UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Blagi porast broja novozaraženih, odmah se oglasilo Ministarstvo zdravlja
Foto: Ana PAunković, Profimedia, Covid19.rs, EPAC/HRISTOPHE PETIT TESSON

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO SVE O KORONI U SRBIJI: Blagi porast broja novozaraženih, odmah se oglasilo Ministarstvo zdravlja

Društvo -

U Republici Srbiji do 15 časova 13. septembra 2020. godine registrovano je ukupno 32.408 potvrđenih slučajeva kovid 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.082 osobe od kojih je 108 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 2 osobe.

foto: Covid19.rs

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 1.028.058 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 28 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 733.

foto: AMG

22.41 - U Šumadijskom okrugu je 14 novozaraženih korona virusom, duplo više nego prethodnog dana, od čega je 12 u Kragujevcu i po jedna osoba u Batočini i Kniću.

U odnosu na prethodne dane povećan je broj osoba u kućnoj izolaciji, u Šumadijskom okrugu je izolovano ukupno 192, od čega u Kragujevcu 166 osoba. Treći dan zaredom je nepromenjen broj hospitalizovanih kovid pacijenata u Kliničkom centru, njih je 14, od kojih je četvoro na respiratorima.2

20.17 - U kovid objektima Kliničkog centra Niš hospitalizovano je ukupno 48 pacijenata, od kojih je kod devetoro pacijenata, među kojima nema dece, potvrđeno prisustvo virusa kovid-19.

Jedan pacijent je priključen na aparat za veštačku ventilaciju i nalazi se u jako teškom opštem stanju, navodi se na sajtu te zdravstvene ustanove. U Zdravstvenom centru Leskovac u kovid bolnici, trenutno je hospitalizovano petoro pacijenata, a kod troje je potvrđeno prisustvo kovida -19.

17.49 - U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji prisustvo korona virusa potvrdjeno je kod 74 korisnika i 28 zaposlenih.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 995, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 399.

16.21- U domovima za stare i socijalnim ustanovama 102 zaražena

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa kovid - 19 kod 74 korisnika i 28 zaposlenih. Ukupno je izlečeno 995 korisnika ustanova socijalne zaštite i 399 zaposlenih u tim ustanovama, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prisustvo kovida-19 potvrđeno je u gerontološkim centrima Knjaževac, Subotica, Kanjiža, Novi Sad - RJ Liman i Novo naselje, Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ''Srce u jabuci'', Jabuka, Pančevo, Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' Veliki Popovac. Virus je potvrđen i u Ustanovi za decu i mlade ''Sremčica'', Beograd, Centru za socijalni rad u Vranju i Kraljevu, domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Duga plus'', Beograd, ''Kladomox plus'', Kelebija, ''Terza Eta'', Priboj i ''Kuća nege'', Subotica.

foto: Shutterstock

15.00 - Porast broja novozaraženih

Blagi porast novozaraženih korona virusom je posledica povratka građana sa odmora u Crnoj Gori i Hrvatskoj, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako je navedeno, na sednici kriznog štaba, koja je zakazana za sutra, razmatraće se uvođenje 10-dnevne obavezne samoizolacije po povratku naših građana iz tih zemalja.

Ministarstvo je još jednom apelovalo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju.

13.54 - Manji broj pregleda u vranjskoj kovid ambulanti

Prema podacima do sedam sati jutros, u kovid bolnici u Vranju ukupan broj pacijenata je 27, od čega je kovid pozitivnih 15. Tokom jučerašnjeg dana u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 49 pregleda - 18 je prvih, a ostalo su kontrolni pregledi. Među hospitalizovanima, stoji na gradskom sajtu, nema dece. Trenutan broj slobodnih boničkih postelja je 153. Sa odeljenja su otpuštena dva pacijenta, s tim što je jedan transportovan u Klinički centar Niš. Istovremeno na lečenje je primljen jedan bolesnik - navodi se u saopštenju. Tokom jučerašnjeg dana uzorkovana je krv kod 27 pacijenata i sačinjena su 22 RTG snimka pluća. Takođe, urađeno je 27 brzih testova.

12.07 - U čačanskoj bolnici hospitalizovano 14 pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 14 pacijenata. Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 9 pacijenta, od kojih je 6 prvih pregleda. Radni tim i gradonačelnik apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID - 19. (RINA)

10.30 - Ministar protiv popuštanja mera

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da nije za popuštanje trenutnih mera Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i istakao da se kod nas popuštanje mera "pogrešno shvati i sve krene u drugom pravcu".

10.29 - Odluka merama za turiste iz CG biće u interesu zdravlja građana

Odluka o samoizolaciji naših građana po povratku iz inostranstva, pa i iz Crne Gore, koja bi trebalo da bude doneta sutra, neće biti politička, već će biti doneta u cilju zaštite zdravlja građana Srbije i našeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

10.11 - Srđa Janković: Neophodna izolacija i još rigoroznije mere!

Imunolog Srđa Janković rekao je da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili. Krizni štab stoji na stanovištu da je samoizolacija neophodna jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas.

8.23 - Kon radi analizu smrtnosti za Beograd

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doktor Predrag Kon otkrio je danas da radi analizu smrtnosti za teritoriju Beograda kako bi se dobili precizni podaci o broju žrtava kovida.

7.33 - Hoće li građani Srbije biti korišćeni za testiranje kineske vakcine

Da bi se neka studija pokrenula u Srbiji, moraju da postoje odobrenja stručnih organa i institucija o svim parametrima, uključujući i stepen bezbednosti za nivo medicinskog istraživanja. Da li će neko biti uključen u ovakve projekte iz želje za dobrobit čovečanstva ili ličnih razloga, isključivo je na nenametnutoj odluci pojedinca

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track