnim parkovima, igralištima, kao i prilikom vežbanja na otvorenom.

foto: B.R.

Proglašenjem vanredne situacije zabranjuju se sve svečanosti, sportske i zabavne manifestacije, a ograničeno je i vreme rada ugostiteljskih objekata koji nemaju baštu i noćnih klubova do 21 sat, dok objekti sa baštama mogu raditi do 23 sata. Ćurčić je kazao i da je pojačana dezinfekcija javnih objekata, a pre svega vrtića i škola, verskih objekta, kozmetičkih i frizerskih salona, dok je u zatvorenom prostoru obavezno nošenje maski uz poštovanje distance od dva metra.

15.10 - Leskovac: Preminula dva korisnika Ustanove za starije. Od pet korisnika Ustanove za odrasle i starije Leskovac, koji su primljeni u leskovačku kovid bolnicu sa povišenom temperaturom, danas su preminuli jedan muškarac i jedna žena, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje Leskovac. Za preminule, kako je navela epidemiolog Zorana Kulić, a prenosi Jugmedia, još uvek nije utvrđeno da li su bili pozitivni na virus koronu. "Imali su pridružene bolesti i temperaturu. Vanredno su testirani, a u toku dana očekujemo da dobijemo rezultate koji će nam pokazati da li je u pitanju zaraza korona virusom, rekla je Kulić.

15.05 - U domovima zaraženo 69 korisnika i 74 zaposlenih. U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, zaraženo je 69 korisnika i 74 zaposlenih, saopšteno je danas iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

15.04 - Gradonačelnik Kraljeva preležao koronavirus, apeluje na sugrađane da poštuju propisane mere

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, koji je zajedno sa svojom suprugom proveo u izolaciji 18 dana i preležao koronavirus, apelovao je u petak na svoje sugrađane da poštuju mere zaštite koje su propisane, kako bi što manje ljudi bilo zaraženo.

15.00 - Još 409 zaraženih korona virusom, preminulo još 10 osoba. U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrđeno još 409 slučajeva zaraze virusom korona, a preminulo je 10 osoba, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. On je naveo da da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 10.634 osobe. U Srbiji je od početka epidemije do danas ukupno testirano 601.984 osobe, a ukupno su registrovana 22.852 slučaja infekcije kovidom 19.

foto: Covid19.rs Printscreen

Na respiratorima i mehaničkoj ventilaciji je 167 pacijenata, rekao je Gojković na pres konferenciji. U poslednja 24 sata preminulo je 10 pacijenata, ukupno 518. U svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, hospitalizovano je 4.575 osoba.

14.41 - Drugi dan zaredom u Mačvanskom okrugu je manje od sto pozitivnih na kovida-19 dnevno, prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu saopštenim za jučerašnj dan. Potvrđena su 93 pozitivna na koronu, u Šapcu 47, pet manje nego dan pre, Loznici 28, skoro duplo više nego u sredu, Bogatiću devet, Krupnju pet, Malom Zvorniku dva i Koceljevi i Ljuboviji po jedan, dok ih u Vladimircima nije bilo. Od početka borbe sa virusom u okrugu je ukupno 2.419 pozitivnih. Na teritoriji Šapca 1.603, Loznici sledi sa 497, Bogatić ih ima 108, Koceljeva 72, Vladimirci 55, Ljubovija 32, Mali Zvornik 30 i 22 Krupanj. Trenutno je 1.719 obolelih. (T.Ilić)

14.29 - Prema poslednjim podacima, u Šumadijskom okrugu registrovano je 69 novih pozitivnih slučajeva, od čega je u Kragujevcu 54, saopštio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Kraguj" Dragan Vasiljević.

Kako navodi, novozaraženi registrovani su i u Rači i to dva, koliko i u Kniću i u Batočini 11. Od početka epidemije, u Šumadijskom okrugu registrovano je 1.808 zaraženih na virus korona, od čega je u Kragujevcu 1.446 i to od 16. maja 1.378. U Aranđelovcu registrovano je ukupno od početka epidemije 112 pozitivnih na virus korona, Topli 50, Rači 43, Kniću 96, Batočini 49 i Lapovu 12.

14.10 - Od 92 testirana uzorka u poslednja 24 sata u Jablaničkom okrugu, pozitivnih na virus korona je devet i to osam u Leskovcu i jedan u Medveđi, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac. Među novozaraženima je petoro zaposlenih i četiri penzionera. Od početka epidemije, u Jablaničkom okrugu od virusa korona obolelo je ukupno 1.254 osoba, a od toga najviše u Leskovcu - 986. U Vlasotincu je od početka epidemije zaraženo ukupno 135, Lebanu 69, Bojniku 30, Medveđi 32 i Crnoj Travi dva.

13.12 - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da za tri naredna dana u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta i dodao da neće morati da preraspoređuju pacijente ili iz Beograda u unutrašnjost ili iz unutrašnjosti u Beograd.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da to znači da do ponedeljka, po svim trenutnim parametrima i u slučaju da bude nešto lošiji scenario nego što je sada, ima kapaciteta u svim bolnicama koje se bave kovid pacijentima, kako u bolnicama koje se inače time bave, ali i u privremenim bolnicama. Kako kaže, na red dolazi i smena lekara i medicinskog osoblja koje je radilo u prethodnih 15 dana, koji će sada ići na pauzu, a zameniće ih druge kolege.

12.25 - U Beogradu već drugi dan za redom ne raste broj pacijenata koji se javljaju na pregled zbog sumnje na korona virus, izjavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović.

Nakon sastanka sa ministrom zdravlja i drugim direktorima kovid bolnica, Stevanović je pojasnio da to za Infektivnu kliniku znači da se i dalje javi više od 220, odnosno oko 250 pacijenata za pregled za 24 sata.

"Dobro je što konačno imamo ravnotežu između pacijenata koji zahtevaju prijem na bolničko lečenje i broja otpuštenih pacijenata, što praktično znači da aktivno angažovani kapaciteti nam daju sasvim dovoljno mesta u bolnicama, dovoljno kreveta u intenzivnim negama za sve opacijente kojima je prijem u bolnicu neophodan", kazao je Stevanović.

foto: Marina Lopičić

12.15 - U poslednja 24 sata u srpskim sredinama na Kosovu preminule su još dve osobe, 27 lica je novoobolelo, a devetoro se oporavilo od koronavirusa, saopštio je danas epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici doktor Aleksandar Antonijević.

Po petoro novoobolelih je iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, četvoro iz Leposavića i troje iz Zubinog Potoka. Dnevno se testira po 60 osoba koje imaju simptome kovida-19. U srpskim sredinama južno od Ibara koronavirusom je zaraženo devet osoba, iz Kosovske Kamenice je troje, po dvoje iz Gračanice i Prilužja, a po jedan slučaj je registrovan u Štrpcu i Lipljanu. Na bolničkom lečenju je 115 lica, u Kosovskoj Mitrovici je 105 lica, u KBC Dragiša Mišović dva pacijenta, u KC Kragujevac troje, u Nišu petoro, a u KC Srbije jedan oboleli. U samoizolaciji je 381 lice.

11.50 - Tokom poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminule su dve osobe, od kojih je kod jedne kovid 19 bio neposredni uzrok smrti, saopštio je Štab za vanredne situacije.

U toj zdravstvenoj ustanovi, koja je proglašena za Regionalni kovid centar, trenutno su hospitalizovana 142 pacijenta, od kojih je dvoje na respiratorima, a šestoro na haj-flou (High Flow) ventilaciji. Tokom jučerašnjeg dana na bolničko lečenje primljeno je pet osoba, a kući je otpušteno 17 pacijenata. Dva pacijenta su transportovana u tercijarne zdravstvene ustanove. U kovid ambulanti Doma zdravlja pregledano je 258 osoba, uradjeno 111 laboratorijskih analiza, 74 rentgenska snimka pluća, kao i 90 seroloških (brzih) testova iz krvi od kojih je 60 bilo pozitivno. Uradjena su i 63 PCR testa.

11.15 - Od 138 uzoraka, 17 pozitivnih u Vranju

U četiri kovid bolnice leči se 180 pacijenata, u vranjskoj kovid ambulanti ATD u četvrtak je obavljeno 258 pregleda. Rezultati za 138 uzoraka stigli su, tokom jučerašnjeg dana. Prema poslednjim podacima, od ovog broja, kod 26 osoba je utvrđeno prisustvo virusa Covid 19, od kojih su 17 iz Vranja, četiri iz Vladičinog Hana, dve iz Surdulice, a po jedna osoba je pozitivna u Preševu, Bosilegradu i Trgovištu, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Vranja Prema jutrošnjim podacima, do 7 sati, ukupan broj pacijenata koji se od koronavirusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 180, od čega kovid pozitivnih 91. (T.S.)

foto: T.S.

11.10 - Sportska hala u Atenici u Čačku ponovo će biti pretvorena u objekat za smeštaj i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti Kovid 19.

Objekat poznatiji kao „Plava hala“ služio je za smeštaj kovid pozitivnih pacijenata i u prvom talasu korona virusa, kada su tu bila smeštena lica sa lakšom kliničkom slikom.

11.07 - Zbog pogoršane epidemiološke situacije, a na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici te opštine.

10.57 - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je epidemiološka situacija u celoj zemlji i dalje izuzetno nestabilna i nepovoljna, ali da je Srbija izdržala još jedan udar korona virusa, te poručila da veruje da će celo društvo iz ovog talasa epidemije izaći jače nego iz prvog.

"Mislim da ćemo iz ovoga izaći jači nego u maju, jer tada ljudi nisu videli koronu kakva je bila svuda u svetu i nismo mislili da je to takva opasnost. Sada smo naučili da se borimo kao društvo i pojedinci", rekla je Brnabić za Pink.

10.26 - U četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 180 pacijenata, od čega je kod 91 pacijenta laboratorijski potvrđen virus korona, saopšteno je na zvaničnoj internet stranici Grada Vranja.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih mesta je 35.

Na kućno lečenje je otpušteno 19 pacijenata, a dva pacijenta su transportovana u Klinički centar Niš, dok je jedan transportovan u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici.

10.16 - Prema poslednjim podacima, od 138 uzoraka sa teritorije Pčinjskog okruga kod 26 osoba utvrđeno je prisustvo virusa korona, saopšteno je na zvaničnoj stranici grada Vranja.

Najviše novozaraženih registrovano je u Vranju - 17, četiri u Vladičinom Hanu, dve u Surdulici, a po jedna osoba je pozitivna u Preševu, Bosilegradu i Trgovištu.

10.12 - Epidemilog Predrag Kon izjavio je danas da smanjivanje broja zaraženih od korona virusa direktno zavisi od discipline i upozorio da je veoma važno sprovoditi mere, da se Srbija ne bi vratila u potpuno nestabilnu situaciju.

9.12 - Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da se na teritoriji AP Vojvodine dnevno registruje od 150 do 180 novih slučajeva korona virusa.

Kako je rekao, najveći broj obolelih je u Novom Sadu i tu je u ovom trenutku situacija najnepovoljnija.

"Novi Sad i Beogradu su na jednakom niovu, odnosno broj zaraženih se održava, nema ni povećanja ni smanjenja", rekao je Gojković za RTS.

Zoran Gojković
Zoran Gojkovićfoto: Beta / Dragan Gojić

8.49 - U Kikindi i Severnobanatskom okrugu epidemiološka situacija i dalje nesigurna

Otkako je krajem juna drugi talas koronavirusa pogodio Kikindu i Severnobanatski okrug, epidemiolozi beleže rast broja novozaraženih, među kojima ima i dece. Prema poslednjim podacima, 12 dece je kovid pozitivno, 10 u Kikindi i dvoje u Senti.

"Od ukupnog broja obolelih, dvoje je izlečeno. U Kikindi je registrovano osam aktivnih slučajeva, a dva u Senti. Sva deca se nalaze na kućnom lečenju", javio je danas lokalni Štab za vanredne situacije i ocenio je da je epidemiološka situacija u Kikindi i dalje nesigurna sa tendencijom pogoršanja. Prema poslednjim podacima, od novog talasa koronavirusa, koji je počeo krajem juna, obolelo je 90 Kikinđana, dok u Severnobanatskom okrugu ima 107 kovid pacijenata. Bitku protiv KOVID-19 izgubila su tri pacijenta iz Kikinde, dva muškarca i žena.

8.13 - Epidemiološka situacija u Kraljevu je i dalje nepovoljna, kaže epidemiolog Radovan Čekanac.

U Kraljevu su juče od kovid19 preminula još dva pacijenta, tako da je ukupan broj preminulih od početka epidemije 24. Trenutno je hospitalizovano 87 osoba, a njih pet je na respratoru. Čekanac je rekao da ohrabruje podatak da se sve manje ljudi javlja na pregled, oko 110-115 dnevno. Poređenja radi, prošle nedelje je obavljano od 150 do 180 pregleda dnevno.

(Kurir.rs/Tanjug/RINA/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track