ZAKAZANA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Zbog užasavajućih brojki i prepunih bolnica spremne HITNE MERE! NEMA SE VIŠE KUD
Foto: Profimedia/DENIS LOVROVIC/AFP

korona virus

ZAKAZANA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Zbog užasavajućih brojki i prepunih bolnica spremne HITNE MERE! NEMA SE VIŠE KUD

Društvo -

Zbog loše epidemiološke situacije i rasta broja novoobolelih u našoj zemlji u četvrtak će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Prva i glavna tema prema nezvaničnim saznanjima mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera za ugostiteljske objekte je potpuno zatvaranje, čemu se protive čelnici grada Beograda, a blaža i izvesnija varijanta je da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

Tako nešto je u subotu nagovestio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Sa odlukom o eventualnom skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata ili njihovom zatvaranju sačekaćemo dva-tri dana - rekao je tad Vučić.

Koliko je za epidemiju bitno ograničavanje i zatvaranje ugostiteljskih objekata, koji se smatraju jednim od glavnih mesta gde se virus ubrzano prenosi, naglasio je nedavno i dr Branislav Tiodorović.

- Bez obzira na to što može da pogodi ugostiteljstvo i turizam trebalo bi što pre da ograničimo rad ugostiteljskih objekata, a to može svaka lokalna zajednica - rekao je pre nekoliko dana Tiodorović.

Da Krizni štab treba da održi sednicu početkom nedelje najavio je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Lokalni krizni štabovi mogu da donose individualne odluke, ali Beograd s obzirom na svoju veličinu te odluke donosi zajedno sa Republičkim kriznim štabom. Jedna od sugestija je da se u ugostiteljskim objektima smanji glasnoća muzike jer podstiče goste na glasno pričanje i na taj način pojačano širenje zaraze - rekao je Radojičić.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje izjava člana Kriznog štaba Predraga Kona da dnevno u Beogradu imamo između 10.000 i 20.000 zaraženih osoba!

- To znači da je na svakoj zabavi sa više od 100 ljudi uz nekontrolisane kontakte, glasni govor ili pevanje verovatnoća da će doći do zaražavanja izrazito visoka - objasnio je Kon.

Na prethodnoj sednici Kriznog štaba, koja je održana prošle nedelje, doneta je odluka da se sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom ograniče na do pet ljudi, ali je u isto vreme jesenji školski raspust od 11. do 15. novembra proširen na sve srednjoškolce i na osnovce sa teritorije Vojvodine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track