VEČERAS OD 21.50 FILM ČARUGA Poslednji film SFRJ kinematografije imao je budžet od milion dolara
Foto: Printscreen

VEČERAS OD 21.50 FILM ČARUGA Poslednji film SFRJ kinematografije imao je budžet od milion dolara

Društvo -

Gledajte film Čaruga na Kurir televiziji večeras od 21.50 časova!

“Neka čitav svet zna za Čarugu!” – bila je jedna od poslednjih želja Jovana Stanisavljevića u narodu znanog kao Čaruga. Ovu želju je izrekao novinaru "Politike" Predragu Milivojeviću koji je boravio u njegovoj ćeliji i uradio poslednji intervju sa Čarugom, dok se ovaj pripremao za vešanje 27. februara 1925. godine.

Razbojnik koji se u jednom trenutku ponašao kao Robin Hud, u drugom trenutku bi se ponašao kao najveći bogataš, rasipajući novac na kocku, žene i piće. Narod je ipak želeo da pre veruje u junaka, nego u bandita. Spevane su mu pesme za života, skovane legende i mitovi.

Rajko Grlić je 1991. godine snimio film o ovom tragičnom liku. Nakon ubistva veleposednika, Čaruga završava u zatvoru. Beži u šumu i pridružuje se odmetnicima, koji se bore za socijalnu pravdu. Ubija dotadašnjega šefa i postaje vođa odmetnika.

Prati ga glas da je zaštitnik sirotinje, no ubrzo borbu za pravednu stvar zamenjuju sve češće surove pljačke i bezobzirna ubistva žandara i civila. Pohlepa za novcem i moći, brzo je rasterala sve snove, a Čaruga se od revolucionara i romantičnog hajduka preobrazio u surovog razbojnika i ubicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track