SPREMITE SE! KORONA JE MUTIRALA, NOVI SOJ DALEKO OPASNIJI: Čak 70 odsto je zaraznija! Stručnjaci se oglasili o vakcinama!
Foto: Shutterstock

alarm

SPREMITE SE! KORONA JE MUTIRALA, NOVI SOJ DALEKO OPASNIJI: Čak 70 odsto je zaraznija! Stručnjaci se oglasili o vakcinama!

Društvo -

Koronavirus je mutirao u Velikoj Britaniji, naglo je skočio broj zaraženih, bojazan je da niko ne može da zaustavi da se raširi svetom, a sam tim ni da stigne u Srbiju

Korona je u Velikoj Britaniji značajno mutirala i 70 odsto je zaraznija od tipa koji je do sada cirkulisao.

Zasad se novi soj pojavio i u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Holandiji i Australiji, saopštila je juče Marija van Kerkov, tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije. Holandija i Belgija su suspendovale sve letove iz Velike Britanije. Međutim, stručnjaci tvrde da se ovaj nevidljivi neprijatelj ne da zaustaviti i da niko nije siguran, pa tako ni mi u Srbiji.

Opasnost

- Nema dokaza da je reč o smrtonosnijem obliku virusa ili da izaziva teže slučajeve bolesti, kao ni da će vakcina biti manje efikasna protiv novog oblika - rekao je britanski premijer Boris Džonson, a preneo AFP, dok je SZO saopštila da će obaveštavati javnost kad saznaju više o karakteristikama i svim implikacijama novog soja.

Prof. dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, objasnila je za Kurir da se mutacije najčešće događaju kada se umnožava genetička informacija (RNK) virusa. Genom SARS-CoV-2 ima oko 30.000 slova, a većina mutacija, kako navodi, podrazumeva promene u jednom slovu, i to su tzv. tačkaste mutacije.

- Do sada je otkriveno oko 14.000 mutacija, ali nemaju nikakav uticaj na ponašanje virusa. Međutim, pošto se s ovim virusom nikad ne zna i nalazi se u velikom broju ljudi, a i koriste se različite terapije za lečenje kovida, povećava se verovatnoća da se nešto značajnije desi u mutaciji jer je sve to selektivni pritisak na virus da se menja kako bi prodro u organizam čoveka. Ova mutirana varijanta pojavila se još u septembru, ali je u decembru odjednom eksplodirala u jugoistočnom delu Engleske i neobjašnjivo brzo se širi - naglasila je prof. Begović.

novozaraženi
foto: Kurir

Teška odbrana

Ona je objasnila da su naučnici našli čak 17 mesta promene, pa je toliki broj mutacija sve iznenadio.

- Najviše promena je u S proteinu, koji virusu služi za vezivanje za ACE2 receptore na ljudskim ćelijama i prodiranje u organizam. Za tri mutacije se sumnja da mogu imati biološki efekat, odnosno da su dovele do povećanja afiniteta S proteina za ACE2 receptore tako da se virus verovatno lakše vezuje za njih i efikasnije ulazi u ćelije. Iako nema direktnog dokaza osim tog brzog širenja među ljudima, potencijalna posledica mutacija je da se virus mnogo brže širi između ćelija, mnogo brže izlazi iz jedne u drugu ćeliju. A ACE2 receptore nemaju smo pluća, njih ima i u krvnim sudovima, jetri, srcu, testisima, gastrointestinalnom traktu, i zato je korona sistemski virus, napada skoro sve organe i njeni simptomi su često vrlo teški.

U vezi s tim što su neke zemlje već počele sa zabranama letova iz Britanije, prof. Begović je naglasila da je reč o prevenciji. Ali iako je Britanija ostrvska zemlja, ne veruje da ostatak sveta, pa ni mi, može da se zaštiti od novog soja virusa:

- Videli smo za ovih godinu dana da koronu ništa nije zaustavilo da se širi celom planetom. A vi ne možete da podignete zid oko država i sve potpuno zaključate.

Vakcine će se menjati

Britanski naučnici, navela je prof. Begović, tvrde da ove mutacije ipak ne bi trebalo da utiču na efikasnost proizvedenih vakcina protiv korone.

- Međutim, treba znati da se vakcina za grip menja svake godine i prilagođava mutacijama. Tako ćemo sigurno proći i kroz ovaj virus. Ipak, za sada bi trebalo da su vakcine delotvorne.

Predrag Kon
foto: Beta/ Slobodan Miljević

Krizni štab danas o kafićima i tržnim centrima Kon: Medicinski deo nije za popuštanje mera

Krizni štab će danas u osam sati ujutro raspravljati o novim merama uoči novogodišnjih praznika, ali prema onome što je juče za RTS izjavio epidemiolog Predrag Kon, teško da može doći do ublažavanja mera usmerenih ka ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i prodavnicama koje nisu prehrambene.

Kon je istakao da medicinski deo kriznog štaba nije za popuštanje, ali da će odluka tek biti doneta. Dodao je da potencijal virusa polako pada. - Što se tiče razmatranja policijskog časa, medicinski deo je imao preporuku ograničenja kretanja od 19 sati do pet ujutro, ali zasad nema potrebe za tim. Doček Nove godine na kakav smo navikli sada je nerealan, to bi bila katastrofalna situacija da se zaista desi.

Kon je rekao da su u ovo vreme uobičajene gužve na ulasku u Srbiju, znatno je manje dolazaka iz Nemačke i Austrije, a zadržavanje na granicama je posledica temeljnog unošenja podataka.

R. D.

Manje novozaraženih Na respiratoru 314 ljudi

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 11.068 ljudi, a od toga je 3.534 novozaražena. Nažalost, preminulo je 54, a na respiratoru je 314 pacijenata.

Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track