PAŠALIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE: Veće poverenje u instituciju Zaštitnika građana nego u NVO
Foto: Tanjug/Rade Prelić

NIJE OĆUTAO

PAŠALIĆ ODGOVORIO NA OPTUŽBE: Veće poverenje u instituciju Zaštitnika građana nego u NVO

Društvo -

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da tvrdnje nekoliko udruženja građana o ugroženosti statusa te institucije predstavljaju nestručno tumačenje procedure jedne međunarodne mreže za zaštitu ljudskih prava i da dovode javnost u zabludu.

Pašalić je naveo da se ponavlja situacija u kojoj nekoliko udruženja građana, koja se deklarišu da štite ljudska prava, nestručno i zlonamerno interpretiraju događaje vezane za Zaštitnika građana, navodi se u saopštenju te institucije.

Istakao je da bavljenje ljudskim pravima ne dopušta ostrašćenost, jednostranost i paušalnost već da, kako je naveo, zahteva posvećenost, stručnost i objektivnost.

Pašalić je ukazao da niko od predstavnika tih udruženja građana nije pročitao Ustav Srbije u kojem, istakao je, piše da kontrolu rada Zaštitnika građana može da vrši samo Narodna skupština.

''Pitanje je dalje kako neko ko nema ni znanja ni iskustva o funkcionisanju mreža nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava može da bude merodavan da tumači postupke međunarodnih tela u kojima mogu da učestvuju samo nacionalne institucije'', naveo je Pašalić.

Upitan je, dodao je, i kredibilitet tih udruženja građana da obaveštavaju javnost s obzirom da govore o postupku o kojem nemaju znanja jer kao udruženja građana ne podležu bilo kakvoj proveri svog rada.

Pašalić smatra da višestruko povećan broj obraćanja građana u 2020. godini pokazuje neprikosnoveno poverenje građana u tu instituciju što je, kako navodi, potvrdilo i istraživanje iz decembra prošle godine, urađeno u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

Takođe, po tom istraživanju, poverenje građana u Zaštitnika građana (26 odsto) je tri puta veće nego u udruženja građana, kolokvijano nazvana nevladine organizacije (8 odsto).

Institucija Zaštitnika građana u alijansi GANHRI trenutno ima najviši status, a član je još 12 međunarodnih mreža koje okupljaju nacionalne ombudsmane gotovo svih država sveta.

Takođe, inicijator je i član neformalne Balkanske mreže ombudsmana.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja