UŽIVO KORONA U SRBIJI, NAJNOVIJI PRESEK: 84 zaražena, 1 preminuo, dosad testirano više od MILION
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Shutterstock, Printscreen

najnovije informacije pratite na kuriru

UŽIVO KORONA U SRBIJI, NAJNOVIJI PRESEK: 84 zaražena, 1 preminuo, dosad testirano više od MILION

Društvo -

BEOGRAD - U poslednjih 24 sata u Srbiji su registrovana 84 zaražena koronom a jedan pacijent je nažalost preminuo. U bolnicama je 407 pacijenata a na respiratorima 35.

foto: Printscreen

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 8.285 osoba. U Srbiji je do sada na korona virus, testirano ukupno 1.001.425 osoba, a potvrđeno je 32.078 slučajeva infekcije. Od početka epidemije od korona virusa umrlo je 728 ljudi. Stopa smrtnosti je 2,27.

Direktor Kliničkog centra Srbija prof. Milika Ašanin kaže da je situacija u zemlji, što se tiče virusa korona, zadovoljavajuća i stabilna, ali da je krhka.

On je za TV Pink rekao da nas to obavezuje na poseban oprez i odgovornost. "Značajno je manje bolesnika u prijemno-trijažnim ambulanata, kako Infektivne klinike, tako i kovid ambulanti u Beogradu. Na nivou grada Beograda u toku 24 sata na bolničko lečenje se primi primi oko desetak pacijenata", rekao je Ašanin.

foto: Kurir

Naglašava da je stanje u Infektivnoj klinici do sada dobro, da se za 24 sata obavi 60 do 70 pregleda i da je značajno da broj pregleda bude ispod 100.

"Imamo 36 ili 37 pacijenata na bolničkom lečenju i četiri na respiratoru", rekao je Ašanin i naglasio da se u Srbiji obavi oko 1.000 pregleda dnevno što se tiče Srbije.

Ističe da je povećan broj pregleda, da je poremećen odnos prvih pregleda i kontrolnih pregleda.

"U proteklom periodu mi smo imali dve trećine kontrolnih pregleda. Sada su dve trećine prvi pregledi. Na satnom nivou pratimo situaciju", naveo je on. Podseća da je pred Srbijom nekoliko izazova, a to je povratak građana iz inostranstva, počela je školska godina, počinje nastava na fakultetima.

Napominje da u ovom momentu nema ništa efikasnije u borbi sa virusom korona osim preventivnih mera - nošenja maski, distance i redovne higijene ruku. Dodatni rizik predstavlja i to što se od polovine oktobra očekuje pojava sezonskog gripa, te da je grip vakcina veoma važna. "Pozivem sve građane da se vakcinišu protiv gripa, a kada stigne vakcina i protiv korona virusa", zaključio je on.

Nema novozaraženih u Kraljevu u protekla 24 časa

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, epidemiološka situacija na teritoriji grada Kraljeva u protekla 24 časa je nepromenjena. Od 20 uzoraka brisa uzeta u zdravstvenim ustanovamana području grada Kraljeva od osoba sa simptomima bolesti „Covid-19“ ili po drugim indikacijama za testiranje - nema novoregistrovanih pozitivnih.

Ukupan broj registrovanih lica pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva zaraznu bolest „Covid-19“, na teritoriji grada Kraljeva na dan 9. septembar je 1.388. Od poslednjeg izveštaja, sa teritorije grada Kraljeva, u Opštoj bolnici „Studenica“, nije bilo preminulih. J.S.

LOZNICA PET DANA BEZ NOVOZARAŽENIH: U Mačvanskom okrugu tri pozitivna

Korona se ne predaje u Mačvanskom okrugu gde su juče (8.9) potvrđena još tri pozitivna uzorka i to po jedan u Šapcu, Bogatiću i Ljuboviji, saopšteno je iz šabačkog Zavoda za javno zdravlje. Ukupan broj pozitivnih u okrugu je od početka pandemije 3.205, a trenutno je 253 obolelih. Što se tiče Loznice ona već peti dan nema novopozitivnih na kovid-19 i u septembru je imala samo dva. Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja ‘’Dr Milenko Marin’’ javila su se 44 pacijenta, a dva su upućena na Infektivno odeljenje u čijoj ambulanti je tokom jučerašnjeg dana pregledano 16 pacijenata, od toga je bilo šest prvih pregleda. Na 25 rendgenskih snimaka pluća otkrivene su četiri nove pneumonije. Nastavljeno je smanjenje broja hospitalizovanih kovid-pacijenata u Opštoj bolnici Loznica gde je primljen jedan, a otpuštena dva pa ih je trenutno trinaest. Da život ide dalje najbolja potvrda stiže iz lozničkog porodilišta u kome je za prethodnih sedam dana rođeno 20 beba, po deset devojčica i dečaka. T.Ilić

Užice

U Opštoj bolnici Užice hospitalizovan je 31 pacijent suspektivnih i pozitivnih na korona virus, a od tog broja tri pacijenata nalaze se na odeljenju intezivne nege , od kojih je jedan na veštačkoj ventilaciji.

foto: RINA

Čačak

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 13 pacijenata. U protekla 24 časa primljen je jedan pacijen, a otpušteno je pet. U respiratornom centru jedna osoba je priključena na respirator. Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 36 pacijenta, od kojih je 27 prvih pregleda. Radni tim i gradonačelnik apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID - 19.

(Kurir.rs/Tanjug/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track