Najnovije vesti

IDITE SLOBODNO U TRŽNI CENTAR, ALI NOSITE MASKU I ALKOHOL! Potpukovnik Udovičić opominje: Otkrio zbog koga BUKTI KORONA u Srbiji
Foto: Printscreen

sednica kriznog štaba

IDITE SLOBODNO U TRŽNI CENTAR, ALI NOSITE MASKU I ALKOHOL! Potpukovnik Udovičić opominje: Otkrio zbog koga BUKTI KORONA u Srbiji

Društvo

Tržni centri nisu problem, već nepoštovanje propisanih mera, ocenili su danas članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević i načelnik VMC Karaburma Ivo Udovičić.

Na pitanje novinara da li je normalno da se, kad imamo situaciju sa 1.500 novozaraženih, otvaraju tržni centri, Kisić Tepavčević je rekla da treba da živimo i obavljamo životne aktivnosti što normalnije, ali uz poštovanje svih mera.

Istakla je da treba da budemo ponosni na činjenicu da je otvoren tako veliki i lep tržni centar u tako teškim vremenima kad je ekonomija u potpunom sunovratu, a naša zemlja je u poziciji da tako nešto postigne.

- Na svim mestima gde je veći broj ljudi, kao što su tržni centri, ne preporučuje se da idemo često. To se sada ne preporučuje. Treba smanjiti odlazak na koliko je neophodno da bi se obavljale životne aktivnosti što normalnije. Postoje jasne procedure kako treba da se ponašamo kad odlazimo na takva mesta i prostore - podvukla je doktorka.

foto: Printscreen

Na konstataciju da je sa 300 novozaraženih dnevno sve bilo zatvoreno, Kisić Tepavčević je odgovorila da je čitav svet bio nespreman kad se virus pojavio.

- U prvom momentu je bilo najbitnije da se spreči scenario kao što smo imali u Italiji ili Španiji. Na osnovu iskustava drugih videli smo šta se dešava kad dođe do kolapsa zdravstvenog sistema i prioritet je bio sprečiti da uđe među najstarije sugrađane i da ne dođemo u situaciju da ne možemo da pružimo pomoć svima kojima je potrebna - objasnila je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da smo sada višestruko spremniji nego tada.

foto: Printscreen

- Nadamo se da nećemo doći u situaciju da iskoristimo sav kapacitet zdravstvenog sistema. Što se tiče kapaciteta laboratorija učinili smo sve. Ali kad je reč o medicinskom osoblju ne možemo taj broj povećati jer su potrebne godine i iskustvo. Zato je sada prioritet da sačuvamo medicinske radnike koji se bore u bolnicama za naše živote i ljude na terenu koji rade danonoćno da bi sprečili dalje širenje virusa - rekla je Kisić Tepavčević.

Udovičić je kazao da bi se verovatno od njega očekivalo, s obzirom na to da je neko ko osam meseci ne izlazi sa intenzivne nege, pobornik zaključavanja, ali da nije za tako nešto.

- Idite slobodno u tržni centar, ali nosite masku i alkohol i držite distancu. Ne morate se gurati svuda gde je gužva. Privreda mora da radi. Moramo dobijati plate. Problem su ljudi koji ne poštuju propisane mere. Tu država može mnogo da uradi - uveren je Udovičić.

Ukazao je da niko u svetu nije imao veliki broj usko specijalizovanog osoblja, jer se niko nije spremao na pandemiju, koju ne pamtimo pre sto godina.

- Niko nije spreman, a ne zato što država nije ulagala ili nismo hteli, već ne postoji ni u svetu, pa ni kod nas tog osoblja, a imamo mnogo pacijenata koji zahtevaju to osoblje - rekao je Udovičić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Printscreen)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...