UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Upola manje novozaraženih nego juče, 2 preminula, na respiratorima 24 pacijenta
Foto: Covid19.rs Printscreen, Shutterstock

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Upola manje novozaraženih nego juče, 2 preminula, na respiratorima 24 pacijenta

Društvo -

U Srbiji u poslednja 24 sata na korona virus testirano 5.746, od kojih je pozitivno 122 osobe.

U poslednja 24 sata preminula su 2 pacijenta. Broj pacijenata na respiratorima je 24.

Broj novozaraženih po gradovima: Beograd 88 (72 odsto), Novi Sad i Valjevo po 7, Prijepolje 3.

U Srbiji je do sada od korona virusa ukupno obolelo 36.282 osoba, preminulo je 778, a testirano 1.241.864 ljudi

foto: Covid19.rs Printscreen

15.13 - Ustanove socijalne zaštite: Zaraženo 9 korisnika i 11 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo korona virusa kod osam korisnika i 11 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.080, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 428.

14.16 - Rasinski okrug: 18 novozaraženih, najviše u Kruševcu

Poslednjih nekoliko dana u Rasinskom okrugu beleži se stalan rast novozaraženih virom korona. Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje iz Kruševcau Rasinskom okrugu je 18 novozaraženih lica, a u Trsteniku su preminule dve osobe. Zdravstveni bilten u Rasinskom okrugu izgleda ovako: 7 novozaraženih je u Kruševcu, 6 u Aleksandrovcu i 5 u Trsteniku. U poslednje vreme najteža je situacija u Trsteniku, gde se beleži stalni rast broja zaraženih, pa je lokalna samouprava bila prinuđena da ponovo uvede vanrednu situaciju. Virus je ušao i u Gimnaziju, gde je izolovano troje učenika koji se leče kući a nastavu prate online. (Ž.M)

13.06 - U Mačvanskom okrugu za 7 dana 24 pozitivna

Tokom sedam dana, od 12. do 18. oktobra, na području Mačvanskog okruga potvrđena su ukupno 24 pozitivna uzorka na kovid-19, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu. Prednjači Loznica sa četrnaest pozitivnih, sledi Šabac sa sedam i Mali Zvornik gde su pozitivne tri osobe dok u ostalih pet lokalnih samouprava nije bilo novozaraženih. To je tri puta više pozitivnih nego što ih je bilo u prethodnom sedmičnom izveštaju, od 5. do 11. oktobra, kada je u okrugu bilo ukupno osam pozitivnih na koronu, šest u Loznici i po jedan u Šapcu i Malom Zvorniku. Povećan je i broj obolelih na 32 osobe. Inače, na lozničkim ulicama primetno je da maske na otvorenom uglavnom nose stariji građani koji su ozbiljnije shvatili preporuke Kriznog štaba. (T.Ilić)

12.14 - U Vranju hospitalizovano 30 pacijenata

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 13 pozitivno na koronavirus, objavljeno je na gradskom sajtu. Sa bronhopneumonijom su 22 pacijenta, na kiseoniku 12. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150. Iz bolnice su otpuštena 3 pacijenta. U kovid ambulanti ATD u nedelju je obavljeno 49 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 23. Uzorkovana je krv kod 36 pacijenata i sačinjeno je 27 RTG pluća. Urađena su 23 PCR testa i 36 brzih testova. Bronhopneumonija dijagnostikovana kod 8 pacijenata. (T.S.)

foto: Kurir

11.52 - U užičkoj bolnici 1 pacijent na respiratoru

U užičkoj bolnici hospitalizovano je šestoro pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, troje je na intezivnoj nezi, od kojih je jedan pacijent na respiratoru, saopštila je PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević. Prema izveštaju od 16. oktobra, u užičkoj bolnici bio je hospitalizovan pacijent manje. Vasiljević je navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 13 pacijenata, što je šestoro manje nego u petak.

10.18 - Valjevo: Zbog proslava nagli skok novoobolelih od korona virusa

Kod još 11 osoba iz Valjeva potvrđen je korona virus, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za javno zdravlje. Po jedan slučaj je registrovan u Mionici i Lajkovcu. U Valjevo je od sredine prošle sedmice došlo do povećanja broja obolelih od korona virusa. Samo od prošle srede do juče u 14 časova korona virus je potvrđen kod 72 osobe, a u tom periodu broj novopozitivnih je skoro svakog dana bio dvocifren. Povećava se i broj pacijenata na bolničkom lečenju gde se sada nalazi devet osoba iz Valjeva zbrinutih zbog posledica korona.

10.14 - Direktorka KBC Bežanijska kosa: Trenutno samo jedna stvar može spasiti od kovida

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković izjavila je da trenutno ne postoji ni jedno istraživanje koje može pokazati kad će korona virus biti pobeđen i naglasila da je najvažnije pridržavati se zaštitnih mera i da je najopasnije verovati da virus nije opasan.

10.05 - Kon: Mske nositi i u Knez Mihailovoj

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da naglo pogoršanje epidemiološke situacije nije nemoguće. Ukazuje da je preporučeno maske nositi i na otvorenom, čak i na šetalištima kao što je Knez Mihailova ulica u Beogradu.

foto: Printskrin / RTS

9.47 - U Dečjoj klinici KBC Dragiša Mišović 5 pacijenata

Dečja klinika Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" od početka epidemije zbrinjava najmlađe pacijente pozitivne na koronavirus. Rukovodilac klinike, dr Olivera Ostojić, rekla je da se u toj ustanovi od jutros nalazi pet pacijenta, od kojih je troje pozitivno na koronavirus. Navela je da se za jednog pacijenta čeka rezultat, a da je jedan negativan. Prema njenim rečima, to su pacijenti od tri do 17 godina i svi oni imaju blažu kliničku sliku sa znacima respiratornih infekcija - povišena temperatura sa kašljem i kijavicom. (RTS)

9.31 - U Pazaru i Tutinu nestabilno

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna i nepovoljna, jer se ne poštuju mere, kaže doktor Šefadil Spahić.

9.23 - Vesić: Nema zatvaranja Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se u ovom trenutku ne planira uvođenje karantina, kao ni zabrana kretanja u Beogradu zbog epidemije kovida-19.

8.38 - Srbija u trećem talasu korone

Srbija se nalazi u trećem talasu korona virusa koji bi, prema prognozama naših epidemiologa, trebalo da bude najduži, ali ne i najopasniji po stanovništvo.

7.51 - BG Arena od danas kovid bolnica

Beogradska arena od danas je privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se leče od kovid-19. Medicinski koordinator privremene bolnice potpukovnik Predrag Bogdanović rekao je da je u parteru 360 ležajeva, a na trećoj etaži, gde su bile VIP lože, 150 ležajeva.

7.21- Kon: Nosite maske ili zatvaramo Beograd

Prestonica za dve nedelje može ući u vanrednu situaciju, a ako nema maski i distance, širenje virusa može da se reši samo sprečavanjem kontakata, poručio je dr Predrag Kon.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja