DR VESNA BOSNIĆ ZA KURIR ŠTA POSLE VAKCINACIJE: Možete li dobrovoljno da date krv ili plazmu za lečenje oblelih od kovida?
Foto: Printskrin

PAŽNJA

DR VESNA BOSNIĆ ZA KURIR ŠTA POSLE VAKCINACIJE: Možete li dobrovoljno da date krv ili plazmu za lečenje oblelih od kovida?

Društvo -

Ukoliko ste primili vakcinu protiv koronavirusa, a da prethodno niste bili zaraženi, ne možete donirati krvnu plazmu za lečenje obolelih od kovida 19. Tu Srbija prati inostrane preporuke, a one tako kažu, jer je još rano da se ispitaju svi efekti antitela stvorenih posredstvom cepiva. Ali ako ste preležali koronu i primili vakcinu, možete biti donor krvne plazme u tačno određeno vreme, koje zavisi od vrste vakcine koju ste primili. U svakom slučaju možete dobrovoljno dati krv, ali u vreme koje zavisi od vakcine koju ste primili. Na pitanja o dobrovoljnom davanju krvi za Kurir odgovara dr Vesna Bosnić, specijalista transfuzijske medicine iz Odseka za donorske afereze Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Da li i kada može da se dobrovoljno daje krv posle vakcinacije protiv korone? - Nema odlaganja davanja krvi kod osoba koje prime inaktivisanu ili RNK vakcinu, kakve su "Modernina", "Fajzerova" i "Sinofarmova". Davanje krvi se odlaže za dve nedelje za one koje prime vakcine sa virusnim vektorom, kakve su "sputnjik V", "Astra Zenekina" i "Džensen". Takođe, davanje krvi se odlaže za četiri nedelje ukoliko davalac nema dokument s potvrdom koju je vakcinu primio. Preporuke za postupak sa dobrovoljnim davaocima krvi koji su primili kovid 19 vakcinu sačinjene su u skladu sa preporukama FDA (Američka agencija za hranu i lekove) i AABB (Američka asocijacija banaka krvi).

davanje krvi, krv, transfuzija, davalac krvi
foto: Profimedia

Može li vakcinisana osoba, kada razvije antitela, da donira krvnu plazmu za lečenje obolelih od kovida 19? - Osobe koje nisu preležale kovid, a vakcinisane su, ne mogu davati plazmu. Za sada nema podataka o tome da li antitela onih koji su vakcinisani, a nisu preležali kovid 19, postižu iste efekte kao antitela iz prirodnog imuniteta posle preležane korone.

vakcina, korona virus, live korona, vakcinacija
foto: Shutterstock

Plazmu mogu da daju osobe koje su preležale kovid 19, a vakcinisane su? - Osobe koje su preležale koronu, a nakon toga se vakcinišu, mogu davati antikovid 19 plazmu. Ako osoba primi "Fajzerovu" vakcinu, može odmah da da plazmu, a ako primi "Sinofarmovu" ili "sputnjik V", neophodno je da prođe 14 dana od vakcinacije da bi mogla da donira plazmu. (Kurir.rs/J. S. Spasić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track