VOJNE PROSVETNE USTANOVE OTVARAJU VRATA ZA ZAINTERESOVANE UČENIKE: Odgovori na sva pitanja na licu mesta
Foto: Ministarstvo odbrane

upis

VOJNE PROSVETNE USTANOVE OTVARAJU VRATA ZA ZAINTERESOVANE UČENIKE: Odgovori na sva pitanja na licu mesta

Društvo -

Vojna akademija, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola otvorene su za posete učenika zainteresovanih za upis, svake subote do 31. marta.

Profesori, kadeti i učenici vojnih škola upoznaće ih sa procesom upisa i pomoći da na najbolji način lično sagledaju šta ih očekuje ukoliko njihov izbor bude vojni poziv, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zbog čega je važna ta akcija objasnio je major Željko Jokić, nastavnik na Katedri za naoružanje i vojnu opremu Kopnene vojske.

On je rekao da se zainteresovani mogu upoznati sa nastavnim programima, vannastavnim aktivnostima i smeštajnim i sportskim kapacitetima vojnih škola na licu mesta, te da se u razgovoru sa nastavnicima mogu detaljno upoznati sa studijskim programima i planom nastave.

Naveo je i da će im biti omogućeno da uđu u sobe kadeta i vide gde oni žive i rade, kao i da posete kabinete gde se realizuje nastavni proces i uvere se u kvalitet opremljenosti kabineta.

Major Jokić ističe da Vojna akademija, pored nastavnog sadržaja, nudi i obilje vannastavnih aktivnosti, kao što su razne sekcije - sportske, glumačke, muzičke, literarne, retoričke.

Na Vojnoj akademiji, od pre dve godine, postoji i najsavremenija Pištoljska streljana.

Pored pucaone za bojno gađanje postoji i simulacioni trenažer koji je jedinstven na Balkanu, kaže Jokić.

On je rekao i da kadeti, kada završe Vojnu akademiju, postaju potporučnici Vojske Srbije i dobijaju stalno zaposlenje, što, kaže, nijedan fakultet u zemlji ne pruža kao mogućnost.

Takođe, nakon završetka Vojne akademije potporučnici imaju mogućnost nastavka školovanja.

Major Jokić kaže da postoje dve grane usavršavanja - osnovni komandno-štabni kurs, komandno-štabno usavršavanje i generalštabno usavršavanje, kao i akademsko usavršavanje kroz master i doktorske studije.

Među prvima koji je danas došao da se raspita o uslovima upisa u Vojnu akademiju bio je Luka Ćelić iz Šapca, koji uveliko priprema matematiku i fizičko za prijemni ispit.

"Video sam dosta fotografija koje su me privukle. Došao sam da vidim kako je ovde, kakvi su uslovi života i rada, da vidim neke tipove naoružanja i sportske dvorane", rekao je Ćelić.

U školskoj 2021/2022. godini Vojna akademija primiće 210 kadeta na sedam studijskih programa.

Medicinski fakultet VMA upisaće u najmlađu klasu integrisanih akademskih studija medicine 40 kadeta, Vojna gimnazija 80 učenika u prvi razred, dok će po pet učenika iz građanstva moći da upišu drugu i treću godinu.

Srednja stručna vojna škola "1300 kaplara" upisaće 60 učenika na pet smerova, dodaje se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track