DOBRA VEST ZA NAJSTARIJE, VAKCINACIJA POČELA TAČNO U PODNE: Vakcinu prima 150 korisnika domova u Beogradu i 100 u Novom Sadu
Foto: Ana Paunković

vakcinacija

DOBRA VEST ZA NAJSTARIJE, VAKCINACIJA POČELA TAČNO U PODNE: Vakcinu prima 150 korisnika domova u Beogradu i 100 u Novom Sadu

Društvo -

Svi korisnici koji se vakcinišu su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, svi su se dobrovoljno prijavili i prolaze lekarske preglede. Ne smeju da imaju temperaturu, a ukoliko se lekari saglase da je sve u redu, primiće vakcinu. Korisnici koji imaju alergije ne mogu da se vakcinišu, rekao je Dimitrijević.

BEOGRAD - Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je za danas planirano da 150 korisnika gerontoloških centara u Beogradu i 100 u Novom Sadu, primi vakcinu protiv korone.

"To je plan za danas, a napravljeni su detaljni planovi i za sve naredne dane, što znači da imamo spiskove osobe koje su se javile da bi želele da prime vakcinu", rekla Kisić novinarima, nakon što je danas i sama vakcinisana.

Ona je dodala da su u Beogradu uključeni i privatni domovi za stare. Kisić je napomenula da je kriterijum za vakcinu da su korisnici gerontološkog centra stariji od 65 godina. Ministarka je rekla i da su kontraindikacije vakcine, samo preosetljivost na neki od komponetnata cepiva.

Počela vakcinacija u Gerontološkom centru Beograd

Vakcinacija korisnika domova za stare protiv korona virusa, počela je danas u podne U Gerontološkom centru Beograd. Prema rečima v.d. direktora dr Srđana Dimitrijevića, biće vakcinisano 105 korinisika te ustavnove i 45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu. Svi oni su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, a medicinski timovi pre vakcinacije utvrđuju njihovo stanje, rekao je Dimitrijević novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd.

''Otprilike sedam do deset dana posle revakcinacije, oni će biti imuni na zaražavanje korona virusom. Ovo je istorijski dan za nas, srećni smo što smo dobili mogućnost da naši korisnici među prvima prime vakcinu i da budu zaštićeni, jer su najosetljiviji ne samo na ovaj virus, već na sve druge bolesti'', rekao je Dimitrijević novinarima ispred Gerontološkog centra Beograd.

Svi korisnici koji se vakcinišu su stariji od 65 godina i nisu preležali koronu, svi su se dobrovoljno prijavili i prolaze lekarske preglede. Ne smeju da imaju temperaturu, a ukoliko se lekari saglase da je sve u redu, primiće vakcinu. Korisnici koji imaju alergije ne mogu da se vakcinišu'', rekao je Dimitrijević.

On je dodao da im pomoć u vakcinaciji pruža tim iz Doma zdravlja Voždovac u kojoj su lekar i medicinske sestre. ''Najvažnije je da će nestati depresija i strah od zaražavanja kod naših korisnika i da konačno će moći da vide svoje najmilije, da ih zagrle i da se druže'',naveo je Dimitrijević.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, omogućio i stvorio uslove da se korisnici te ustanove prvi vakcinišu, kao i Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja koji su ''imali razumevanja'' za tu kategoriju stanovništva.

''Osam meseci smo se uspešno borili protiv virusa, ali u poslednja dva meseca ima zaražavanja, tako da je ovaj momenat istorijski i veoma važan za nas, ali i celu zemlju'', rekao je Dimitrijević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja