IMUNOLOG SRĐA JANKOVIĆ: Sutra sednica štaba, reagujemo u skladu sa situacijom, za sada se ne razmatra ograničenje kretanja
Foto: Printscreen TV Pink

prati se situacija

IMUNOLOG SRĐA JANKOVIĆ: Sutra sednica štaba, reagujemo u skladu sa situacijom, za sada se ne razmatra ograničenje kretanja

Društvo -

BEOGRAD - Imunolog, član Kriznog štaba Srđa Janković potvrdio je za Tanjug da će sutra biti održana sednica Kriznog štaba, i naveo da se prati epidemiološka situacija u zemlji i da će se u skladu sa tim dalje reagovati, ali da se mere poput ograničenja kretanja sada ne razmatraju.

On je rekao da je jedna od mogućnosti da se uvede obavezan PCR test za ulazak u Srbiju, ali i istakao da će se više o tome znati nakon sutrašnjeg sastanka Kriznog štaba.

"U ovom trenutku još uvek nisu konkretne dodatne mere u razmatranju, ali mere će pratiti situaciju. Jedna od mogućnosti je da se uvede negativan PCR test za ulazak u Srbiju, ali koliko je realna ne mogu da kažem pre sastanka", rekao je Janković.

Postoji mogućnost da se dodatno pogorša situacija

Postoji mogućnost da se dodatno pogorša epidemiološka situacija u Srbiji i mora se učiniti sve da se to ograniči, kaže imunolog Srđa Janković i ističe da je neophodno pridržavanje propisanih mera u borbi protiv kovida-19.

Janković navodi da su držanje distance, nošenje maske, ograničavanje okupljanja, dezinfekcija i higijena ključni da bi se prenošenje virusa sprečilo.

On je rekao Tanjugu da će se eventualno pooštravanje mera sagledati, te da je važno da se sa prvim simptomima jave lekaru i po potrebi urade testiranje na virus, napominjujući da asimptomatski slučajevi mogu da zaraze druge.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ana Paunković

Janković je ukazao i da je teško proceniti koliki je udeo asimptomatskih slučajeva i dodao da ih je negde i deset puta više nego simptomatskih, ali i da to varira od populacije od populacije.

"Mislim da epidemija nije sinhronizovana, negde tinja, negde se razbuktava, takav je tok ove pandemije", rekao je Janković, objašnjavajući razlike u broju zaraženih u zemljama regiona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track