Najnovije vesti

PREDSEDNIK UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE: UNS napadnut od Junajted grupe, čiji su novinari pod pritiskom vlasnika
Foto: screenshot Pink tv

I DALJE NIKO NIJE VIDEO NAVODNU PRESUDU IZ CIRIHA

PREDSEDNIK UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE: UNS napadnut od Junajted grupe, čiji su novinari pod pritiskom vlasnika

Društvo

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović odbacio je večeras kao netačne tvrdnje da je to udruženje režimsko i poručio da će UNS pružiti podršku, zaštitu i pomoć novinarima medija u vlasnistvu Junajted grupe, N1, Nove S i portala Nova, koji, uveren je, rade pod velikim pritiskom vlasnika.

Radomirović je, gostujući u emisiji Hit-tvit na televiziji Pink opširno govorio o slučaju presude ciriškog suda po tužbi vlasnika Junajted grupe Dragana Šolaka protiv Pink televizije, Informera i Studija B, koja je prema tvrdnjama Šolakovih medija doneta u njegovu korist.

foto: screenshot Pink tv

Međutim, istakao je Radomirović, tu presudu niko nije video i dok ona ne bude objavljena niko ne može da zna o čemu se tu radi.

Dodao je da nije poznato ni da li su tuženi znali da su tuženi.

UNS je, kaže, na sve načine pokušavao da dođe do te presude prvo od Junajted grupe i N1, zatim od ciriškog suda, kao i informaciju s tim u vezi od Ministarstva pravde, ali bez uspeha.

Precizirao je da je ciriški sud prvo obećao UNS-u da će im dostaviti presudu, a posle sedam dana su im rekli da ne mogu to da učine, jer se u tom dokumente nalaze lični podaci.

Nakon objavljivanje infromacije o navodnoj presudi ciriškog suda, Radomirović ističe da je pokrenut "napad" medija Junajted grupe na UNS.

Usledio je poziv UNS-a novinarima medija Junajted grupe da poštuju novinarski kodeks, a posebno nakon što je promenjena informacija o navodnoj presudi u Cirihu, pa je, umesto kao vest N1, ta informacija prikazana kao saopštenje Junajted grupe.

Primetio je da je upravo i to kršenje kodeksa: kada nešto u vesti ispravite, a ne navedete ni šta, ni kada.

Istakao je da je u pitanju jasan primer kršenja novinarskog kodeksa, ne samo, kako kaže, to što je originalna vest ispravljena, već i način na koji su montirani intervjui sa Smajlovićom i sa njim.

Po svem tome, ističe Radomirović, jasno je da su se novinari u ovom slučaju stavili u funkciju vlasnika medija, a ne javnosti, što je, kako je rekao, "drastično kršenje kodeksa".

Radomirović kaže da mu se čini da je ovo jedinstven slučaj da novinari napadaju UNS, koji ih poziva na poštovanje kodeksa i osnovnih pravila.

Uveren je da su novinari medija Junajted grupe pod pritiskom vlasnika, pa je tako, kaže, i novinarka Jelena Obućina napustila UNS posle tvita njenog direktora, Slobodana Georgijeva, kojim je najavio istupanje novinara iz članstva tog udruženja.

Sve to, ističe Radomirović, navodi na zaključak da su novinari tih medija pod pritiskom vlasnika.

Dačić je podsetio da su u vreme kada je bio u koalicji sa DS-om, izmene Zakona o informisanju tada pisali Tadić i Dinkić s ciljem uvođenja restriktivnih mera pa su ga, kaže, pozali da ga konsultuju, ali je on, kaže, odbio da u tome učestvuje.

Navodi da ni on ni Aleksandar Vučić nisu učestvovalu u donošenju tog zakona, jer je zakon, kaže, dogovoren na višem nivou.

Ali je, kaže, uskočio Čeda Jovanović i taj zakon je tada zahvaljujući njemu usvojen.

Radomirović je rekao da su mediji Junajted grupe poslednjih dana izneli veliki broj neistina, dodao da ne zna zašto to rade, ali da poznaje dosta kolega koji rade u tim medijima.

Oni su, siguran je, pod velikom pritikom i pozvao ih da se jave UNS-u, koje će im, kako je istakao, pružiti svu podršku.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...