ISTINITA PRIČA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA! Avram Nika je jedini SRBIN koji je u Americi osuđen na SMRTNU kaznu! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Ime Avrama Nike ostaće zabeleženo kao ime jedinog Srbina koji je osuđen u Americi na smrtnu kaznu.

U potrazi za boljim životom, Avram Nika je otišao u Ameriku. Tamo je radio neko vreme, i kada je krenuo kući, vozeći prema aerodromu, njegov auto se pokvario. Taj događaj promenio je kompletan dalji tok njegovog života.

U Nevadi, gde je otišao „trbuhom za kruhom“, nesrećnim slučajem u samoodbrani ubio je Amerikanca Edvarda Smita 10.jula 1995. godine, kada je pokušao da ga opljačka.

U roku od samo nekoliko meseci, doneta je smrtna presuda, a porodica nesrećnog Avrama od tada je zavijena u crno.

- Ja sam u zatvoru u Nevadi u Americi, zato što sam ubio nekoga na putu kad sam krenuo za Jugoslaviju, jer je on hteo mene da ubije, hteo je moje pare. On je mene promašio pištoljem, a nakon rvanja ja sam mu ga oteo i pucao sam mu pravo u čelo - glasi pismo koje je Avram Nika poslao svojoj porodici.

Prema rečima Avramovog brata, nesrećni čovek krenuo je kući da pomogne majci, koja je bila jako bolesna. Sa sobom je poneo zarađeni novac. Na pola puta pokvarila su mu se kola, a kako niko nije uspeo da mu pomogne preko dana, počelo je da se smrkava. Tada je stao auto, koji će promeniti život nesrećnog Avrama, koji nikada nije stigao na aerodrom i nikada nije došao kući.

- Svaki put mi je teško jer znam koliko je dobar bio i dobra dela je radio. Eto... Znam da nije kriv, znam, ubio je čoveka to je priznao u samoodbrani, ali to niko neće da kaže. Borio se za život kao i mi kao i svi – kaže Sveta Nika, Avramov brat.

Ni posle više od 25 godina smrtna kazna nije izvršena. U međuvremenu, 2019.godine presuda o smrtnoj kazni Avrama Nike je ukinuta i preinačena u doživotnu robiju.

To je probudilo nadu Avramove porodice da će jednog dana doći u Srbiju, bar na izdržavanje kazne.

Od pre nekoliko godina ni pisama od brata više nema. Ipak, nada da će ponovo videti svog brata na kućnom pragu kod Svete nikada neće nestati.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track