DRAMATIČNO UPOZORENJE DOKTORA ĐERLEKA: Srbija će nastaviti da obara crne rekorde, a ovo je novo ŽARIŠTE
Foto: Printscreen RTS

teška epidemiološka situacija

DRAMATIČNO UPOZORENJE DOKTORA ĐERLEKA: Srbija će nastaviti da obara crne rekorde, a ovo je novo ŽARIŠTE

Društvo -

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji dosta teška, te da će i u narednim danima nastaviti da se obaraju "crni rekordi".

Đerlek je rekao da je za nama teška noć, ali da su zdravstveni radnici uspeli da zbrinu sve pacijente koji su se javili tokom noći.

"Epidemija iz dana u dan obara crne rekorde, možemo to očekivati i u narednim danima", rekao je Đerlek i dodao da situaciju ilustruje i primer Instituta za reumatologiju koji je ostao bez ijednog praznog kreveta nekoliko sati po ulasku u kovid sistem.

foto: Printscreen RTS

Bolnice se, kaže, ubrzano popunjavaju, a od danas su u kovid sistemu i banja Selters u Mladenovcu i banja Koviljača.

Naglašava da državi treba pomoć svih građana kako bismo izdržali do 1. decembra, kada se otvara bolnica u Batajnici, kapaciteta oko 1.000 pacijenata, što će, ističe, rasteretiti sistem.

Rekao je da je na infektivnom odeljenju novopazarske bolnice trenutno 27 pacijenata, od kojih je sedmoro iz Novog Pazara, troje iz Tutina i 17 iz Raške. Prema njegovim rečima, Raška je novo žarište, ipak, dodaje, situacija je stabilnija nego u ostatku Srbije.

Đerlek je rekao da postoji dosta dezinformacija "koje su izuzetno loše po ceo sistem", te dodao da samo oni koji su bili u bolnici razumeju šta je korona.

Apelovao je na građane da poštuju osnovne mere zaštite kako bi se situacija što pre prevazišla.

Državni sekretar rekao je da je izmena zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti omogućila pojačanu kontrolu sprovodenja epidemioloških mera.

Dosadašnja kontrola pokazala je da "solidna grupa ljudi poštuje epidemijske mere".

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja