pratite iz časa u čas! IZBOR POČINJE TAČNO U PODNE U HRAMU SVETOG SAVE

UŽIVO KURIR SAZNAJE! Porfirije novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve! Oglasila se zvona sa Hrama i Saborne crkve! (KURIR TV)

Društvo -

Kada se vladike usaglase oko tri imena, ona se stavljaju u koverte, a monahova ruka iz Jevanđelja izvlači jednu od njih. Sveti duh će ukazati na jedno od 3 imena

BEOGRAD - Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi 46. patrijarh SPC, održava se danas u kripti Hrama svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u 9 časova počela je Sveta liturgija sa prizivom Svetog duha, uobičajena za početak svakog Sabora, potvrđeno je u Patrijaršiji SPC.

Vladika Porfirije
foto: Zorana Jevtić

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

16.28 - Sutra ustoličenje. Ustoličenje novoizabranog sprskog patrijarha Porfirija biće održano sutra u Sabornoj crkvi u Beogradu.

15.35 - Vladika Porfirije izabran za novog srpskog patrijarha, saznaje Kurir. Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu. Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu. Zamonašio ga je aktuelni vladika bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona. Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac - on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom - ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja, rekao je Porfirije jednom prilikom objašnjavajući zašto je postao monah.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskkog Bogoslovskog fakulteta nasledio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića. U manastiru Kovilj bio je veoma predan izlečenju mladih od zavisnosti. To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu "Zemlja živih", koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsednik Upravnog odbora srpskog privredngo društva 'Privrednik' u Zagrebu, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Kao predstavnik svih crkava i verskih zajednica 2005. godine izabran je za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savet ga je za svog predsednika izabrao 2008. Sabor mu je 2010. godine poverio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Svoje stručne bogoslovske radove je objavljivao u časopisima u zemlji i u svetu.

"Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje neguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i verskih zajednica. Govori grčki, engleski i nemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvek je prilagođen sagovornicima, piše, između ostalog, u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije.

- Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih veroispovesti, pozdravljam i ateiste i agnostike. Uvek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi, rekao je tada Porfirije.

15.26 - Glasanje Sabora za tri kandidata za izbor patrijarha je završeno, arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac uskoro treba da izvuče ime novog patrijarha, saznaje Tanjug. Naime, u Hram Svetog Save, gde je završeno glasanje na izbornom Saboru, ušao je arhimandrit Matej, duhovnik koji je izabran da između tri kandidata apostolskim žrebom, izvuče ime novog patrijarha SPC. Očekuje se da uskoro bude poznato ime 46. poglavara SPC, koji će naslediti preminulog patrijarha Irineja. Sabor je počeo u 12 sati, a prisustvuje mu 36 episkopa, od 39 koliko Sabor broji članova.

Kako Kurir nezvanično saznaje, u najužem izboru su imena vladika - Irineja Bačkog, episkopa banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

13.57 - Počelo glasanje vladika u kripti Hrama Svetog Save. U Kripti u Hramu Svetog Save gde je u toku radni deo izbornog Sabora Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve traje glasanje za izbor 46. patrijarha. Za 15 časova predviđena je pauza Svetog arhijerejskog Sabora, a postoji i mogućnost da do tog vremena bude poznato ime novog patrijarha SPC.

Nakon što trojica kandidata dobiju natpolovični broj glasova prisutnih na Saboru jedan od njih će biti izabran apostolskim žrebom iz Jevanđelja. Kovarat sa imenom novog, 46. patrijarha će izvući izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac iz eparhije Braničevske.

12.00 - Priziv Svetog duha i početak zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora. Zvona oglasila početak sednice Sabora za izbor 46. patrijarha.

U Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru počeo je izborni Sabor Svetog arhijerejskog Sinoda na kojem će Srpska pravoslavna crkva dobiti 46. patrijarha, a početak Sabora označila su zvona sa Hrama.

Saborom predsedava episkop sremski Vasilije jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsedavajućeg, juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, javlja Tanjug. Saboru prisustvuje 36 vladika od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu, a ne prisustvuju episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

1 / 30 Foto: Ana Paunković

U Kripti Hrama svakog vladiku sačekao je poseban sto, opremljen mikrofonom i monitorom na kome će biti snimani govornici, a svakom od njih biće dostupna i fascikla sa članovima Ustava SPC koji regulišu izbor poglavara, rokovnik za beleške sa logom Crkve i bočica sa alkoholom za dezinfekciju ruku.

Vrata Hrama zaključana su u 12 časova, a ispred se nalazi veliki broj medijskih ekipa što govori o zainteresovanosti i važnosti ovog događaja.

11.49 - Povratak vladika u Hram Svetog Save i početak izbora patrijarha SPC.

1 / 14 Foto: Zorana Jevtić

11.00 - Završena liturgija, vladike prešle u Parohijski dom na kafu i doručak.

1 / 91 Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

10.24 - Kurir saznaje: Ovo je precizan raspored po kojem će vladike danas raditi.

10.16 - Sveta arhijerejska liturgija je u toku. Kripta Hrama je zatvorena zbog Sabora, vernika ima oko Hrama, prilaze i pale sveće, ali održavaju distancu.

09.35 - Istoričar Aleksandar Raković, gost u studiju Kurir televizije, rekao je da je danas veliki dan za verujući narod i SPC koji će dobiti svog patrijarha.

On je dodao i da se patrijarh SPC bira apostolskim žrebom, vidom izbora koji trenutno postoji samo u našoj crkvi, a prema kojem arhijereji prvo među sobom biraju trojicu čija se imena stavljaju u tri koverte, a sve tri koverte u Jevanđelje odakle jednu od koverti izvlači monah uz Božju pomoć. On je rekao i da je apostolski žreb drevni način izbora.

- Mnogi su shvatili izbor patrijarha kao sportsku prognozu i rijaliti šou, smatra se nepristojnim agoitovati za bilo koga u izboru patrijarha... - rekao je Raković dodajući da je ovo veliki dan za narod i verujuće.

istoricar, Aleksandar Rakovic
foto: Kurir Televizija

09.10 - Vladike ušle u Hram, liturgija počela u 9 časova.

izbor patrijarha, Hram Svetog Save
foto: Mondo/Stefan Stojanović

08.55 - Pogledajte dolazak vladika na Sveti arhijerejski Sabor i izbor patrijarha koji će početi u podne.

1 / 26 Foto: Kurir

Najveći broj vladika još juče je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisustvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Kako se bira patrijarh

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova. Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Po navodima pojedinih medija Jovan Radosavljević će biti monah koji će apostolskim žrebom birati između trojice kandidata za 46. poglavara SPC.

Izbor patrijarha se sprovodi najkasnije za tri meseca od dana kada je presto patrijarha upražnjen. Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova. Imena trojice vladika stavljaju se svako u posebnu kovertu. Ona se potom zapečati i stavlja u Jevanđelje koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabran duhovnik, neko od uglednih monaha, koji će, kada predsedavajući Izbornog saveta pozove, a posle molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući će iz Jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte. Kovertu predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji je otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha.

Na stolu ekrani, ispred vladika mikrofoni

Na svakom stolu su ekrani, a vladike će govoriti u mikrofon. Sinod nije zvanično pojašnjavao zašto je kripta ovako uređena, a jedno od objašnjenja je da su ekrani i mikrofoni stavljeni “da se vladike ne bi okretale jedne prema drugima i dobro se međusobno čuli”.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track