Najnovije vesti

ALARMANTNO UPOZORENJE EUROPOLA: Džihadisti ponovo VRBUJU PO SRBIJI, evo ko nam je NAJVEĆA PRETNJA!
Foto: Profimedia

samo je pitanje kada će islamisti aktivirati

ALARMANTNO UPOZORENJE EUROPOLA: Džihadisti ponovo VRBUJU PO SRBIJI, evo ko nam je NAJVEĆA PRETNJA!

Društvo

Propaganda islamskih ekstremista ponovo je u jačanju u Srbiji i ostalim državama Zapadnog Balkana, upozorava Evropol.

Čak 346 linkova terorističkog sadržaja na 27 platformi na jezicima naroda našeg regiona otkrio je Evropol tokom prvog akcionog dana usmerenog na suzbijanje džihadističke propagande na Zapadnom Balkanu. Analitičari nisu iznenađeni takvim rezultatom.

Akciju sprovodi Antiteroristička jedinica za internetske istrage i kapacitet prijavljivanja Evropske unije (EU IRU) koja deluje pri Evropolu. Ta jedinica je 6. oktobra organizovala operativne aktivnosti u saradnji sa Hrvatskom uz učešće specijalizovanih jedinica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Procenjivali su se internetski sadržaji koji šire članovi i simpatizeri Al Kaide, takozvane Islamske države i grupa povezanih sa ove dve terorističke organizacije. Procenjeno je 346 linkova terorističkog sadržaja na 27 platformi tokom prvog akcionog dana koji je uključivao zemlje Zapadnog Balkana.

Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja učesnica, zajedno sa EU IRU, proučavale su propagandni materijal džihadista, poput video-tutorijala, stihova, naloga na društvenim mrežama koji podstiču na nasilje. Sadržaje su na jezicima zemalja Zapadnog Balkana širile uglavnom lokalne pristalice džihadističkih organizacija.

Dušan Janjić
Dušan Janjićfoto: Fonet

Evropolova EU IRU prikupila je materijale koje su poslale zemlje Zapadnog Balkana i sadržaj je evidentiran u bazi podataka. Nakon komparativne provere podataka sa Evropolovim bazama podataka i zemalja učesnica, materijal je takođe upućen internetskim provajderima. Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić nije iznenađen rezultatima istraživanja Evropola.

- Mogu samo da kažem: Dobro jutro, Evropole, posle 30 godina. Dobro, do sada su neka istraživanja radile nevladine organizacije, i to analize islamskog ekstremizma, a ne džihadista. Ne znam zašto bi bilo ko bio iznenađen džihadističkom propagandom na ovim prostorima. Rat u BiH je empirijski dokaz takve propagande. Tada je BiH stavljen na vrh džihada ili svetog rata. Posle nje došli su Kosovo i Metohija - naglašava Janjić. Kako kaže, na ove prostore najmanje su dolazili džihadisti.

- Dolazili su čak i direktni operativci poput Osame bin Ladena, ali i mudžahedini iz Palestine čiji su zločini dokazani. Naravno, ima dosta vehabija, s tim što ne bi trebalo izjednačavati vehabizam i ekstremizam. U vrhu Al Kaidinih boraca su borci sa Kosova i Metohije, čak su i u čuvenom 11. septembru učestvovali teroristi koji vode poreklo sa Kosova. Treba imati u vidu da je Sandžak jedan od političkih i geostrateških ciljeva islamista, a preko Sandžaka i Crna Gora. Postavlja se samo pitanje kada će islamisti aktivirati? - objašnjava Janjić.

Milan Antonijević
Milan Antonijevićfoto: Zorana Jevtić

Forum za etničke odnose radio je još 2002. godine dva velika istraživanja na osnovu kojih je otkrio čak 13.000 potencijalnih terorista na ovim prostorima.

- Svakako da rizik od njih postoji. Srbija bi morala mnogo veći značaj da prida njima i da sakupi ozbiljne podatke. Veliki problem je odsustvo analitike i informatike. Pravi recept za borbu protiv ekstremista je evidencija uzroka i pojave i suzbijanje njenog širenja i upravljanje štetom. U ovo vreme informacionih tehnologija to je zaista veliki izazov, pa se s tim problemom ne možemo izboriti bez velikih igrača poput CIA. Najbolji primer kako se bori protiv islamista možemo naći na Univerzitetu Tel Aviv koji ima istraživačko-teorijski rad koji je ujedno i operativni - podvlači Janjić, i dodaje da Srbija sama mora da pokrene formiranje zapadne balkanske mreže za borbu protiv terorizma.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević, takođe, podržava akciju Evropola.

- Delovanje uticajnih grupa na internetu je nešto što treba ozbiljno shvatiti. Tu ne mislim samo na džihadiste, nego i na sve ekstremiste. Dobro je da Evropol radi na njihovom otkrivanju, a to treba da podrži i isprati tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i ne dozvoli da nasilnost tih ekstremnih grupa preraste s interneta na ulicu i u nasilje nad građanima - ističe Antonijević.

Naš sagovornik podseća da je ubistvo navijača Tuluza Brisa Tatona začeto na internetu.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popovfoto: Media centar

- Prvi dogovor o napadu na Tatonu napravljen je na društvenim mrežama. Nasilnici i ekstremisti okupljaju se najpre na društvenim mrežama. Sloboda izražavanja je jedno, ali kada prizivate nasilje i proganjate građane, to je već sasvim nešto drugo i to se mora sankcionisati i sprečiti. Zato se mora institucionalno reagovati na svaki vid ekstremizma i stati tome na put - zaključuje Antonijević.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe da je ceo region pogodno tlo za propagiranje svih vrsta ekstremizma.

- Evropol se koliko vidim fokusirao samo na džihadističku propagandu, ali da je istraživao sve vrste ekstremizma, imao bi daleko širu sliku. Mislim da se u državama u regionu toleriše, pa čak i podržava neki vid ekstremizma. Tu mislim na ekstremnu desnicu i neonaciste - objašnjava Popov. 

Kurir.rs/Blic

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...