SA PORESKOM NEMA ŠALE I EVO KOGA SADA PODSEĆA: Jutjuberi, influenseri, programeri i vi sa stanom na dan, platite porez!
Foto: Nebojša Mandić

dobra namera za što manje prekršajnih prijava

SA PORESKOM NEMA ŠALE I EVO KOGA SADA PODSEĆA: Jutjuberi, influenseri, programeri i vi sa stanom na dan, platite porez!

Društvo -

Ministar finansija Siniša Mali kaže da to nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez

BEOGRAD - Poreska uprava pozvala je nedavno programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da izmire obavezu plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a ministar finansija Siniša Mali kaže da to nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez.

Obaveštenje Poreske uprave ministar vidi kao njihovu "dobru nameru", pre nego što počne kontrola Poreske i kako bi bilo što manje podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Plaćanje poreza na zarade iz inostranstva je već regulisano Zakonom o porezu na dohodak građana. Ta obaveza već godinama postoji, a ovo je bila jedna dobra namera Poreske uprave, pre nego što krene u kontrolu, da još jednom upozori one koji primaju prihode iz inostranstva da treba da plate porez", rekao je Mali za Tanjug.

Pretpostavlja, dodaje, da najveći broj tih ljudi redovno plaća porez, međutim, ovo je, kaže, bilo upozorenje onima koji to do sada iz nekog razloga nisu učinili. "Plaćanje poreza i doprinosa na zarade je normalna procedura u svim zemljama sveta, pa tako i u Srbiji", naglašava Mali.

Naime, Poreska uprava ranije je saopštila da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od fizičkih lica, ustanovila veliko nepoštovanje poreskih propisa.

Ti prihodi se, kako navode iz Poreske uprave, ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

Nepoštovanje propisa je ustanovljeno i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama kao što su jutjuberi, influenseri, zatim internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana, tzv. stan na dan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track