UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Broj novozaraženih skoro isti kao juče, još 3 preminula, 39 na respiratorima
Foto: Printscreen, Profimedia, Zorana Jevtić

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Broj novozaraženih skoro isti kao juče, još 3 preminula, 39 na respiratorima

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 96 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 10.833 testirana uzorka, a preminule su tri osobe.

foto: Printscreen

Na respiratorima je trenutno 39 pacijenata, novi su podaci Minstarstva zdravlja.

Od početka epidemije u Srbiji su zabeležena ukupno 31. 772 slučaja kovida-19, a preminula je 721 osoba. Do danas su testirane ukupno 966. 563 osobe.

foto: AMG

16.19 - Dr Kon upozorava: Evo zašto ne smemo da se opustimo u borbi s koronom. U Beogradu se epidemiološka situacija smiruje, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i dodao da je virus i dalje prisutan i da je zbog toga nesigurna epidemiološka situacija.

foto: Printscreen

15.10 - Krizni štab u 15 časova. Članovi su se obratili javnosti sa najnovijim informacijama, dodajući da se stanje stabilizovalo i apelujući na građane da poštuju mere zaštite jer se pokazalo da su neprikosnovene u smanjenju broja zaraženih.

14. 10 - Obraćanje Kriznog štaba u 15 časova. Konferencija za novinare Kriznog štaba biće održana u 15 časova u Palati "Srbije", saopštila je Vlada. Na konferenciji će se obratiti zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

foto: Tanjug Printscreen

13.31- Mačvanski okrug: 4 novozaražena

Epidemiološka situacija u Mačvanskom okrugu je za sada stabilna, ima oscilatorno kretanje ali je mnogo stabilnija nego što je bila, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu. Od juče uzetih 119 uzoraka četiri su pozitivna na kovid-19 i to po jedan iz Šapca, Loznice, Bogatića i Krupnja. Trenutno je 294 obolelih, a na nivou okruga u kućnoj izolaciji su 53 osobe. Inače, od marta i početka pandemije ukupan broj uzetih uzoraka u okrugu je 18.193. U lozničkom Trijažnom centru tokom jučerašnjeg dana pregledano je 39 pacijenata sa akutnim respiratornim tegobama, infektologu je upućeno pet, a otkrivene su dve nove pneumonije. U Opštoj bolnici Loznica hospitalizovana su dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno lečenje tako da ih je ukupno 17 na kovid odeljenju. (T.Ilić)

12.00 - Kisić Tepavčević: Situacija stabilna, ne sme biti opuštanja

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna, ali i dalje postoji značajan broj novozaraženih virusom korona, kazala je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i upozorila da ne sme biti opuštanja. Sada treba jače nego ikada da se ponašamo odgovorno, savesno i da svi damo svoj doprinos da se što pre suzbije transmisija virusa u našoj populaciji, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba. Naglasila je da se smanjuje broj obolelih i umiranje od te bolesti, ali da opuštanja nema, kao i da je neophodno da se sprovode sve mere, nošenje maski, distanca, pranje ruku. Kisić Tepavčević je rekla da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije doneta nijedna nova mera, kao i da je evaluacije dosadašnjih pokazala da su mere dale rezulate.

11.07 - Ugledni beogradski epidemilog dr Predrag Kon oglasio se javnim postom na svom Fejsbuk profilu.

10.00 - U Leskovcu bez novozaraženih

U Leskovac i Jablanički okrug u poslednja 24 sata stiglo je 65 rezultata i svi su bili negativni na korona virus, saopšteno je danas iz Leskovačkog zavoda za javno zdravlje. U poslednja 24 sata iz laboratorije "Vatreno oko Nis" i "Institut za javno zdravlje Niš" stigli su rezultati 65 testova, od toga za grad Leskovac 48 rezultata, i svi su imali negativan rezultat. Kako su dodali iz Zavoda za Tanjug, trenutno se iz laboratorije "Vatreno oko Niš" čeka još 46 rezultata sa Jablaničkog okruga za osobe uzorkovane u ZZJZ Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i Domovima zdravlja Jablanickog okruga u prethodnim danima.

9.58 - U Kraljevu od 46 uzoraka samo 1 pozitivan

U Kraljevu je registrovana jedna osoba pozitivna na korona virus, od 46 uzoraka brisa. Ukupan broj registrovanih lica pozitivnih na koronavirus na teritoriji Kraljeva je 1.384, prenosi Glas Zapadne Srbije. U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu hospitalizovana su četiri pacijenta, a od poslednjeg izveštaja u kraljevačkoj bolnici nije bilo preminulih od posledica bolesti kovid-19.

9.20 - Tiodorović: Broj obolelih manji, to ne sme da nas uljuljka

Prema poslednjim podacima, u Nišu je hospitalizovan 21 pacijent sa potvrđenim koronavirusom. Među hospitalizovanima nema dece. Na respiratorima su dva pacijenta, a jedan je preminuo. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su podaci za Niš na očekivanom nivou i da se može reći da su relativno dobri.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja