OBELEŽITE SVETE VRAČEVE UZ KURIR – SUTRA DVA POKLONA: Ikona Sveti Kozma i Damjan sa zlatotiskom i Kuvar – Kraljice jeseni
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETE VRAČEVE UZ KURIR – SUTRA DVA POKLONA: Ikona Sveti Kozma i Damjan sa zlatotiskom i Kuvar – Kraljice jeseni

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava Svete mučenike Kozmu i Damjana, poznatije kao Vrači ili Vračevi. Tim povodom sutra vas u Kuriru čeka dva: Ikona Sveti Kozma i Damjan sa zlatotiskom i Kuvar – Kraljice jeseni: Divna jela od bundeve, jabuke i dunje.

Kozma i Damjan bili su braća iz Azije, čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci sledili su majku, a nakon očeve smrti zajedno sa njom su se posvetili služenju Isusu Hristu.

Braća su otkrila da su od Boga dobila dar za isceljivanje ljudi, bilo da je u pitanju bolesno telo ili duh. Postoje zapisi da su Sveti Kozma i Damjan mnoge izlečili od različitih bolesti i isterivali duhove iz ljudi, a bili su poznati po tome što nikada nikome nisu naplatili usluge lečenja, kao i po svojoj mantri: "Zabadava dobiste, zabadava dajite".

Sveti Vrači slave se dva puta u toku godine - 14. novembra i 14. jula.

U poklon Kuvaru – Kraljice jeseni dobićete recepte za divna jela od bundeve, jabuke i dunje. Kada nastupe hladni dani, zavucite se u topli dom i uživajte u nekom od ovih recepata: ruže od jabuka, neobične lazanje, mirisni hleb, kitnikez (sir od dunja), kompot, gusti sok, kolač od jabuke koji se ne peče, sočna savijača od jabuka, tufahije, prevrnuti kolač od jabuka, pileća salata s jabukom, džem od bundeva, jesenji rižoto, krem supa od bundeva, narandžasti pire, sočna svinjetina s bundevom, punjene dunje, bombice sa orasima, brzi kolač, liker od dunja, sok od jabuke i šargarepe i mnogi drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track